Cat de simplu e sa scrii cu diacritice

Am modificat articolul ultima data pe: 18.08.22

 

Sunt foarte multe momente in care ai nevoie sa scrii, o hartie oficiala, o cerere, sa faci un proiect etc., cu diacritice si daca inca nu stii cum sa le folosesti, citeste acest articol care iti prezinta cum poti sa le accesezi simplu si usor.

 

In limba romana se folosesc diacritice si pentru a scrie un text oficial (chiar si un e-mail) sau chiar si pe cele personale, fiind mai usor de urmarit, trebuie sa stii cum poti sa le gasesti usor pe tastatura. In urma cu cativa ani, procesul era mai laborios, fiind necesar fie sa inserezi anumite caractere ce erau asemanatoare cu cele pe care voiai sa le utilizezi, fie prin anumite combinatii de taste, procese ce ingreunau mult scrierea si scadeau viteza utilizatorului.

Acum poti sa folosesti usor diacritice in Word sau alte programe de scris text, iar in acest articol vei gasi mai multe date, care iti vor raspunde la intrebari de genul: cum scriu cu diacritice, ce fonturi folosesc, pot sa ma descurc si singur sa instalez etc.

 

Ce sunt diacriticele?

Inainte de a raspunde la intrebarea “cum scriu cu diacritice?” este bine sa lamurim si un alt aspect si anume: ce sunt acestea. Diacriticele sunt acele semne grafice ce se adauga unei litere, pentru a-i da un o anumita valoare specifica.

Termenul de diacritice provine din greceste, de la formularea “dia kratikos”, care se poate traduce in romana “care distinge”. Cu alte cuvinte, poti sa folosesti diacritice romanesti pentru a deosebi anumite litere din alfabet, care se aseamana intre ele, dar au pronuntie diferita: a, i, s, t.

In mai toate limbile se folosesc si diacritice specifice si poti sa te informezi, in caz ca ai nevoie, cum sa le gasesti, fiind si programe cu diacritice online. In acest articol ne referim in special la cum sa scrii folosind diacritice in romana. 

Cum adaugi tastatura romaneasca in Windows 10?

Cum sunt foarte multe persoane care folosesc diacritice in Word sau alt program de scriere si au ca si sistem de operare Windows, ne referim in prima instanta la o metoda simpla si facila pentru fiecare si anume adaugarea tastaturii in romana.

Diacritice Windows 10 

Pentru a putea folosi usor diacritice in Windows 10, poti sa adaugi tastatura in romana astfel:

  • In start, cauti “settings” si intri in fereastra destinata;
  • De aici alegi “time&language”;
  • Urmatoarea alegere este “region&language”, cu click pe buton;
  • Din lista care se deschide vei alege limba pe care iti doresti sa o adaugi (romana daca vrei sa utilizezi diacritice ro sau alta limba pe care o utilizezi des) si apoi vei apasa pe “options”;
  • In continuare, selectezi “add a keyboard” si alegi “romanian” din lista.

Astfel, ai adaugat inca o tastatura si iti apare in partea de jos a ecranului, pe bara in partea dreapta, langa alte informatii precum data, ora etc. Poti sa schimbi usor limba si sa folosesti diacritice tastatura pentru a scrie textul dorit. 

 

Unde gasesti diacriticele pe o tastatura in limba romana?

Daca ai un text de scris cu diacritice, comuti pe tastatura romaneasca si folosesti fie tastele care au deja inscriptionate si diacriticele in romana, fie urmatoarele taste:

  • Pentru ă se utilizeaza tasta [, situata imediat dupa litera P in dreapta; 
  • Pentru î este tasta imediat urmatoare ];
  • Daca ai nevoie de ș, il gasesti pe randul imediat urmator, in dreapta literei L tasta cu ;;
  • Langa aceasta, la tasta ^ sau @ vei putea utiliza ț;
  • Mai este si â pe care il gasesti folosind tasta \ sau #.

Astfel, poti adauga diacritice in text, un procedeu simplu si usor, pe care il poate face oricine.

 

Ce alte optiuni mai ai?

Daca ai un text in care nu ai folosit tastatura romaneasca, poti pune diacritice si prin alte metode. In mediul online poti sa gasesti un convertor de diacritice care sa te ajute sa faci aceasta operatiune automat, fara a avea prea mare bataie de cap, fiind necesar doar sa verifici atent textul la final, pentru mici retusuri.

O varianta este diacritice.ro, foarte usor de folosit, intri pe aplicatie si introduci textul, cu o limita de 1000 caractere apoi doar apesi butonul de jos, cu adauga diacritice, si, in mod automat, textul se modifica.

Este un program de diacritice foarte comod de folosit si nu este necesar sa mai faci alte operatiuni, avand nevoie doar de o conexiune la internet. Textul poate fi apoi copiat, dus intr-un alt editor de text, avand o scriere cu diacritice corecta.    

Alte informatii

Acum ca ai vazut cum se scrie folosind diacriticele, mai trebuie sa cunosti si alte cateva informatii care iti pot fi de ajutor. 

Spre exemplu, poti sa folosesti fonturi cu diacritice, avand la dispozitie o lista de sute de astfel de fonturi, pe care le poti descarca gratuit de pe internet. Te ajuta atunci cand lucrezi diferite materiale publicitare si vrei sa scrii cu litere mai speciale, dar sa pastrezi caracterele romanesti. 

Unele fonturi pe care le gasesti in liste, atunci cand folosesti tastatura romanesca, nu au caracterele respective si fac diferite inlocuiri, fie cu ceva asemanator, fie cu caractere ce nu au nicio legatura sau, pur si simplu, cu patrate albe. 

De asemenea, este posibil sa ai un text cu caractere romanesti si sa fie nevoie sa scoti diacriticele, din diverse motive. Poti sa folosesti programe automate, din mediul online, pentru a scoate diacritice. Sunt foarte usor de utilizat, se introduce textul, se apasa butonul cu eliminare diacritice si acestea vor fi inlocuite cu literele a, i, s, t. 

Ai grija ce program alegi, unele fiind doar pentru limba romana, si, daca ai in text si alte semne, spre exemplu cu accente, este posibil sa nu fie eliminate. 

Speram ca ti-am raspuns la intrebarea cum scriu cu diacritice si vei incepe sa le folosesti atunci cand vei scrie un text. Pe de alta parte, daca iti place sa citesti pe ebook reader sau chiar pe calculator, tableta, telefon, alege carti in romana cu diacritice, fiind mult mai usor de urmarit textul.  

 

Lasa un comentariu

1 Comentariu

Aurel

January 24, 2022 at 11:19 pm

Sunt una dintre acele persoane care nu are nimic mai bun de facut, decat sa fiu naz**t gramatical si ortografic.

Raspunde