Boxa activa vs pasiva

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Unul din primele lucruri pe care le intalniti in descrierile de incinte acustice (boxe) se refera la dependenta lor de amplificare externa – cu alte cuvinte, daca sunt pasive sau active. In sectiunea aceasta, discutam mai pe larg ce implica fiecare tip de boxa, pentru a va ajuta sa va dati seama care din ele este pentru dumneavoastra.

Vom imparti discutia in doua parti, una pentru incintele active si cealalta pentru cele pasive, iar la fiecare vor fi prezentate avantajele si dezavantajele oferite de fiecare tip:

 

Ce inseamna boxa pasiva?

Pe scurt, o boxa pasiva are nevoie de amplificare externa pentru a functiona. Cu alte cuvinte, ea nu va putea fi utilizata fara a o conecta la un amplificator dedicat, ori la un amplituner (care include tuner de radio) sau la un receiver Home Cinema (foarte populare in zilele noastre).

Principiul de functionare este urmatorul: sursa de semnal audio de la o placa de sunet, pick-up, casetofon deck ori player media sau telefon, va fi trimisa catre amplificator, unde ii va fi marita puterea.

Totodata, i se vor putea adauga si diverse efecte, precum modificarea basului si a inaltelor, ecouri prin procesorul de sunet, ori alte astfel de optiuni audio, ce variaza de la un amplificator la altul. Semnalul amplificat va fi scos prin iesirile dedicate, ce duc la bornele de conectare a unei boxe pasive, aceasta redand sunetul.

La interior, boxele active au doar filtrul (numit si crossover, element care separa frecventele pentru fiecare difuzor), driverele (bas, tweeter, ori medii, depinde de model), eventual si vata pentru izolare fonica. Prin urmare, sunt destul de simple in principiu, dar asta nu inseamna ca sunt usor de construit. De fapt, majoritatea covarsitoare a incintelor pentru audiofili sunt pasive.

 

 

Avantajele boxelor pasive

La acest capitol, vom incepe discutia cu faptul ca puteti conecta incintele basive la o gama enorma de amplificatoare cat mai variate. Se poate experimenta cu sunetul in foarte multe moduri, acesta fiind unul din aspectele favorite alte entuziastilor de inalta fidelitate. In plus, amplificatoarele pot incorpora o gama larga de surse, de la telefoane si tablete la pick-up-uri (ce au nevoie de o intrare phono ultra-sensibila) ori magnetofoane – toate in acelasi timp!

Boxele pasive permit si un control mai bun asupra calitatii sunetului, prin amplificator. Daca nu va place cum suna un receiver, veti putea sa il schimbati cu altul, de exemplu. Luxul acesta nu este valabil la boxele active, care au amplificator incorporat, prin urmare imposibil de schimbat.

 

Dezavantajele boxelor pasive

In primul rand, o sa aveti nevoie de mai mult spatiu in locul in care le instalati, intrucat va trebui sa acomodati si amplificatorul. O sa fie insirate si destul de multe fire in jur, intre toate elementele sistemului audio.

Un alt dezavantaj ar fi faptul ca, daca forjati echipamentul (adica il dati tare destul de des) s-ar putea sa ardeti difuzoarele boxelor, in cazul in care amplificatorul este mult mai puternic decat boxele. Pe scurt, un aparat de 100 de Wati pe canal va arde incinte de 40 de Wati, daca este dat tare.

Conteaza si impedanta echipamentelor, iar aici, ca sa nu ne lungim, putem spune ca cea mai proasta idee este sa conectati un amplificator de impedanta mare (de exemplu, 8 Ohmi) cu boxe pasive de impedanta mica (cum ar fi de 4 Ohmi). Nu numai ca s-ar putea sa sune prost, dar sansele de a arde boxele sunt maxime in astfel de combinatii.

 

Concluzie

Pe scurt, datorita posibilitatii de upgrade si de multitudinea de intrari de semnal prin intermediul amplificatoarelor, boxele pasive sunt preferate de audiofili. Daca, insa, doriti sisteme audio usor de instalat, inteles si intretinut, va recomandam boxele active:

 

Ce inseamna boxa activa?

O boxa activa este una cu sistemul de amplificare incorporat direct in incinta sa. Astfel, nu va fi nevoie decat sa conectati sursa de semnal (telefon, televizor, calculator, microfon) si ea va reda sunetul fara a fi nevoie de un receiver, amplificator, ori amplituner extern (desi, in unele cazuri, puteti adauga asa ceva, dar nu este necesar).

Boxele active nu sunt mai scumpe sau mai ieftine decat cele pasive, puteti intalni modele de preturi variate in ambele categorii.

 

 

Avantajele boxelor active

Spatiul ocupat este un prim avantaj. Daca aveti putin loc pe birou, pe langa monitor sau laptop, boxele active sunt de dorit, prin faptul ca nu va trebui sa inghesuiti si un amplificator extern care sa incarce zona. In plus, vor fi si mai putine fire de conectat, mai ales daca beneficiati de un sistem audio cu Bluetooth sau Wi-Fi.

Boxele active sunt preferate de cei care nu sunt prea interesati de imperecherea dintre echipamente diferite sau de prezenta unei multitudini de efecte, precum egalizatoarele grafice sau procesoarele de sunet pretentioase.

In plus, sistemele lor de amplificare incorporate sunt special calibrate pentru a nu arde difuzoarele, indiferent cat de tare le dati! Portabilitatea este un alt avantaj, intrucat toate modelele de boxe wireless portabile sunt de tip activ.

 

Dezavantajele boxelor active

Cele mai multe obiectii impotriva boxelor active vin de la audiofili si de la pasionatii audio: cu boxele active, nu prea vi se pune la dispozitie optiunea de a va juca cu tot felul de modele de amplificatoare externe, pentru a vedea care suna cel mai bine cu incintele alese. In plus, cele mai multe modele de astfel de aparate nu includ intrare phono, speciala pentru pick-up-uri.

Mai mult decat atat, un amplificator extern permite conectarea unei multitudini de surse: deck-uri, computere, televizoare, microfoane, telefoane, streamere, smartphone-uri si tunere dedicate, toate in acelasi timp, schimbabile cu o apasare de buton. Gama de intrari la boxele active este, in multe cazuri, foarte restransa.

 

Concluzie

Daca nu sunteti un audiofil nazuros, ori daca nu va intereseaza posibilitatea de a conecta foarte multe surse de semnal deodata, atunci incintele active sunt pentru dumneavoastra. In plus, boxele portabile sunt cu amplificare incorporata, iar ca pret, se prea poate sa economisiti bani, optand pentru astfel de produse, intrucat amplificatoarele externe se adauga la pret si trebuie cumparate separat.

Cu toate acestea, trebuie sa mai spunem ca exista suficiente modele de boxe active foarte, foarte scumpe.

 

 

Lasa un comentariu

8 Comentarii

Liviu

August 12, 2021 at 8:08 am

Bună ziua
Ce model de boxa activă mi ați recomanda de 15″ raportat preț/ calitate ,firma / model
Mulțumesc!

Raspunde
                                   
Team MacroTehnicus

August 12, 2021 at 9:34 am

Salut,

Poate te ajuta sa decizi ghidul nostru despre – https://macrotehnicus.ro/cea-mai-buna-boxa-activa/

Succes!

Raspunde
                                   
adrian

March 21, 2021 at 2:07 pm

Am o boxa cu un difuzor de joase.Cum as putea sa mai adaug unul de medii? Trebuie sa montez vreun filtru sau altceva?

Raspunde
                                   
Team MacroTehnicus

March 22, 2021 at 7:58 am

Salut, Adrian,

Boxele pasive se conecteaza la un amplificator – acesta, fiind separat, ar trebui sa aiba canale pentru frecvente joase, medii si inalte.

Trebuie sa alegi boxele cu atentie, compatibile la amplificator, ca sa nu le strici pe ele sau amplificatorul.

Aici de citit.

Succes!

Raspunde
                                   
Alex Roman

October 31, 2020 at 2:36 pm

Salutare!
Ce amplificator imi recomandati pentru un sistem de boxe pasive Sistem boxe 5.0 JAMO S 807 HCS, 380W RMS?Totodata as vrea sa imi recomandati si un subwoofer pentru acest sistem. Multumesc!

Raspunde
                                   
Team MacroTehnicus

November 2, 2020 at 7:07 am

Salut, Alex,

Poti citi aici despre cum se alege un amplificator audio:

https://macrotehnicus.ro/cel-mai-bun-amplificator-audio/#Ghid_de_cumparare

Sau aici:

https://promusicprod.ro/cel-mai-bun-amplificator/

Mult succes!

Raspunde
                                   
Celmare Lucian

June 16, 2020 at 7:58 am

Pot conecta la o boxa activa akai o alta boxa de putere mai mare?

Raspunde
                                   
Team MacroTehnicus

June 17, 2020 at 4:55 am

Buna, Lucian,

Nu stiu ce model de boxa Akai detii, dar eu nu prea imi amintesc sa fi vazut posibilitatea asta in manualul de utilizare.

Pana la urma, incercarea moarte n-are, asa ca te astept cu feedback, daca reusesti.

Cele bune!

Raspunde