Camera foto si istoria acesteia dupa 1934

Am modificat articolul ultima data pe: 21.02.24

 

Dupa 1934 marile branduri producatoare de aparate foto au venit cu o multime de modele noi, din ce in ce mai performante care utilizau role de film, casete cu banda magnetica sau aveau spatiu de stocare pe card. Apoi au aparut in atentia pasionatilor de poze aparatele de tip DSLR, telefoanele capabile sa faca poze sau device-urile de tip mirrorless. 

 

1934 este anul in care apare pe piata primul aparat foto Canon, iar dupa acest an tot mai multe companii incep sa aduca in atentia publicului fel si fel de device-uri. Acesta e motivul pentru care istoria aparatului foto de dupa 1934 este importanta si iti vom spune in ordine cronologica de ce evenimente a fost ea marcata. 

 

1936-1948

Anul acesta este marcat de aparitia primului aparat de fotografiat de la Olympus – Semi Olympus I. Dupa aceasta perioada, din cauza celui de-Al Doilea Razboi Mondial, compania isi intrerupe activitatea si revine in 1948 cu o camera japoneza de 35 mm, Olympus 35. 

Tot in 1948 apar primele modele de la branduri consacrate in zile noastre, precum Nikon (Nikon I) si Fuji (Fujica Six). 

 

 

1949

Probabil ai auzit de aparatele de la Polaroid. Ei bine, primul model, Land Camera a aparut in acest an si a fost inventat de catre Edwin Land. Device-ul, pentru a functiona, se folosea de role de film si realiza fotografiile imprimate intr-un timp foarte scurt. 

Anii care au urmat au fost buni pentru cei de la Polaroid, deoarece au continuat sa se dezvolte constant si au lucrat mult la ergonomie si la developare. In 1956, acest brand a atins o cifra de productie de 1.000.000 de exemplare. 

 

1975

Anul acesta il are in centru pe Steve Sasson, care a venit cu o idee ce avea sa schimbe mult lumea fotografiei. El a inventat o camera foto KODAK ce inregistra imaginile pe o caseta cu banda magnetica. Fotografiile erau realizate alb-negru, cu ajutorul unui senzor Fairchild CCD, ce avea nevoie de 23 de secunde pentru a face o poza de 100 x 100 pixeli. El cantarea circa 4 kg si a fost brevetat trei ani mai tarziu. 

 

1976-1988

Acesti ani sunt marcati de o serie de inovatii care mai de care mai interesante, care au ajutat la dezvoltarea acestui domeniu: 1976 – e lansata prima camera cu mecanism digital (Canon AE-1), care masoara expunerea; 1986 – cei de la Kodak vin cu un senzor de 1 MP, ce poate fi utilizat pe un aparat foto portabil; 1987 – e realizat primul aparat foto SLR dotat cu autofocus (Canon EOS 650); 1988 – apare pentru prima data un device de fotografiat ce ofera posibilitatea salvarii imaginilor facute pe un card de memorie – Fuji DS-1P. 

 

1990-1991

In 1990 cei de la KODAK au facut eforturi pentru a dezvolta DSLR-uri. Ceea ce si-au propus a fost sa introduca un senzor digital pe mediul de stocare. Totul a fost realizat in 1991, cand a aparut modelul DCS-100. Acesta era dotat cu un senzor CCD de 1.3 MP (1024 x 1280 pixeli), sensibilitate ISO 100, timp de expunere de 8 secunde la 1/1000 si o capacitate de stocare de 200 MB. 

Pentru a oferi fotografii de calitate, acesta era utilizat cu obiectivele celor de la Nikon. Avea insa un pret destul de mare, de 13.000 dolari. 

 

1994

Pentru a oferi calitate si mai buna, Nikon vine cu obiective foto cu stabilizare optica, ce ofera rezultate mult mai bune chiar si atunci cand camera e putin miscata in timpul expunerii. Aceasta tehnica a continuat sa se dezvolte si sa intre in interesul tuturor marilor producatori de la acea vreme. 

 

 

2000

Astazi, marea majoritate dintre noi avem telefoane foto cu camere performante, care ne ajuta sa facem poze clare, cu tot felul de efecte. Stiai insa ca primul device de acest fel cu camera a aparut in 2000? A fost vorba de modelul Sharp J-SH04, ce venea cu un display de 256 de culori, senzor CMOS de 0.1 MP si posibilitatea de a trimite MMS-uri. Acesta era prezent pe piata din Japonia la un cost de circa 500 de dolari. 

Acesta a fost punctul din care s-a plecat spre ceea ce gasim astazi pe smartphone-urile pe care le detinem. 

 

2004

Anul 2004 este marcat de aparitia primului aparat foto mirrorless. Era vorba de Epson R-D1, ce era dotat cu o rezolutie de 6.1 MP, cu sensibilitate ISO reglabila, de la 200 la 1600, o expunere de 1 secunda la 1/2000 si lentila Leica M-mount. Acesta era considerat a fi si primul rangefinder. 

 

2005

Daca vrei sa cumperi unul dintre cele mai bune aparate foto Canon, alegi un DSLR. Acest tip de device ce apartinea acestui brand a aparut in 2005, sub denumirea de Canon EOS 5D. Era un model full frame, costa circa 3300 de dolari si avea grip incorporat. El detinea o rezolutie de 12.8 MP, era dotat cu un senzor CMOS si avea sensibilitate ISO de la 100 la 1600. 

 

2010

Acesta este anul in care Sony scoate pe piata primele aparate mirrorless, care faceau parte din seria Nex care au continuat sa fie apreciate multi ani de la lansarea lor. 

 

2011

O noua inovatie intra in atentia pasionatilor de fotografie – aparatul capabil sa genereze imagini ce pot fi reglate apoi in ceea ce priveste focalizarea. Ele au fost lansate de Lytro si masoara cantitatea de lumina de pe senzor, dar si directia din care ea vina, astfel incat, daca e necesar sa poata fi recompusa imaginea. 

Ceea ce a urmat dupa 2011 poti vedea si tu in zilele noastre. Aparatele foto sunt capabile sa realizeze poze care sa surprinda pana la cele mai mici detalii, care sa redea culorile intr-un mod cat mai natural si placut. 

 

 

Apoi, sa nu uitam si de camerele plasate pe telefoanele mobile inteligente, care sunt din ce in ce mai performante si care de multe ori pot da rezultate mai bune ca un aparat special realizat pentru poze. 

Ce anume alegi? Depinde mult de ceea ce doresti sa faci cu un aparat foto si de bugetul de care dispui. Sunt si modele accesibile, de pana in 2000-3000 de lei, dar si device-uri foarte scumpe, in care va trebui sa investesti sute de mii de lei. 

Pentru orice ai opta, nu uita ca exista magazine online ce iti stau la dispozitie pentru a obtine cele mai bune oferte si pentru a compara cu usurinta preturile. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu