Cateva feluri de placi video explicate

Am modificat articolul ultima data pe: 04.08.20

 

Placile grafice sunt piese componente ale computerelor, care sunt responsabile de modul in care este afisata imaginea. Cand vine vorba de achizitionarea unei astfel de articol, vei intalni mai multe tipuri de produse, pe care trebuie sa le alegi dupa: principiul de functionare, producator, modul in care se face racirea, tipul de memorie utilizat si interfata.

 

Placile video difera in functie de anumite criterii, iar ceea ce ne propunem sa facem astazi este sa aducem in atentia ta cateva modele pe care le poti intalni de-a lungul timpului. 

 

Dupa principul de functionare

Cand vine vorba de alegerea acestei piese componente, modul in care ea functioneaza este foarte important. Mai exact, trebuie sa stii din start daca depinde sau nu de procesor, daca se foloseste sau nu de memoria acestuia. 

Integrata – aceasta e o varianta pe care o intalnim foarte frecvent pe laptopuri. Are un consum de energie scazut si necesita o investitie financiara mai mica, doar ca pentru a afisa imaginile se foloseste de memoria procesorului. Acest lucru duce la incetinirea procesului de lucru si solicitarea mai puternica a sistemului. 

Totodata, o astfel de optiune este montata pe procesor, ceea ce inseamna ca eventualele defectiuni vor necesita si schimbarea acestuia. 

Dedicata – e varianta pentru care opteaza cei care cauta computere cu adevarat performante, deoarece foloseste memoria proprie si nu solicita alte resurse ale device-ului. Ea se monteaza separat si in eventualitatea in care apar defectiuni se schimba ca piesa de sine statatoare. Poate fi oricand upgradata in cazul in care vrei o versiune mai moderna, mai puternica. 

Dupa producator

nVIDIA  – este un brand care ofera cea mai buna grafica si anume 4K. Piesele achizitionate de la el se potrivesc foarte bine la procesoarele de la Intel si comunica foarte bine cu acestea. Placile video nVIDIA sunt utilizate mai ales cand vine vorba de gaming, si fac fata unui proces de utilizare mai intens. Marea majoritate a jocurilor de ultima generatie sunt optimizate astfel incat sa fie compatibile cu ele. 

Ca si aspecte mai putin placute, amintim pretul mai ridicat fata de concurenta si lansarea mai rara a driverelor. 

Acesta este fara doar si poate cel mai mare producator de procesoare grafice, asigura performante foarte puternice si tehnologii superioare.

AMD – acest brand reuseste sa se mentine in topul celor mai buni fabricanti de placi video si sa concureze cu cei de la nVIDIA prin faptul ca realizeaza piese ce sunt mai accesibile din punctul de vedere al costului de achizitie. 

Si aici sunt aplicatii special create pentru AMD, deci, uneori va trebui sa ai in computerul tau acest  tip de placa video, daca te intereseaza in mod deosebit un anumit joc (Hitman, DOOM). Procesoarele grafice de la AMD sunt intalnite si pe console precum PlayStation sau Xbox. 

Daca ar fi sa vorbim de aspectele mai putin pozitive, aceste produse au ceva probleme cand vine vorba de drivere, compatibilitate, dar si consum de energie.

 

Dupa modul in care se face racirea

Este foarte important sa alegi o placa video care sa iti puna la dispozitie o metoda de racorire eficienta pentru ceea ce ai tu nevoie. Din acest punct de vedere, ai la dispozitie urmatoarele variante: 

Activa – este cea mai apreciata, deoarece este si cea care da rezultate mai bune. Totul se face cu ajutorul unui cooler dotat cu ventilator, care e capabil sa mentina o temperatura potrivita pentru o buna functionare a sistemului. El produce un zgomot usor sesizabil, dar va trebui sa treci peste acest aspect, daca vrei performante. 

Pasiva – este data de un cooler care se activeaza cu ajutorul unui radiator, acesta din urma fiind realizat din metal si avand capacitatea de a disipa caldura. Nu produce un zgomot la fel de mare ca varianta precedenta, dar nici nu este la fel de eficient.

 

Dupa tipul de memorie utilizat

Vei observa ca exista o varietate foarte mare de placi grafice cand vorbim de tipul de memorie utilizat. Cele mai vechi modele sunt DDR si DDR2, care lucreaza la o frecventa de 200-400 Mhz,  respectiv 400-1067 MHz. Sunt articole intalnite mai ales pe computere vechi, cu performante foarte slabe. 

Pe computerele obisnuite, care sunt folosite in scopul de a fi de ajutor intr-o utilizare de baza, vei regasi cel mai adesea memorii de tip DDR3 si DDR4, care pot lucra la o frecventa de 800-2134 MHz, respectiv 1600-4866 MHz. O varianta ceva mai noua e GDDR4, care presupune lucrul la frecventa cuprinsa intre 3000 si 4000 MHz. 

Daca ceea ce te intereseaza e activitatea de gaming, ar trebui sa-ti indrepti atentia spre urmatoarele tipuri de memorii: GDDR5 (1000-2000 MHz), GDDR5X (1000-1750 MHz) sau GDDR6 (1365-1770 MHz). Chiar daca acestea lucreaza cu o frecventa mai redusa, ele au o latime a benzii mai mare, ceea ce inseamna performante mult mai bune. 

 

Dupa interfata

Cand vine vorba de clasificarea placilor video, nu putem sa trecem cu vederea aspectele legate de interfata, mai exact ne modul in care se face conexiunea dintre aceasta piesa componenta si dispozitivul pe care sunt afisate imaginile. Acestea fiind zise ai la dispozitie urmatoarele optiuni: 

VGA (Video Graphics Adaptor/Array) – o astfel de intrare este folosita pentru a face legatura dintre procesorul grafic si monitoarele/televizoarele LCD/LED. 

DVI (Digital Visual Interface) – este o optiune care permite vizionarea imaginilor pe televizoarele cu plasma sau LCD. 

HDMI (High Definition Multimedia Interface) – e o varianta performanta, pe care o intalnim foarte frecvent in ultima vreme. Ea e capabila sa transmita date audio-video de la dispozitivul sursa, la cel folosit pentru redare.

Acestea sunt cele mai populare moduri in care sunt clasificate placile video. Ai in vedere faptul ca aceste produse trebuie alese cu grija, astfel incat sa fie capabile sa ruleze continutul dorit de tine. Daca tocmai ti-ai dat seama de faptul ca modelul pe care il detii nu este suficient de puternic si ai nevoie de o optiune mai performanta, magazinele online iti stau la dispozitie pentru a cumpara cele mai bune placi video (lista noastra cu exemple comparate aici), dar si alte componente care pot face un computer sa fie mai performant. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments