Astrofotografia si ce aparate folosim pentru aceasta pasiune

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

Tehnicile folosite pentru a fotografia elementele naturii ce nu fac parte din spatiul terestru pot fi puse in aplicare doar cu instrumentele potrivite. Iti va fi de mare folos in acest sens un aparat foto gandit pentru astrofotografie, un telescop performant, un trepied de sustinere si alte elemente ce ar putea contribui la o experienta placuta si confortabila. 

 

Tocmai ti-ai descoperit pasiunea pentru astrofotografie si vrei sa afli mai multe in legatura cu acest subiect? Daca parcurgi acest text vei afla ce aparate te pot ajuta sa duci totul la capat cu succes si sa te bucuri de cele mai clare si frumoase poze. 

Inainte insa, iti vom spune ce reprezinta mai exact aceasta denumire si prin ce modalitati poate fi pusa in practica. 

 

Ce este astrofotografia 

Astrofotografia face referire la diverse tehnici ce se ocupa de surprinderea elementelor care nu fac parte din cadrul terestru – Luna, Soarele, planetele, stelele si asa mai departe. Ea va duce la capturarea unor cadre spectaculoase mai ales pe timpul noptii si a aparut pentru prima data in 1840, odata cu prima fotografie a Lunii. 

 

 

Cum  anume poate fi realizata

Sunt mai multe modalitati prin care aceste tehnici pot fi puse in practica:

Prin obiectivul aparatului foto – pentru a realiza poze cu ajutorul unui astfel de device vei avea nevoie de un trepied/telescop pe care sa il asezi si sa te “joci” cu functiile aparatului pentru a obtine cele mai interesante cadre. 

Nu ai nevoie de cel mai performant gadget. Cu orice aparat digital poti face fotografii astronomice, insa, da, claritatea depinde de cat este de calitativ si avansat aparatul pe care il folosesti. Ideal ar fi sa optezi pentru un model ce sa aiba timpul de expunere cat mai mare si un obiectiv cu o corectie cat mai buna. 

Prin telescop – in cadrul acestei tehnici de fotografiere, aparatul se plaseaza in fata ocularului, cu ajutorul unui adaptor. Poza se face apoi prin obiectivul aparatului sau prin ocular. Ca si calitate, va fi o combinatie intre ce ofera obiectivul telescopului si ce da cel al aparatului. Pentru rezultate cat mai bune, alege sa cumperi un telescop special realizat pentru fotografie. 

Prin focarul telescopului – aici, aparatul sau camera cu senzor CCD se instaleaza la focalizatorul telescopului, fara alte elemente intermediare. Astfel vei obtine cele mai bune imagini, aceasta combinatie folosind o distanta docala foarte lunga. E cea mai raspandita tehnica. 

 

De ce am nevoie pentru a realiza cele mai bune imagini

Daca te gandesti sa te ocupi de astrofotografie, trebuie sa stii ca e necesar sa ai la dispozitie o serie de produse. Ai putea avea nevoie de: 

Aparat foto – cele mai performante variante pentru fotografii de acest fel sunt cele dotate cu senzori CCD. Acestea ofera un timp de expunere foarte lung, motiv pentru care capteaza cat mai multa lumina si rezultatele sunt uimitor de frumoase. 

Multi folosesc pentru astrofotografie DSLR-urile, deoarece au cipuri sensibile, ce pun la dispozitie o expunere cu durata mai mare. Insa, acestea au dezavantaje precum faptul ca sunt de regula optimizate pentru poze pe timp de zi, produc destul de mult zgomot, nu surprind chiar si cele mai fine detalii si nu au cipuri monocrom, ci color, ceea ce inseamna ca timpul de expunere va fi ceva mai mare pentru a aduna aceeasi cantitate de lumina.

Mai exista si varianta folosirii unei camere cu senzor CCD, deci, aceste gadgeturi sunt realizate in asa fel incat sensibilitatea la lumina scazuta sa fie foarte mare. E nevoie de o astfel de caracteristica, avand in vedere ca marea majoritate a astrofotografiilor se fac pe timp de noapte.

Aceste camere nu au obiective proprii, ci se instaleaza direct pe focalizatorul telescopului, ceea ce inseamna ca sunt eliminate distorsiunile si claritatea va fi una excelenta.

Telescop – daca doresti sa intrebuintezi un astfel de articol pentru astrofotografie, urmareste ca el sa fie confectionat din piese de cea mai buna calitate, ce nu pot fi indoite, sa aiba elemente optice limitate de difractie, sa detina obiective/oglinzi cu celula metalica si sa fie corect aliniate elementele optice.

 

 

Telescoapele pot fi de mai multe tipuri: refractoare (furnizeaza imagini cu un contrast bun, elimina eventualele imperfectiuni cromatice, au apertura mica), Schmidt-Cassegrain (au un design flexibil, au o apertura foarte buna, ofera o rezolutie demna de apreciat), Ritchey-Chretien (au un camp corectat foarte mare, motiv pentru care sunt preferate la observatoarele astronomice, vin cu o rezolutie de inalt nivel, au un pret de achizitie mai ridicat).

Trepied – pentru sustinerea aparatului in timpul astrofotografiei, de mare ajutor ti-ar putea fi un astfel de element. El trebuie sa fie capabil sa sustina greutatea aparatului tau si sa fie cat mai simplu de manevrat.

 

Aparate foto potrivite pentru astfel de pasiuni

Daca te intrebi ce aparate ai putea intrebuinta pentru astrofotografie, mai jos vrem sa-ti oferim cateva exemple. De regula, utilizatori opteaza pentru un aparat foto Canon, deoarece modelele de la acest brand sunt calitative si destul de accesibile financiar.

Canon EOS 800Da – aparatul acesta e un DSLR de 24 de megapixeli, ce are un senzor CMOS si o sensibilitate ISO ce poate fi reglata intre 100 si 25600. El e dotat cu: autofocus, ISO automat, flash manual si auto, memorie de tip SD, SDHC sau SDXC, wireless, NFC, display, zoom intre 1.5x si 10x si o multime de moduri de fotografiere (single, continua, portret, landscape, monorom etc.).

Daca folosesti la acest device un obiectiv de calitate, pozele vor fi foarte bune si datorita: optimizarii pentru iluminare, corectiei automate, filtrelor si functiilor multiple de procesare a imaginii.

Canon EOS 7D MK II – varianta aceasta reprezinta tot un DSLR cu senzor CMOS. Ea vine la pachet cu o rezolutie de 20 megapixeli si te poate ajuta sa obtii imagini de 1920 x 1080 pixeli. Timpul de expunere minim e de 1/8000 si maxim de 30 minute, e capabil sa faca 10 poze pe secunda si are o sensibilitate ISO de cel mult 16000.

Dispozitivul acesta e dotat cu urmatoarele functii: video, autofocus, imagine live, fotografie in rafala, GPS, HDR,  expunere multipla sau wireless. Il poti folosi chiar si atunci cand vremea nu e foarte prietenoasa, deoarece e rezistent la apa si la praf.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu