Cand si de ce ai avea nevoie de un UPS

Am modificat articolul ultima data pe: 04.08.20

 

Citeste acest articol pentru a vedea cum poti sa iti protejezi aparatura electrocasnica, mai ales daca stai intr-o zona in care te confrunti cu anumite probleme legate de furnizarea elergiei electrice, precum fluctuatii sau intreruperi.

 

Investitia intr-un UPS va fi amortizata destul de rapid, mai ales daca stai in zone unde sunt dese penele de curent si sunt fluctuatii mari pe retea, care iti pot deteriora dispozitivele electrocasnice pe care le detii. 

 

Ce este un UPS?

Un UPS este o sursa de curent neinteruptibila, iar acronimul vine de la denumirea acestuia in engleza Uninterrupted Power Supply. Acesta ofera o putere de rezerva si iti rezolva problemele pe care le poti avea la alimentarea din retea. Astfel, aparatele conectate la UPS vor fi protejate de fluctuatiile de curent si iti ofera un timp pentru a putea face diverse operatiuni. 

 

Poti alimenta diferite aparate electrocasnice

In cazul in care este o pana de curent, UPS-ul iti va asigura o perioada de functionare a acestora, care poate fi diferita in functie de tipul dispozitivului. Acesta nu este un generator, deci timpul de alimentare este limitat in functie de capacitatea bateriei.

In caz ca intreruperea este de scurta durata, poate sustine aparatele in stare de functionare, iar daca dureaza ceva mai mult, iti ofera un interval necesar pentru a salva datele pe calculator si pentru a inchide dispozitivul. 

Ofera o calitate mai buna a alimentarii

In caz ca in reteaua de alimentare cu curent electric sunt dese fluctuatiile de tensiune, circuitele electrice de la aparatura electrocasnica fiind foarte sensibile se pot defecta cu usurinta. 

Un UPS functioneaza similar cu un stabilizator de tensiune si va proteja aparatura conectata, filtrand curentul electric si eliberand un flux in parametri normali de functionare. Poate fi de un real folos pentru protectia centralei termice care este o investitie importanta si este sensibila la fluctuatii, la centrale termice pe lemne pentru a nu se opri furnizarea caldurii in cazul unor pene scurte, pentru protectia aparatelor de aer conditionat, frigiderelor, combine frigorifice etc., ce sunt mari consumatoare.

 

Ofera protectie in caz de supratensiune

Reteaua de alimentare cu curent electric este in multe zone imbatranita si sunt socuri care pot afecta grav aparatele electrocasnice. Marea majoritate a UPS-urilor au protectie la supratensiune, dar poate fi diferita de la un model la altul, avand o capacitate de absorbtie maxima. De obicei aceasta este specificata in cartea tehnica a produsului si se masoara in Jouli.

In cazul in care tensiunea furnizata de retea este mai mare decat puterea de absorbtie a UPS-ului, acesta poate lasa sa treaca socul, ceea ce poate duce la defectarea aparaturii sau poate intra intr-un mod de protectie, intrerupand alimentarea. Daca te confrunti des cu o astfel de problema, ai grija sa achizitionezi un model cu protectie cat mai mare la supratensiune.

 

Opreste automat electrocasnicele conectate

In caz ca se intrerupe furnizarea curentului electric de la retea, UPS-ul inchide automat toate aparatele conectale la el, pentru a putea fi protejate de socurile ce pot sa apara cand se termina pana. 

Deoarece el poate asigura doar o perioada limitata de timp alimentarea, atat cat este capacitatea bateriei, la revenirea curentului aparatele, daca nu sunt inchise, pot fi supuse unor socuri care le pot arde. 

Cum poti determina calitatea curentului electric furnizat la retea?

Chiar daca nu ai pene de curent in zona, trebuie sa vezi care este calitatea curentului furnizat. In Europa curentul alternativ trebuie sa aiba in mod ideal o tensiune de 230 V si o frecventa de 50 Hz, in SUA este de 110V si 60 Hz, dar se considera normal din punctul de vedere al furnizorului, o variatie de +- 10%.

Fluctuatiile din retea se pot vedea cu ochiul liber, daca sunt mari determinand becul sa palpaie, sau se poate masura cu ajutorul unui multimetru pentru variatiuni mai mici. Este foarte costisitor sa achizitionezi UPS-uri pentru fiecare priza, asa cum ar fi un mod ideal, dar poti sa iti protejezi aparatura scumpa si care este mai sensibila precum TV, calculator, dar si centrala termica, aparate mari etc.

 

Cum alegi un UPS compatibil cu nevoile tale?

Pentru a putea alege cea mai buna varianta de UPS pentru centrala termica (o lista comparativa aici) sau alte aparate din casa trebuie sa stii ce tipuri sunt pe piata.

Din punctul de vedere al tehnologiilor folosite, se remarca mai multe tipuri de UPS-uri:

Off-line: cele mai simple variante, fiind si cele mai convenabile la pret. Acestea au rolul de a se interpune intre aparatura si sursa de curent, iar in cazul depistarii unei opriri in furnizare intra in functiune si trec pe baterie. Nu au efect asupra calitatii acestuia. Se recomanda pentru zonele unde nu sunt probleme cu fluctuatii in retea si vrei doar o protectie in caz ca se intrerupe curentul.

Line-interactive: sunt modele dedicate in special pentru aparatura de uz casnic, avand un pret de achizitie decent, protectie la supratensiune, o buna filtrare a curentului pentru a-l aduce in parametri normali de functionare. Au nevoie doar de cateva milisecunde pentru a comuta pe baterie in cazul unei pene de curent.

On-line: acestea se adreseaza in special domeniului industrial, unde ai nevoie de o calitate superioara a curentului. Curentul de intrare este convertit de doua ori pana la iesire, fiind curatat de toate fluctuatiile, si oferind un curent alternativ de iesire in parametri ideali, pentru buna functionare a aparaturii sensibile. Timpul de comutare este 0, ceea ce ajuta mult si in domeniul IT. 

Hibrid: care se comporta ca un UPS off-line cand este in asteptare si se comuta pe modul on-line atunci cand este detectata o problema la sursa de curent. 

Cu siguranta ca ai nevoie de un UPS care sa iti protejeze aparatura scumpa din locuinta, si care sa iti permita sa te poti bucura mai mult timp de investitiile pe care le faci. Pe piata exista o gama larga de astfel de dispozitive, si poti sa iti faci cumparaturile din mediul online, de la magazinele virtuale de specialitate, unde vei gasi si alte informatii despre produs care sa te ajute in alegerea ta. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments