Boxe portabile – putere vs dimensiuni

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

Daca sunteti o persoana cat de cat interesata de domeniul tehnicii audio, atunci s-ar putea sa cunoasteti dilema puterii: este o boxa, fie si ea portabila, mai galagioasa daca are mai multi Wati exprimati in descriere?

Sau exista si alti factori, pe langa cifra aceasta, care influenteaza nu doar nivelul de zgomot, ci si calitatea sunetului? Ne referim aici in special la marime, insa discutia poate fi mai complexa decat va asteptati. Speram, insa, ca la final sa fiti mai bine informat/a cand faceti o achizitie!

 

Ce este puterea unei boxe?

Cand vedem o valoare in Wati pentru un difuzor, boxa sau intreg sistem audio, intelegem puterea, evident. Insa la ce se refera numarul respectiv, la consumul de curent sau la nivelul de galagie?

Pentru a putea explica importanta sa, ar trebui sa ne raportam atat la difuzorul in sine, cat si la elementul electronic care o pune in functiune (amplificatorul, acesta fiind incorporat in carcasa boxelor portabile).

Pe scurt, la amplificator, intalniti puterea RMS, care reprezinta cati Wati poate suporta instalatia electronica pe durate lungi, dar si puterea de varf “peak power”, ce reprezinta cat de mult poate genera amplificatorul, pe durate scurte. Ca sa dam exemple, un Home Cinema poate sa aiba 60 de Wati pe canal RMS si 90 de Wati peak power.

La boxe, intalnim la fel, doua valori: puterea nominala, care poate fi suportata pe termen lung, fara ca difuzoarele sa se strice, si puterea de varf, care poate fi suportata pe termen scurt (ordinul a minute). De asta, pe eticheta unei boxe putem avea 35 de Wati si 50 de Wati, doua valori diferite.

Insa aceste valori nu se refera la nivelul de galagie pe care il poate genera o boxa. O boxa ieftina, de 60 de Wati, poate sa fie surclasata foarte vizibil de o boxa scumpa, de doar 35 de Wati. Ca sa intelegeti de ce, trebuie sa prezentam alte doua specificatii: impedanta si sensibilitatea.

 

 

Impedanta se masoara in Ohmi, iar o boxa de 4 Ohmi si 35 de Wati ar putea sa sune la fel de tare ca una de 8 Ohmi si 50 de Wati. O puterea mai mica, la impedante mai mici, echivaleaza (oarecum – vezi sensibilitatea, mai jos) cu puteri mai mari, la impedante mari. Insa aceasta dimensiune este mai importanta atunci cand imperecheati boxele cu un amplificator, acesta din urma trebuind sa fie cat mai potrivit, ca impedanta si putere, difuzoarelor.

Sensibilitatea, insa, defineste nivelul de zgomot. Ea se masoara in decibeli (dB) de presiune a sunetului, pe Watt generat de amplificator, la fix un metru in fata difuzorului. Valori de peste 91 dB/W/m sunt specifice boxelor de inalta fidelitate audiofila, iar ce scade sub 85 dB este specific unei boxe destul de slabut construite.

Dar s-ar putea ca pana si la cele mai bune boxe portabile, sa nu vedeti toate aceste specificatii, inafara de puterea in Wati. Cum ne dam seama care este o boxa buna si galagioasa, in cazul asta? Iata ce factori trebuie luati in calcul:

 

Importanta incintei acustice

In primul rand, dimensiunea carcasei este un bun indicator pentru frecventele joase. Daca doriti bas puternic, aveti nevoie de o carcasa mare, aceasta avand rolul de cutie de rezonanta pentru vibratii, ca la o chitara, contrabas ori toba.

In ceea ce priveste difuzoarele pentru frecvente medii si inalte, cu cat ne indreptam mai sus in spectru, cu atat nu va fi nevoie de incinte de rezonanta mari.

Ar fi bine sa mentionam si faptul ca un difuzor mai mare poate genera mai mult sunet, intrucat va misca mai mult aer prin miscarea sa. Insa, si aici, dimensiunea se discuta in special fata de frecventele joase. Difuzoarele mari sunt utilizate pentru bas, iar cele pentru medii si inalte sunt vizibil mai mici, in comparatie.

Asadar, cand alegeti o boxa portabila, uitati-va la cat de mari sunt difuzoarele si cat de multe sunt. Daca chiar sunteti o persoana exigenta, ar fi bine sa va orientati catre cel putin un difuzor de bas generos, si un tweeter pentru inalte. Rareori, la acest tip de incinte, veti intalni si difuzoare separate pentru medii.

 

Importanta materialelor

Pentru cei cu adevarat interesati, am putea mentiona ca si materialele membranelor conteaza, dar si cele din care este facuta incinta. Nu doriti ca plasticul sa inceapa sa zbarnaie, atunci cand dati volumul mai tare, nu? Insa, ca sa ne raportam la difuzoare, in industria audio se folosesc multiple materiale, de la hartie pana la kevlar si titan.

Desigur, in descrierea multor boxe portabile de rand, nu veti intalni specificatiile materialelor, insa la modelele high-end, se prea poate sa le vedeti afisate in manualul de utilizare. Oricand, insa, este bine sa pipaiti carcasa si sa luati in mana boxa – daca suprafetele par solide si tot aparatul este grelut, inseamna ca sunt destule sanse ca el sa sune bine, chiar si la volum ridicat.

 

 

Mai scump inseamna mai bun?

In unele cazuri, da, iar aici ne referim la companiile cu istoric notabil in domeniul audiofil. Firme precum JBL, Bang&Olufsen, Onkyo, sau Yamaha investesc mult in cercetare, pentru a face boxe puternice, dar si mici.

Cu 30 de Wati, un model de la o companie renumita poate fi mult mai galagios decat produse mai ieftine, de putere dubla, chiar si cu incinte de mici dimensiuni.

Domeniul ingineriei audio este foarte complex, iar daca o firma are finantele pentru a angaja cei mai buni tehnicieni si designeri, care sa opereze cu materiale de inalta calitate, atunci putem spune ca mergeti la sigur in cazul in care doriti sa investiti in produsele lor.

 

Concluzie

Daca doriti sa cumparati boxe portabile si cautati nivel ridicat de zgomot, este bine sa urmariti atat dimensiunile incintei, cat si puterea in Wati.

Una, fara cealalta, va duce, cel mai probabil, la un sunet slab, insa in unele cazuri, modele scumpe de la firme renumite s-ar putea sa genereze intensitati sonore ridicate, chiar si cu carcase mici si difuzoare de putini Wati.

Pretul acestora, insa, va fi pe masura, dupa cum era de asteptat. Domeniul audiofil este vast, asa ca cel mai bun sfat pe care vi l-am putea da este sa testati personal o boxa, la un magazin, showroom (cu camera de auditii ar fi de preferat), sau la un prieten.

Astfel, va veti da seama daca modelul dorit este ceea ce cautati, mai ales daca planuiti sa investiti bani buni intr-un asemenea gadget!

 

 

Lasa un comentariu

3 Comentarii

szecsi cristian

April 18, 2021 at 6:44 am

multumesc de raspuns

Raspunde
                                   
szecsi cristian

April 18, 2021 at 6:44 am

care este diferanta intre RMS si PMPO ca sa afli wati adevarati la difuzoare

Raspunde
                                   
Team MacroTehnicus

April 19, 2021 at 12:18 pm

Salut, Cristian,

Unii spun sa imparti PMPO la 3 si cica ar trebui sa obtii ceva apropiat de ceea ce ar trebui sa insemne RMS.

In realitate, calculul este unul destul de complicat, deoarece include si numarul de canale – chiar nu am cum sa estimez matematic o formula de genul asta.

Poate gasesti aici mai multe idei: https://knowinsidegadget.blogspot.com/p/what-is-pmpo.html

Succes!

Raspunde