Ce avantaje si dezavantaje poate avea Internetul

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

Internetul a usurat foarte mult munca si viata oamenilor, in general, aducand la buricele degetelor majoritatea informatiilor dorite. Accesul la informatie nu mai este ingreunat, oricine dispune de tehnologia necesara putand invata si comunica foarte usor. Care sunt partile bune si pericolele sau dezavantajele internetului, totusi? Hai sa aflam.

 

Viata oamenilor a devenit mai usoara si mai comoda de cand Internetul a devenit accesibil oricui are macar un smartphone. Prin intermediul sau putem comunica mai usor cu persoane de oriunde, avem orizonturi noi in ce priveste afacerile, ne putem face prieteni sau cunoaste lucruri, limitarile fiind aproape inexistente. Putem face cumparaturi sau contacta rudele din alte colturi ale lumii, facem cursuri online, sustinem intalniri de afaceri sau cautam manualul de utilizare al cuptorului cu microunde, de exemplu. Totusi, internetul are si aspecte mai putin placute. Care sunt avantajele si dezavantajele internetului? Hai sa aflam impreuna. 

 

Importanta internetului pentru oameni

Internetul ofera diferite facilitati doritorilor, scazand considerabil distantele dintre oameni, facilitand transmisia informatiilor. In prezent gasesti orice pe internet, existand asa numitul Internet of Things, unde orice dispozitiv din casa poate fi legat printr-o conexiune si folosit mai simplu, pentru a usura viata. Insa aceste dezvoltari si raspandirea lor rapida in lume au dus la avantajele si dezavantajele internetului, dintre care amintim urmatoarele. 

Avantajele internetului

Sistemul global de retele interconectate sau internetul faciliteaza accesul oamenilor la informatii si comunicare, schimband modul in care functioneaza lumea in prezent fata de cum era acum cativa zeci de ani. 

 

  • Ai acces facil la date si informatii noi

Cand cauti diferite lucruri pentru un proiect, o lucrare sau pentru cultura generala, de pilda, internetul usureaza mult activtatea, caci nu mai trebuie sa petreci timp in biblioteci in cautarea informatiilor, fiind mult mai usor sa descoperi ce cauti printr-o simpla cautare pe Google. 

Pentru accesarea informatiilor dorite te vei folosi de un motor de cautare precum Google, Bing sau DuckDuckGo, deoarece aceste platforme indexeaza cautarile si paginile disponibile online si permit accesarea lor prin introducerea cuvintelor cheie in casuta de cautare. 

 

  • Continut educativ

Pe internet ai la dispozitie o multitudine de surse de continut educativ atat in format video, cat si scris. Exista surse conventionale si academice, pentru fiecare doritor. Se gasesc si cursuri gratuite sau cu plata, cu informatii adaptate scolii, liceului, facultatii sau adultilor amatori ori profesionisti, totul desfasurandu-se prin simple click-uri. 

 

  • Comertul electronic se dezvolta foarte bine

In prezent, gasesti atat magazine offline, cat si online, pe partea de online dezvoltandu-se foarte mult afacerile, deoarece este mai simplu unui utilizator ocupat sa comande ce are nevoie si sa cerceteze totul online inainte de a face o comanda. Astfel, nu va pierde timpul pretios in magazine. Procesul de vanzare si cumparare e mult simplificat, existand si comparatoare de preturi unde poti verifica ce site e mai profitabil. 

 

  • Platformele social media ajuta la impartasirea ideilor

Daca in trecut nu aveai unde sa mergi pentru a-ti expune parerea in fata maselor, acum poti printr-un simplu post sa mobilizezi sute sau mii ori sute de mii de oameni pe Facebook, Twitter sau un blog personal ori pe YouTube. 

Multe persoane influente in mediul online si-au inceput cariera in acest mod, postand si implicandu-se pe platforme, in timp obtinand urmaritori, daca parerile lor au rezonat cu acestia. 

 

  • Comunicare

Poate unul din principalele avantaje percepute de oameni e faptul ca poti conversa cu oricine doresti mult mai simplu, chiar si cu camera, astfel incat sa va vedeti si sa alinati dorul petrecerii timpului separati. Tii legatura cu familia si prietenii cand nu sunteti aproape, faci plangeri sau cereri pentru documente ori gasesti rapid forme de contact pentru institutii sau afaceri care te intereseaza, printre altele. 

 

Dezavantajele internetului

Partea mai putin placuta a comunicarii

Legat de avantajele si dezavantajele internetului un punct ambivalent il are comunicarea, care detine, in general, un rol pozitiv, dar care poate prezenta, totodata, probleme, in cazuri extreme ale indivizilor rauvoitori sau cu intentii nesanatoase. Prin diverse platforme de mesagerie poti lua contact cu tot felul de oameni dubiosi care pot avea intentii rauvoitoare. 

Totodata, comunicarea online poate duce la o izolare fizica, atunci cand poti dori sa tii legatura cu cei iubiti doar pe net. 

 

  • Stiri false si spam

Pentru ca oricine poate face posturi online sau trimite emailuri, exista situatii in care stirile prezentate nu vor fi reale sau cu informatii verificate, internetul (cu avantaje si dezavantaje) devenind un element de propagare a datelor false si mesajelor spam

Se ridica si problema deep fake-urilor, unde dezinformarea este dusa si mai departe prin manipulare video a imaginilor pentru a parea ca o anumita persoana face sau spune lucruri controversate, care nu ii stau in caracter. 

 

  • Fraude si furturi de identitate

Nu putine sunt cazurile in care oamenii, fie ei persoane obisnuite sau vedete, au gasit conturi care le impersonau pentru obtinerea unor foloase, acest lucru fiind cu atat mai grav cu cat pot fi furate date personale reale, precum conturi la banci. 

 

  • Variatii ale continutului aflat la dispozitie

Printre cunoscutele pericole pe internet se afla scaderea sau lipsa calitatii continutului pus la dispozitie. Cand ai atatea optiuni, este posibil ca unele din teme sa fie tratate fugitiv, superficial sau sa existe informatii eronate, continutul slab calitativ sau fals propagandu-se mai usor. Din fericire, motoarele de cautare lupta cu acest lucru, scotand in prim-plan materialele de calitate, care se potrivesc cautarilor utilizatorului. 

 

  • Haul navigarii pe internet

Este bine stiut faptul ca orele pot trece mult mai repede cand te-a prins un subiect sau o retea de socializare ori stai pe un laptop de gaming jucandu-te ore intregi. Varietatea mare de optiuni te poate distrage de la viata profesionala sau personala. 

Internetul – prieten sau dusman

Asa cum am mentionat deja, pericolele internetului pot afecta mai mult copiii, deoarece acestia pot fi expusi furtului de identitate sau altor primejdii mult mai usor de catre persoane adulte care se dau drept copii pentru a conversa cu ei. 

Pentru cei mici ideala este navigarea folosind filtre instalate de catre parinti si antivirusi care vor elimina diferite pericole si instante in care acestia pot fi expusi continutului extrem. Hackerii si virusii sau programele malware pot afecta orice individ si pot duce la furt de identitate, de bani sau hartuire, printre altele. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu