Afla tot ce trebuie sa stii despre aplicatia Tiktok

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

Retelele de socializare se inmultesc cat vedem cu ochii si, din fericire, Internetul le poate cuprinde pe toate. Tik Tok a devenit reteaua de socializare cu cea mai rapida crestere din lume, fiind populara mai ales in randul tinerilor. Pentru ca exista oameni care nu cunosc “cu ce se mananca” iti propunem sa citesti aceste date. 

 

Cu atatea retele de socializare, nici nu mai stii care e cea mai populara aplicatie a momentului. Preferintele oamenilor sunt intr-o continua dezvoltare si rotatie, astfel ca poti ramane in urma cu “Facebook-ul” momentului. 

La ora actuala, tinerii frecventeaza in fiecare zi Tik Tok, o retea de socializare bazata pe continut video in format scurt care este insotita de propriile controverse, de la spionaj chinezesc si pana la continut care nu ar trebui sa existe pe o platforma unde au acces copiii (imagini provocatoare sau violente mai scapa din cand in cand si devin virale). Ce este TikTok si cum il poti folosi? Iata cateva informatii. 

 

Ce este aplicatia Tik Tok

TikTok a functionat initial sub denumirea de Musical.ly si este o retea de socializare pe baza impartasirii de videoclipuri scurte generate de utilizatorii cu cont. La inceput, tinerii se filmau facand playback pe fragmente de melodii populare. In prezent, este mai popularizat, putem spune, continutul cu dansuri. 

Utilizatorii pot interactiona cu continutul altora, pot intra pe Live unde discuta direct cu urmaritorii lor, pot grupa continutul dupa hashtag-uri pentru a fi mai usor de gasit, existand provocari (challenges), meme-uri sau evenimente curente luate in discutie. 

Este Tik Tok sigur?

Nu de putine ori se ridica intrebarea daca aplicatia este sigura pentru copii si pentru orice utilizator, in general. Dar orice retea de socializare poate fi periculoasa, mai ales pentru copii. Este, insa, posibil ca acestia sa se uite si fara supravegherea parintilor caci exista conturi private. Tik Tok are reguli pentru diferite categorii de varsta:

  • Cei sub 13 ani nu pot posta sau comenta, iar contul are acces doar la continut destinat unei audiente tinere. 
  • Cei intre 13 si 15 ani au conturi private si doar prietenii le pot comenta la clipuri, alti utilizatori nu pot face duet cu videoclipurile lor. 
  • Cei peste 16 ani pot face livestream si folosi mesageria, iar cei peste 18 ani pot oferi sau primi cadouri virtuale, fiind unul din modurile in care se fac bani din Tik Tok. 

Parintii pot limita cat timp petrec copiii pe aplicatie si ce pot vedea, existand un mod Restricted si unul Family Safety prin care isi conecteaza contul cu al copiilor pentru a avea acces asupra lor. 

Pentru ca Tik Tok ca aplicatie e administrat de o companie chinezeasca, exista suspiciuni legate de modul in care se folosesc datele personale ale celor care isi fac cont. Unele tari au cerut, chiar, ca aplicatia sa fie indepartata din Magazin Play si echivalentul Apple, interzicandu-se aplicatia pe teritoriul tarii (in India, de ex.). Un motiv principal este format din pericolul pornografiei si expunerii minorilor care pot deveni tinte usoare ale pedofililor. 

Altii considera ca aplicatia contabilizeaza orice miscare a utilizatorului, dupa ce acesta isi face un cont. Totusi, este posibil ca aceasta influenta negativa in ce priveste aplicatia sa fie de origine politica, deoarece pana in prezent doar companiile americane aveau astfel de acces la datele utilizatorilor (Facebook, Instagram etc.). 

 

Cum functioneaza Tik Tok

Acum ca stii ce este TikTok, in linii mari, te poate interesa cum se face un cont. Mai intai vei recurge la instalare Tik Tok prin descarcarea aplicatiei din Store. Apoi poti folosi un numar de telefon, un email sau datele altei retele de socializare (Facebook, Instagram) pentru a te loga sau a face un cont. 

Dupa ce ai instalat Tik Tok, cont se face super usor cu informatiile de mai sus. Dupa ce te loghezi, poti cauta creatori populari sau poti naviga dupa hashtag-uri, acele cuvinte cu # in fata. Poti gasi si persoane din listele tale de prieteni sau din agenda, daca doresti. Multi prefera doar sa urmareasca celebritati si nu posteaza continut propriu. 

  • Ce inseamna fy pe Tik Tok

FY inseamna “For You” si se refera la videoclipurile promovate de aplicatie automat. Se poate lua dupa istoria ta de navigare pentru a oferi continutul spre care te indrepti de obicei sau pe care crede aplicatia ca il urmaresti mai mult. Dar poti si sa navighezi prin videoclipurile persoanelor cunoscute sau pe care le urmaresti tu in mod uzual. 

Optiunea de duet este specifica aplicatiei si e parte integranta din ce este Tik Tok la origini. Permite utilizatorilor care nu se afla in acelasi loc sa faca un duet. Ambii trebuie sa se urmareasca (sa-si dea follow) unul pe altul pentru ca functia sa mearga. Un user posteaza clipul si cel de-al doilea va apasa pe “start duet now!” si va putea sa faca play back cu prima persoana. 

TikTok challenges (provocari Tik Tok) sunt ideile care devin virale, putand fi dansuri, cantece, activitati pe care tot mai multi utilizatori le copiaza. Uneori sunt spontane, alteori bine gandite de influenceri. 

  • Ce inseamna cringe

Poti gasi des printre comentarii cuvantul “cringe” sau variatii ale acestuia. El se poate traduce prin continut facut cu un selfiestick cu o camera de telefon, una profesionala sau in oricare alt mod desemnat rusinos, fata de care privitorul are o reactie instantanee de dezgust sau “rusine la mana a doua”, adica i se pare umilitor, putem spune (e atat de rau incat devine bun, sau un dezastru de la care nu-ti poti intoarce privirea, totusi). 

Poti face bani pe Tik Tok?

Pe scurt, da! Ce este TikTok daca nu o platforma de lansare pentru viitoare staruri din mediul online? Exista diferite staruri cu milioane de followeri si contracte de publicitate sau sponsorizari care fac un trai frumusel din a fi active pe platforma de socializare. Companiile de muzica scot bani din popularea continutului video deoarece acesta devine faimos si se vinde sau asculta mult mai mult, in timp ce brandurile fac mai multi bani prin parteneriate cu aplicatia. 

Evident, TikTokerii fac si ei bani din publicitate (#ad) si din tips oferite de cei care se uita la ei, aceste tips-uri variind de la 5 centi la 50 de dolari de persoana. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu