Ce este si cum functioneaza Internetul

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

 

Il folosesti zilnic atat de pe telefonul mobil, cat si de pe tableta sau PC, vorbesti cu prietenii despre el, dar poate nu te-ai interesat despre ce este si cum functioneaza internetul si, daca vrei sa afli mai multe amanunte, poti sa citesti acest articol, unde gasesti informatii pe intelesul tuturor.

 

Internetul este foarte des utilizat in zilele noastre si putem spune ca ne influenteaza foarte mult, iar absenta lui este considerata, de multi, drept o mare calamitate. Te-ai obisnuit sa il ai la indemana, pentru diverse activitati, il folosesti pentru scoala, pentru munca, pentru divertisment, pentru a comunica si poate vrei sa afli ce este internetul.

In acest articol iti vom prezenta pe scurt istoria internetului, iti vom prezenta si explica o serie de termeni, elemente principale etc. Dar sa incepem cu internetul definitie, pentru a te introduce usor, usor in acest domeniu foarte vast.

 

Ce este internetul?

Un raspuns pe scurt la intrebarea ce este internetul, ar putea fi: o retea globala ce este formata din mai multe calculatoare interconectate, ce ajuta la schimbul de informatii. O alta definitie mai poti gasi si la o cautare internetul wikipedia, unde vei afla ca termenul provine din engleza, si are la baza doua cuvinte: interconnected – interconectat si network – retea.

Desi nu mai este un termen chiar atat de nou, a intrat si in vorbirea curenta din Romania, si ii gasesti pe internet o definitie ca fiind o retea de calculatoare la nivel international, ce are la baza interconectarea retelelor locale si globale, avand drept scop facilitarea schimbului de date.

In caz ca ai nevoie, poti sa gasesti referat despre internet in mediul online si sa afli mai in amanunt despre acest vast domeniu.

Acum totul se desfasoara la nivel mondial si poti sa te conectezi oriunde pe glob, dar cum a aparut internetul si cum a evoluat el este o istorie foarte interesanta si iti oferim, in continuare, cateva repere care sa iti starneasca interesul, putand apoi sa afli mai multe, cautand eventual istoria internetului referat.

O scurta istorie a internetului

  • Aceasta interesanta poveste are radacini inca din 1969, plecand de la o agentie, DARPA, care a inceput sa colaboreze cu anumite universitati de top. Reteaua era de mici dimesniuni, intre cateva universitati si a primit denumirea de ARPANET.
  • In 1971 apare emailul si se decide folosirea simbolului @ pentru a desparti numele de utilizator de domeniu. Tot atunci apare si proiectul Gutenberg, ce are ca scop realizarea unei biblioteci electronice. 
  • In 1973 are loc prima conexiune transatlantica, atragand in retea si o universitate din Londra. 
  • In 1977, odata cu aparitia primul calculator modern, are loc si o revolutie la acest capitol, fiind inceputul dezvoltarii de retele de internet. 
  • In 1982 apare si primul emoticon, foarte simplu :-), care se va dezvolta apoi in formele pe care le cunosti astazi.
  • Deja prin 1987 – 1988, internetul creste, de la 1000 de gazde cat avea la inceput, la peste 30000, si apare ICR care se va dezvolta si va permite crearea de aplicatii de chat in timp real si a programelor de mesagerie.
  • In 1989, apare pentru prima data si propunerea World Wide Web, foarte cunoscuta astazi, cu prescurtarea www.
  • In 1991 apare si prima pagina web. Tot atunci se standardizeaza formatul MP3 si apare prima camera web.
  • Din 1995 putem vorbi despre internet la nivel macro, fiind inceputul comercializarii acestuia. 
  • In 1998 apare si Google, schimband modul de cautare pe internet. 

Si de aici lucrurile incep sa curga, ajungand in forma pe care o cunosti astazi. 

Dar cu siguranta lucrurile nu se vor opri aici, ci vor evolua in continuare si poate inca nici nu visam la ce se poate ajunge.

 

Ce tipuri de retele de calculatoare sunt?

Am tot vorbit la ce este internetul despre retele de calculatoare si in continuare iti prezentam cativa termeni de care ai auzit cu siguranta, dar poate inca nu stii exact ce inseamna:

  • LAN – este o retea internet de mici dimensiuni, pentru o firma, o cladire sau chiar un apartament si vine de la Local Area Connection;
  • MAN – se refera la o retea de dimensiuni medii, ce poate cuprinde un oras sau doar o parte, Metropolitan Area Network;
  • WAN – este reteaua internet de dimensiuni mari, ce poate cuprinde o tara sau o portiune, termenul provenind din Wide Area Connection.

Daca esti interesat de mai multe amanunte in aceasta privinta poti sa cauti retele de calculatoare referat sau alte publicatii. 

 

Cum functioneaza internetul?

Pentru a oferi mai multe informatii despre internet, trebuie sa intram putin si in modul in care funtioneaza acesta.  

Toate echipamentele legate la internet, fie ca sunt telefoane mobile, calculatoare, tablete etc., comunica prin intermediul unor protocoale, ce sunt seturi de reguli predefinite ce stabilesc cand, cum si care este ordinea in care se intampla anumite actiuni.

Fiecarui echipament ii este atribuit un protocol IP, o adresa. Sunt mai multe tipuri de adrese internet, dar nu vom intra in amanunte. Host este un nume al domeniului acordat fiecarei retele, si poate fi exprimat fie sub forma de o insiruire de cifre (192.168.0.1), fie in litere pentru a fi mai usor de retinut (www.institut-on.ro).

Sunt o serie de calculatoare care fac legatura intre retele si poarta denumirea de gateway. Pentru fiecare tara este un domeniu alocat (pentru Romania .ro) sau mai sunt pentru: domeniul comercial (.com), pentru educatie (.edu) etc. 

Deoarece datele circula sub forma de pachete, si trebuie ca acestea sa ajunga la destinatie ca un intreg, sunt o serie de aparate care interconecteaza retelele si care redirectioneaza aceste pachete, ce sunt cunoscute sub numele de routere.  

Sunt mai multe tipuri de routere, de la cele folosite acasa (home router), la firewall (folosit intre LAN si WAN).

Internetul in Romania

Cand a aparut internetul in Romania? In 1993 internetul apare si in Romania, la inceput mai putin folosit, dar apoi capata amploare si este folosit la scara larga, fiind adoptate mai toate noutatile.

Internetul in Romania are conexiuni foarte bune, iar preturile pe abonamente sunt printre cele mai mici, ceea ce ofera posibilitatea multor persoane sa-l poata folosi cu succes, fie in domeniul de business, pentru educatie, fie pentru placerea personala. Astfel, cu un calculator performant, cu o placa de baza de ultima generatie, portile sunt deschise si practic poti sa realizezi foarte multe, ultilizand ceea ce iti ofera internetul.

Stiind acum ce este internetul si cum functioneaza in mare, poti sa afli mai multe daca esti interesat din mediul online si poti sa te bucuri de acces la o cantitate enorma de informatii care sa iti fie de ajutor. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu