contact

Care este starea actuală a scenei Esports

Am modificat articolul ultima data pe: 07.10.24

 

Scenă Esports este în continuă schimbare, la fel cum este și domeniul Esports în general. În cazul în care ai pariat până acum pe pariurile sportive, trebuie să încerci și pariurile pe Esports, unde te poți bucura de un bonus la depunere la cazinourile online. Deși în România turneele de Esports nu au fost atât de cunoscute până în ultimii 2 ani, s-au înregistrat progrese semnificative în această direcție. La nivel mondial, în domeniul Esports sunt ținute turnee de diferite jocuri, cum este League of Legends, Dota 2, CS:GO și altele. Hai să vedem care este starea scenei Esports în prezent în România.

 

Iașiul găzduiește Campionatul Mondial de Esports din 2024

Da, ai auzit bine: anul acesta, Iașiul va găzdui Campionatul Mondial de Esports. Este o mare bucurie pentru toți jucătorii din întreaga Românie să afle că în 2024, România va găzdui în perioada 24 august-4 septembrie acest campionat mondial, unul dintre cele mai importante evenimente anuale. În total în această perioadă se vor desfășura 7 competiții la 6 jocuri importante. Jucătorii din peste 120 de țări vor concura pentru a câștiga marele premiu de jumătate de milion de euro.

Iașiul, un oraș cu o cultură bogată a reușit ca în acest an cu ajutorul autorităților și oficialităților să reunească jucătorii din întreagă lume, astfel că Campionatul Mondial de Esports se va ține în cadrul Digital Throne. La acest eveniment se vor regăsi artiști de top, proiecții uimitoare pe Palatul Culturii din Iași și chiar parade de cosplay pentru cei care vor să vadă personajele lor favorite din jocuri în lumea reală. La nivel mondial, audiența care va asista este așteptată la un număr de 30 de milioane de persoane.

Jucătorii ce vor participa sunt în număr de aproximativ 700 pe cele patru scene gigantice la jocurile momentului: CS:GO, Dota 2, Mobile Legends, PUBG Mobile, Fotbal electronic și Tekken. În premieră se va găzdui și primul World Championship de CS:GO destinat echipelor feminine. Timp de o săptămână se vor juca aproximativ 500 de meciuri și îi vei putea urmări pe jucătorii tăi preferați. Cu siguranță că este un eveniment ce nu trebuie ratat dacă ești un împătimit al jocurilor pe calculator!

 

Gamerii români încep să fie luați în serios

O altă veste bună pentru gamerii români este aceea că de anul acesta, gamerii ar putea fi recunoscuți și premiați pentru performanțele lor. Guvernul a luat decizia ca aceste competiții pe calculator să fie recunoscute ca și sport în România. Astfel, gamerii vor primi același statut precum sportivii de performanță. Și nu doar guvernul a început să îi susțină pe tinerii gameri în drumul lor spre turneele mondiale, ci și școlile și facultățile din România o fac acum. Spre exemplu, Academia de Studii Economice din București are mai multe echipe de esports și chiar una de League of Legends, un joc foarte popular la ora actuală în România.

Prin faptul că jocurile pe calculator vor fi recunoscute ca un sport național, acest lucru reușește să creeze noi locuri de muncă pentru tinerii care au un talent și sunt atrași în acest domeniu. Și asta nu doar pentru jucători, ci și pentru cei cărora le place să urmărească aceste competiții. Pe lângă jobul ca jucător profesionist, tinerii pasionați de gaming vor putea să ajute la management, marketing, comentatori, antrenori de echipe, planificatori de evenimente și chiar avocați.

Jucătorii vor fi văzuți cu alți ochi, iar în această industrie va fi nevoie de oameni exact la fel ca în celelalte industrii din ziua de azi. Jocurile pe calculator nu vor mai fi văzute ca o pierdere de vreme de către părinții jucătorilor aflați la o vârstă mai fragedă, ci vor avea o carieră de urmat. Jucătorii vor putea avea salarii precum orice alt angajat, lucru care până acum nu exista, întrucât jucătorii profesioniști puteau să fie răsplătiți pentru munca lor doar prin intermediul premiilor de la concursuri sau bonusurilor primite.

Esports ar putea fi recunoscut ca sport oficial

Nevoia susținerii jucătorilor și gamerilor din întreaga țară a fost deja dezbătută de către Mara Mareș, Consilier de Stat în Cancelaria Prim Ministrului în cadrul evenimentului Esports Summit București. Jucătorii și organizațiile de jocuri vor putea să fie recunoscute și în România ca sport oficial. Aceasta a spus într-o conferință de presă faptul că există o oportunitate clară în reglementarea Esports-urilor și că acestea ar trebui să fie tratate la fel ca în străinătate.

Jucătorii vor avea acum un scop pentru care să joace, și nu doar acela de amuzament și de distracție, ci chiar pentru a fi recunoscuți la nivel național, mondial și premiați. Deși a fost de foarte multe ori discutat acest aspect în Guvern, se pare că doar în luna septembrie legea urmează să fie depusă în Parlament. Cu siguranță că, dacă această lege va fi aprobată, va fi un mare plus pentru toți jucătorii din întreaga țară. Există și jucători care au ales să părăsească cu ani în urmă România tocmai din cauza lipsei unui ecosistem în care să poată juca și să fie recunoscuți ca în afară. Să sperăm că odată cu aceste modificări, vom vedea mai mulți tineri care își vor folosi talentul și potențialul în această direcție.

 

Concluzie

Esports în România este într-o continuă creștere, iar anul acesta este plin de surprize. În primul rând, la Iași se va găzdui Campionatul Mondial de Esports de anul acesta, iar din septembrie este posibil ca nouă lege să fie aprobată și gamerii să fie recunoscuți la nivel național. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu