Boxe portabile WiFi vs Bluetooth

Am modificat articolul ultima data pe: 28.05.20

 

Pentru cei care doresc sa afle mai multe despre cele doua tipuri de transmisie a semnalului audio, fara fir, la boxele portabile, am decis sa prezentam cateva date aici. Vom analiza metoda Wi-Fi in comparatie cu Bluetooth, discutand avantaje si dezavantaje pentru fiecare.

Nu vom intra in detalii foarte specifice in ceea ce priveste tehnologia utilizata, ci vom incerca sa pastram descrierile simple ale fiecarei metode de transmisie a datelor, ca sa fim cu usurinta intelesi de toti cititorii.

 

Principii generale de functionare

Pentru interfata de tip Bluetooth, undele radio sunt utilizate pentru a transmite date pe o frecventa comuna intre gadgetul-sursa si boxa portabila. Exista 79 de canale de frecventa ce pot fi utilizate in aceasta privinta, iar asta inseamna ca, daca intr-un spatiu sunt doua aparate unite prin Bluetooth, multe alte perechi de aparate pot opera impreuna, fara ca frecventele lor sa se suprapuna.

Este necesar sa fie prezenta si o metoda de securitate intre ele, pentru a preveni compromiterea conexiunii. Din acest motiv, se va utilizat o parola pentru a le conecta. De asemenea, instalarea de aplicatii antivirus pe telefonul, tableta sau laptopul pe care le utilizati pentru streamingul de muzica este o idee foarte buna.

In cazul interfetei Wi-Fi, sunt utilizate benzi de 2,4 GHz si 5 GHz pentru transmiterea datelor tot prin unde radio, totul fiind coordonate de router. Cele doua frecvente sunt impartite in canale multiple, pentru a elimina interferentele si traficul excesiv.

Avantajele de performanta sunt acompaniate de dezavantajul necesitatii prezentei unui hotspot wi-fi in zona – cu alte cuvinte, doar gadgetul sursa si boxa portabila nu pot fi utilizate cand doriti acest tip de conexiune.

 

 

Doar Bluetooth – Avantaje

Cele mai multe boxe portabile de pe piata actuala se axeaza exclusiv pe interfata Bluetooth. Produsele respective sunt proiectate pentru a opera in tandem cu foarte multe tipuri de gadgeturi-sursa, de la telefoanele inteligente si tabletele, la laptopuri si chiar si alte boxe. Acesta este unul din avantaje, paleta vasta de aparate de pe care puteti face streaming de continut.

Un al doilea avantaj este ca va fi foarte usor sa stabiliti conexiunea dintre cele doua elemente, cu doar cateva clickuri si apasari de butoane, lucrurile fiind si mai rapide daca boxa dispune de metoda de conectare NFC, doar prin atingerea ei cu telefonul sau tableta.

Ca un alt treilea avantaj, modelele de astfel de boxe sunt destul de ieftine, comparativ cu cele care includ si metoda de streaming prin Wi-Fi.

 

Doar Bluetooth – Dezavantaje

In ceea ce priveste dezavantajele la modelele ce dispun doar de Bluetooth, putem spune ca ele pot face streaming doar de la un singur gadget-sursa. Cu toate acestea, exista modele la care puteti lega multiple boxe, ori cate doua, pentru o auditie stereo, ori mai multe, in serie.

Un al doilea dezavantaj este raza de actiune, de circa 10-11 metri maximum. Datorita tipului de semnal Bluetooth, nici cele mai avansate modele nu pot capta informatia wireless de la distante mai mari.

 

Doar Wi-fi – Avantaje

Sistemele axate exclusiv pe Wi-Fi sunt rare, de regula acestea fiind proiectate pentru utilizarea in casa, chiar daca sunt portabile. Avantajele lor tin de raza considerabil superioara conexiunii Bluetooth.

Se poate transmite semnal chiar si la distante de 30-50 de metri, intre componentele sistemului (boxe, sursa de muzica, router). In plus, se permite selectarea din multiple gadgeturi-sursa.

 

Doar Wi-fi – Dezavantaje

Ca probleme ce pot fi intalnite la acest tip de conexiune, mentionam scaderea in calitate a semnalului, ori a vitezei de incarcare, atunci cand latimea de banda nu este suficienta. Cu alte cuvinte, in cazul in care mai multe persoane fac streaming video pe reteaua Wi-Fi impartita de sistemul audio respectiv, s-ar putea sa intalniti astfel de probleme.

O a doua problema ar fi stabilirea conexiunii. De regula, aceasta se face in cativa pasi, necesitand instalarea unei aplicatii, selectarea unui numar de identificare si parola pentru retea, cu alte cuvinte, mult mai multi pasi comparativ cu amenajarea unei conexiuni Bluetooth.

 

Ambele tipuri de conexiune – Avantaje

Din fericire, aproape fiecare boxa portabila buna ce include interfata Wi-Fi este echipata si cu Bluetooth. Avantajele, in cazul acesta, reprezinta o combinatie din avantajele ambelor modalitati de streaming.

Puteti profita de semnalul puternic si de raza mare de acoperire a conexiunii Wi-Fi, atunci cand utilizati boxa acasa, dar aveti si optiunea de a trece pe interfata Bluetooth, in cazul in care luati boxa cu dumneavoastra undeva, gen in vacanta sau la o petrecere.

In plus, daca aveti oaspeti, acestia vor putea conecta telefonul propriu prin Bluetooth foarte repede la boxa dumneavoastra.

 

 

Ambele tipuri de conexiune – Dezavantaje

Nu putem spune prea multe aici, din moment ce produsele in cauza au toate avantajele de la ambele tipuri de conexiune, ceea ce inseamna ca isi neutralizeaza dezavantajele una alteia. Singurul lucru pe care il putem mentiona este ca astfel de sisteme audio vor fi, in cele mai multe cazuri, relativ scumpe.

 

Asadar, ce vi se potriveste cel mai bine?

Acum ca ati citit avantajele si dezavantajele celor trei tipuri de interfete intalnite la boxele portabile (doar Wi-Fi, doar Bluetooth sau ambele), intrebarea referitoare la ce tip de produs vi se potriveste ar trebui adresata.

Astfel, putem spune ca, in cazul in care cautati un produs ieftin, ultraportabil, la care sa ascultati muzica in timp ce il tineti in buzunar sau in rucsac, atunci nu aveti nevoie de sisteme care sa includa si interfata Wi-Fi, cea Bluetooth fiind special calibrata pentru astfel de situatii.

De asemenea, se poate sa fiti genul de persoana care prefera iesirile la gratar sau picnic cu prietenii, cautand boxe ceva mai mari. Daca prietenii sunt dornici sa alterneze ca sursa de semnal telefoanele lor, interfata Bluetooth este optima pentru asa ceva, dat fiind modul usor de stabilirea a conexiunii intre gadgeturi.

In cazul in care nivelul dumneavoastra de asteptari de la un sistem audio este mai ridicat si preferati boxele portabile mai performante, atunci ar trebui sa va orientati catre modelele axate pe Wi-Fi. Cele mai multe din acestea includ si interfata Bluetooth, pentru ca cele doua sa se complementeze reciproc, pentru experienta wireless completa.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments