Ce rezolutie alegi pentru gaming

Am modificat articolul ultima data pe: 04.03.21

 

Un element foarte important cand vine vorba de jucat jocuri, indiferent daca discutam despre monitoare sau televizoare, este rezolutia. Ea reprezinta numarul de pixeli la care este generata imaginea, iar cu cat este mai ridicata, cu atat va fi mai mare povara de procesare a interfetei grafice. Vom discuta mai multe despre cum alegeti rezolutia si importanta acesteia, in sectiunea ce urmeaza.

 

Gamerii cunosc cat de importante sunt setarile vizuale, atunci cand se joaca. Reglajele tin atat de nivelul de detalii (texturi, umbre, distanta de vedere, shadere, efecte speciale de tip motion blur si HDR), cat si de rezolutie, aceasta fiind deosebit de importanta pentru sarcina de procesare a placii video. 

Avand in vedere ca, in ziua de azi, standarul 4K (3840 x 2160 pixeli) este in voga, iar cel 8K se anunta a fi pasul urmator, putine computere pot rula jocuri avansate la astfel de rezolutii, cu un framerate decent – prin urmare, se cuvinte sa intelegem mai bine rezolutia, pentru a afla daca merita sa ne-o alegem ca scop, pentru activitatea de gaming.

 

Rezolutia si performanta grafica

In linii mari, performanta grafica scade, cu cat rezolutia creste, insa in ultimii ani, jocurile s-au axat in special pe efecte de imagine precum shaderele, anti-alisingul, HDR, umbre complexe si metode de procesare a parului si hainelor ce se misca in vant. 

De fapt, rezolutia este adesea lasata la urma, ca ultima reduta, pentru a fi sacrificata in favoarea unui numar mai mare de cadre pe secunda. Gamerii prefera sa scoata efectele de imagine, ori chiar sa coboare calitatea texturilor, decat sa ajunga sa schimbe rezolutia jocului, intrucat aceasta, daca este prea mica, va permite utilizatorului sa vada pixelii, iar liniile corpurilor vor parea zimtate – ambele consecinte fiind neplacute, cand jucam ceva.

 

 

Ce este mai important, rezolutia sau detaliile?

Depinde de ce jucam. Unele jocuri au o grafica impresionanta, o placere pentru ochi, iar in astfel de cazuri, merita sa optam pentru rezolutii ridicate si setarile date la maximum. Titluri ca Red Dead Redemption 2, Witcher 3, GTA 5 ori  Metro:Exodus sunt cateva din cele mai atractive, din punct de vedere vizual. Acestea ar trebui jucate la setarile maxime, sau aproape de setarile maxime, daca permite computerul sau consola.

In ceea ce priveste rezolutia, aici conteaza si distanta fata de ecran, fie el de televizor sau de computer. Daca jucati destul de departe de el, de exemplu la peste 1,5 metri, atunci puteti sa sacrificati din rezolutie, intrucat de asa de departe, riscul de a vedea pixelii individuali scade. 

In schimb, daca stati la birou, la 50 de centimetri de ecran, veti dori o rezolutie cat mai mare, cuplata cu antialising, pentru a nu percepe nicio margine zimtata si nici pixelii individuali.

 

Rezolutia si timpul de raspuns al televizorului ori monitorului

Trebuie sa mentionam ca si rezolutia poate impacta negativ timpul de raspuns al monitorului. Acesta se masoara in milisecunde si reprezinta cat de repede poate monitorul sa treaca de la alb la negru – adica cat de rapid raspunde vizual la semnalul primit. Pentru shootere online, jocuri cu lupte, ori simulatoare de curse, gamerii cauta cel mai scurt timp de raspuns cu putinta, pentru ca reflexele lor rapide sa fie fructificate. 

Daca, de exemplu, un jucator intentioneaza sa tinteasca cu pusca alt jucator, care se misca foarte rapid, atunci timpii de raspuns mici vor creste sansele ca asa ceva sa se intample. Prin urmare, daca jucati astfel de jocuri, s-ar putea sa va intereseze sa scadeti rezolutia, dar si setarile video, pentru o fluiditate ridicata a imaginii. Intrucat gusturile in materie de jocuri variaza, o sa abordam discutia asupra rezolutiei in functie de genul lor:

 

Importanta rezolutiei pentru jocuri de aventura si RPG-uri

Jocurile de aventura singleplayer si RPG-urile (role playing games) se axeaza adesea pe o grafica atragatoare si mai putin pe importanta timpilor rapizi de reactie. Daca preferati astfel de titluri, atunci s-ar putea sa doriti rezolutii ridicate, mai ales cand sunt prezente peisaje impresionante.

Unele RPG-uri sunt izometrice, adica perspectiva lor este de sus, ca la jocurile de strategie. De obicei, acestea nu exceleaza la efecte grafice, prin urmare computerelor le va fi usor sa le ruleze si la rezolutii mari. Insa, in functie de engine-ul grafic, la o rezolutie ridicata, s-ar putea ca personajele si mediul sa devina foarte mici (mai ales la titlurile mai vechi). In cazul acesta, s-ar putea sa doriti o rezolutie mai mica, ceea ce va duce la marirea imaginii.

 

Importanta rezolutiei pentru shootere si simulatoare de curse

Jocurile acestea se bazeaza pe actiune la mare viteza, in care fiecare fractiune de secunda conteaza. Ba chiar se poate sa ignorati nivelul de detalii al mediului din jur, axandu-va pe lupta sau pe depasirea adversarilor cu vehiculul condus. 

Multi fani ai acestor jocuri, in special cei ce fac performanta, vor cobori inadins atat nivelul de detalii, cat si efectele vizuale, pentru a obtine cel mai mare numar de cadre pe secunda cu putinta, dar si cei mai mici timpi de raspuns. Desigur, daca nu faceti performanta si jucati aceste jocuri in single player, nu va fi nevoie de astfel de masuri.

 

 

Importanta rezolutiei in jocurile de strategie

La jocurile de strategie in single player, dar si la multiplayer, nu prea conteaza timpii de reactie (desi, cei ce joaca Starcraft la nivel de performanta pot lansa sute de comenzi pe minut, controland un numar mare de unitati cu o precizie uluitoare). 

In plus, multe astfel de titluri se axeaza pe mecanica jocului (ce se intampla pe harta) si nu pe o grafica uluitoare. Asadar, aici puteti alege exact ce rezolutie doriti, dupa gusturi, impactul pe abilitatea de rulare si pe gameplay fiind redus.

 

Merita sa investesti in 4K? Daca da, cand?

Acum, sa ne adresam putin urmatoarei intrebari: merita investit intr-un televizor sau monitor 4K? Daca aveti bani multi, desigur, bineinteles. Iar daca preferati sa jucati la un televizor Smart de diagonala mare, s-ar putea ca in cativa ani, placile video capabile sa ruleze la astfel de rezolutii sa scada in pret. Insa, daca preferati gamingul la monitor, in fata biroului, deja ce trece de Full HD (1920 x 1080) s-ar putea sa fie inutil. 

Doar daca aveti un vaz deosebit de bun, s-ar putea sa savurati rezolutii 4K pe un monitor mai mic de 100 de centimetri in diagonala. Desigur, asta e doar parerea noastra, iar daca considerati ca investitia merita, va incurajam sa explorati in detaliu aceasta nisa a pietei, mai ales daca dispuneti de un computer capabil de a rula la rezolutii inalte chiar si cele mai exigente jocuri.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments