Cate imagini si clipuri se pot stoca pe un card de memorie

Am modificat articolul ultima data pe: 20.01.25

 

Cardul de memorie este un device ce poate fi de un real folos cand vrem sa pastram poze, dar si clipuri video sau alte tipuri de fisiere. Cu cat stii ca intrebuintezi un aparat de capturat cadre mai performant, care ofera rezolutii foarte mari, cu atat vei avea nevoie de un spatiu de stocare mai generos, deoarece se va umple mai repede. Totodata, e bine sa stii ce variante ai la dispozitie si cum sa ai grija de cardul tau pentru a-i prelungi durata de viata. 

 

Achizitionarea unui card de memorie nu poate fi facuta la voia intamplarii. Trebuie sa te informezi pentru a vedea clar de ce anume ai nevoie si sa alegi o capacitate suficient de mare pentru a putea stoca toate cele necesare. 

In continuare, vom incerca sa te lamurim in privinta catorva aspecte foarte importante care au legatura cu un astfel de produs. 

 

Ce este un card de memorie

Un astfel de articol reprezinta un spatiu de stocare pe care pot fi pastrate tot felul de fisiere multimedia (clipuri video, fotografii, muzica, filme), dar si documente, programe si asa mai departe. 

Sunt dispozitive care au memorie interna si au nevoie de un astfel de produs pentru a o extinde, dar si altele care nu detin spatiu de stocare propriu, caz in care un astfel de gadget este indispensabil.

 

 

Ce capacitate poate avea un astfel de dispozitiv

Pana acum cativa ani era un lucru imbucurator sa ai un card de 512 MB sau 1 GB. Astazi insa, astfel de variante sunt mai putin dorite, deoarece sunt considerate a avea o capacitate mult prea mica. Device-urile precum telefoanele mobile inteligente sau camerele foto/video, lucreaza la rezolutii mari si vei putea pastra pe un astfel de card un numar foarte mic de fisiere. 

In general, oamenii cauta variante de peste 4 GB, iar capacitatea lor maxima poate fi chiar si de 2 TB. De cele mai multe ori, cu cat dimensiunea lor creste, cu atat va fi mai mare si pretul de achizitie. 

 

Care sunt cele mai populare tipuri de carduri de memorie

Aceste device-uri se clasifica de multe ori in functie de standardul folosit. Diferentele intre o varianta si alta apar in special in ceea ce priveste capacitatea.

SD/MicoSD – pot avea o memorie ce porneste de la 1 MB (variante mai vechi) si se extinde pana la 4 GB. 

Daca te gandesti la marimile fizice, ele au dimensiuni de 32 x 24 mm (SD), respectiv 11 x 14 mm (microSD), iar daca sunt in varianta mini, pot masura chiar si 21.4 x 20 mm. 

SDHC/MicroSDHC – reprezinta o alegere buna pentru cei care doresc o capacitate de stocare mai mare, deoarece aceasta poate atinge pana la 32 GB. 

SDXC/MicroSDXC – este un standard foarte performant, care poate sa ofere chiar si 2 TB de memorie, dar cardurile atat de mari se gasesc destul de greu. Cel mai frecvent insa, ele sunt intalnite in varianta de 256 GB. 

 

De ce depinde numarul de imagini si clipuri ce pot fi stocate pe un card

Inainte de toate, trebuie sa stii ca numarul de fisiere memorate depinde de dimensiunile pe care acestea le au, dar si de formatul lor. Cu cat fotografiezi/filmezi la o rezolutie mai buna, cu atat continutul respectiv va fi mai generos si va ocupa mai mult spatiu pe card. 

Cel mai des intalnit format e JPEG. Daca, de exemplu, o imagine de acest fel are in medie 5.12 MB, pe un card de 32 GB vei putea salva circa 6.250 de poze, pe unul de 64 GB aproximativ 12.500 de poze, iar pe unu de 128 GB, 25.000 cadre. 

Ideea e ca va trebui sa extinzi capacitatea daca, de exemplu, esti fotograf profesionist sau editor si lucrezi mereu cu imagini de calitate, si sa nu investesti enorm de mult intr-un card daca esti un utilizator obisnuit, care vrea sa-si pastreze pozele de pe telefon, de exemplu. 

Si inca un lucru foarte important. Verifica sa alegi device-ul potrivit pentru aparatul tau, deoarece nu orice dimensiune maxima a cardului e compatibila cu sistemul pe care il detii. 

 

 

Cum sa prelungesc durata de viata a cardului

Daca vrei sa extinzi durata de functionare a elementului tau de stocare si sa te bucuri de fisierele salvate pentru un timp cat mai indelungat, va trebui sa tii cont de cateva aspecte destul de importante. 

Primul tine de formatarea unui card de memorie. Aceasta activitatea ar trebui sa se faca o data la sase luni. Ai grija ca inainte sa folosesti o metoda de back-up, pentru a putea transfera inapoi fisierele dorite. 

Daca se intampla sa ai nevoie sa manevrezi cardul pentru a-l muta in alt device sau pentru a copia pe PC datele din el, ai grija sa nu atingi cu mana sau cu alte obiecte sectiunea de terminal, deoarece o poti deteriora si apoi poti avea surpriza de a nu mai putea accesa datele. 

Totodata, ai in vedere faptul ca un astfel de dispozitiv nu se impaca bine cu mizeria, apa sau tot felul de factori care l-ar putea deteriora. 

Bineinteles ca dupa cativa ani aceste produse pot sa aiba fel si fel de defectiuni, din cauza uzurii, chiar daca ai foarte mare grija la cum anume le folosesti. Ei bine, daca observi ca ceva nu e in regula, grabeste-te sa salvezi fisierele pe care nu esti dispus/a sa le pierzi pe un alt spatiu de stocare, pentru a nu avea parte de surprize neplacute. 

Daca e momentul sa faci o astfel de achizitie, verifica compatibilitatea dintre acest articol si device-ul in care vrei sa-l introduci si alege o varianta potrivita. 

Si tine cont de faptul ca nu doar din magazinele reale poti cumpara un card de memorie, ci si din cele online. Acestea din urma sunt de multe ori mai potrivite, deoarece iti vor pune la dispozitie variante mult mai bune, preturi diverse si o gama de produse foarte generoasa, pentru a avea de unde alege articolul perfect pentru tine. 

 

Lasa un comentariu

1 Comentariu

Traian

May 27, 2022 at 8:52 am

Mi-a fost util comentariul. Daca l-as fi citit mai devreme, nu-mi mai cumparam un card de 64GB. Era foarte bun pentru ce fac unul de 32 GB.

Raspunde