Argumente pentru placa de sunet dedicata

Am modificat articolul ultima data pe: 29.11.20

 

Placa de sunet dedicata e o alegere excelenta pentru persoanele care vor sa se bucure cu adevarat de continutul audio emis de un computer, dar si sa aiba parte de convorbiri cat mai clare, de inregistrari calitative sau de eliminarea interferentelor care pot exista intre aceasta componenta si placa de baza. 

 

Unii nici nu stiu ca exista astfel de piese pentru PC-uri, altii nu au nevoie de ele si se multumesc cu ceea ce vine standard de la orice device. Daca te gandesti serios sa faci o astfel de investitie si sa-ti achizitionezi o placa de sunet, vrem sa-ti prezentam in continuare cateva argumente care vin in sprijinul unei astfel de decizii:

 

Vei pune in valoare orice sunet dat de computer

Daca e important pentru tine sa ai o calitate a emisiilor foarte buna atunci cand asculti muzica, te joci, vezi filme si asa mai departe, e foarte probabil ca placa integrata (care vine in mod standard cu orice computer) sa nu fie suficient de performanta si sa nu fii multumit/a in totalitate de cum este emis continutul audio. 

Aceste neplaceri se pot rezolva prin instalarea unei placi dedicate, care iti va oferi ceea ce ai nevoie. Astfel, te vei bucura de un sunet cu adevarat calitativ in activitatile pe care le faci. 

Pe piata vei gasi tot felul de variante, atat pentru utilizatorii obisnuiti, cat si pentru gameri sau adevarati profesionisti in muzica. 

 

Poti sa ai amplificare speciala pentru casti

Placile de sunet performante vin si cu o astfel de dotare. Ea e dorita de catre cei care vor sa asculte muzica la un volum foarte mare si sa simta clar fiecare acord. Ai insa grija, deoarece nu e recomandat din punct de vedere medical sa exagerezi cu sonorul in casti. 

Sunt incluse tehnologii noi precum Dolby

Pentru a intari faptul ca astfel de alegeri vor veni cu un sunet intr-adevar clar, te informam asupra faptului ca multe dintre aceste produse au incluse tehnologii noi, precum Dolby. 

Aceasta are mai multe canale pe care poate fi redat sunetul si ofera o plaja de redare foarte mare, pentru a putea surprinde foarte bine atat notele inalte, cat si pe cele mai joase. Cea mai cunoscuta versiune e Dolby Digital, cu sase canale de emisie, in intervalul 20 Hz – 20 kHz, iar cea mai performanta Dolby True HD, cu doua variante – opt canale cu pana la 96 kHz sau sase ce redau pana la 192 kHz. 

 

Ai optiuni legate de software incluse

Un alt argument ce sta in favoarea alegerii unei placi de sunet dedicata e faptul ca o astfel de optiune iti va pune la dispozitie si o serie de programe care te vor ajuta sa faci tot felul de ajustari, sa editezi, sa prelucrezi si asa mai departe. Ele vor contribui la o experienta mult mai placuta si usoara, astfel incat sa fii cu adevarat multumit/a.

 

Poti inregistra la o calitate mult mai buna

Cand vine vorba de inregistrari, in mod categoric ai nevoie de o placa dedicata, daca vrei calitate suoerioara. E important acest aspect, mai ales pentru cei care lucreaza in domeniul muzical, dar si pentru gameri sau creatori de continut. 

Placa dedicata te va ajuta sa elimini sunetele nedorite (de exemplu vajaielile care se aud pe fundal) si sa ai parte de emisii cat mai clare. Pentru asta, urmareste ca ceea ce cumperi sa aiba interfata pentru drivere Input si Output si sa ti accepte microfonul. 

Totodata, fii atent/a si la rezolutia audio, care e foarte importanta in inregistrari. Trebuie sa urmaresti valori cat mai mari cand vine vorba de frecventa si biti, pentru rezultate cat mai bune. Se recomanda circa 44 kHz si 16 biti. 

 

Te poti bucura de convorbiri clare pe aplicatiile de socializare

Se pare ca placa de sunet dedicata contribuie si la convorbiri clare cand vrei sa discuti prin tot felul de aplicatii (Skype, de exemplu). Acest avantaj e unul apreciat mai ales in mediul de afaceri, unde au loc foarte frecvent conferinte online, dar si cand vine vorba de gameri, care obisnuiesc sa discute cu adversarii sau coechipierii lor. 

 

Sunt eliminate interferentele care pot sa apara din cauza placii de baza

Placa de sunet dedicata nu este integrata in computer, nu e prinsa de cea de baza a lui. Acest aspect e unul bun, deoarece sunt eliminate interferentele ce se pot ivi si care pot emite zgomote mai neplacute (de exemplu, un bazait in casti cand misti mouse-ul). 

Placa dedicata te scapa de toate aceste probleme si contribuie la redarea unui continut foarte clar, nefiind pozitionata in apropierea circuitelor de pe placa de baza a computerului.

 

Poate fi achizitionata si montata cu usurinta

Nu e foarte dificil sa faci o astfel de achizitie. Trebuie insa sa urmaresti cateva criterii precum: compatibilitate (e necesar sa fie potrivita pentru sistemul de operare, dar si pentru componentele hardware), scop (amatori, profesionisti), rezolutia audio (data prin trei indicatori – kilohertzi, biti, tipul de sampling), gama dinamica (numarul de decibeli), frecventa audio (plaja de sunete redate) sau distorsiunea armonica (valoare ce trebuie sa fie cat mai aproape de 0 pentru a te asigura ca nu vor fi interferente).

In ceea ce priveste montarea, cel mai simplu e sa optezi pentru o varianta ce se conecteaza prin USB. Ea poate fi potrivita chiar si pentru PC-uri, nu doar pentru laptopuri. Daca e vorba de integrarea ei in carcasa, atunci poate fi putin mai dificil, iar daca nu te pricepi, mai bine apelezi la cineva care stie exact ce are de facut. 

Acum, ca tot ai aflat de ce merita sa cumperi un astfel de produs, poti incepe sa cauti cele mai bune placi de sunet si sa o alegi pe cea potrivita pentru computerul tau. Nu e necesar sa iei la rand magazinele de profil din orasul tau, ci poti face totul mult mai simplu online. Sunt o multime de site-uri care comercializeaza astfel de produse, iar ofertele sunt la ordinea zilei in magazinele virtuale. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments