Afla ce trebuie sa stii despre OEM

Am modificat articolul ultima data pe: 18.08.22

 

Oricand vorbesti despre produse se aduce in discutie modul in care au fost create sau manufacturate ele, ce elemente contin si din ce surse provin acestea. Ce inseamna OEM pe aceasta nisa si de ce este el important? Hai sa aflam ce reprezinta acest cuvant. 

 

Daca ai auzit si te intrebi ce inseamna OEM, afla ca este prescurtarea la “Original Equipment Manufacturer” si se foloseste pentru a arata care este producatorul original al unui anumit produs. Termenul este intrebuintat des in lumea tehnologica si in cea auto. Daca doresti sa afli mai multe despre acest concept, iti spunem noi cate ceva in cele ce urmeaza. 

 

OEM pe piata de tehnologie

Stim deja ca unele produse de pe piata sunt facute integral de catre o singura companie in fabricile proprii, in timp ce altele vor “imprumuta” prin cumparare si piese de la alti manufactori. Un prim exemplu poate fi Apple, care nu isi construieste toate piesele telefoanelor, ci cumpara unele componente de la altii. 

Aici intervine OEM-ul, care isi va vinde piesele unuia sau mai multor clienti business sau persoane fizice, in functie de contract. Bineinteles, exista si companii care isi vand produsele direct consumatorului, de exemplu procesoare, placi de baza sau video, sisteme de operare Windows OEM. Spre exemplu, Intel vinde atat altor branduri, cat si utilizatorilor directi, fiind si OEM, si vanzator particular. 

Brandurile OEM au succes deoarece pentru unii producatori procesul realizarii “in casa” a tututor pieselor poate fi mult mai scump decat achizitionarea unora. Astfel, aleg varianta mai economica, chiar si atunci cand ar putea sa isi faca singuri patentele pentru producerea respectivelor piese in regie proprie. In prezent, ce inseamna OEM a suferit oaresicare modificari, insumand o relatie intre producatori si revanzatori. 

OEM vs retail

Produsele unui brand pot fi vandute in sistem OEM sau retail. 

  • Varianta OEM se refera la vinderea produselor proprii catre alte companii care le vor folosi in proiectele lor cu scopul final de a-si vinde propriile articole. 
  • Versiunea retail este produsul finit pe care il pot achizitiona consumatorii obisnuiti, in acest caz produsul fiind insotit de un ambalaj mai seducator. 

De exemplu, cand cumperi un laptop ASUS, acesta va avea in el componente Intel, unde Intel e furnizorul OEM. Ca si consumator, poti cumpara procesoare Intel si separat, din alte magazine, care vor fi ambalate frumos in cutii colorate. La ASUS acestea vor veni incarcate in paleti, poate, nu in respectivele cutii, ci in sistem bulk. 

 

Programe si licenta retail vs OEM

Licentele software sunt diferite moduri de a identifica faptul ca ai dreptul legal de a instala si utiliza un produs software. 

Ce inseamna licenta electronica? Pe scurt, e acel cod pe care il introduci pentru a te autentifica pe programul respectiv si a obtine acces complet la functiile si optiunile sale. 

Este posibil sa ai nevoie de o licenta pentru fiecare calculator sau dispozitiv pe care instalezi un program sau poate fi suficient doar unul. Exista mai multe tipuri de licenta, cele mai des intalnite fiind licenta OEM si cea retail

Daca te intereseaza sa afli ce inseamna licenta OEM, descopera ca aceasta e conceputa pentru anumite sisteme si configuratii, mai ales in cazul unui OEM Windows produs special pentru un calculator cu anumite componente. Astfel, licenta respectiva nu va functiona pe un alt sistem si nu se poate muta, suportul tehnic fiind asigurat de catre cei care vand calculatorul final. Licenta Windows 10 OEM poate fi cumparata si de utilizatori individuali, insa va ramane legata de PC-ul pe care se instaleaza initial. Orice modificari hardware duc la anularea licentei. 

Ce inseamna licenta retail? Este vorba despre codul care va merge pe orice calculator si care poate fi folosit de mai multe ori. Astfel, daca iti reinstalezi sistemul de operare, sa zicem, dupa ce ai schimbat componente critice PC-ului, precum placa de baza, vei putea folosi acelasi cod de Windows pe care l-ai mai folosit o data, iar acesta va autentifica OS-ul din nou, pentru a functiona legal. Este, de obicei, in format fizic, se poate refolosi sau folosi pe mai multe calculatoare in acelasi timp sau vinde. 

In batalia Windows 10 retail vs OEM castiga, de obicei, pentru utilizatorul casnic, licenta Windows 10 retail, caci ii permite sa refoloseasca cheia de autenticitate si in alte cazuri. 

Mai exista si licente de volum care se vand, de regula, institutiilor, acestea autorizand utilizarea in masa, nefiind disponibile revanzarii. 

Alte variatiuni de licente Windows sunt OEM Upgrade, Retail Upgrade sau Refurbished, ultima optiune fiind disponibila pe calculatoare second hand cu licenta Windows valida. 

Piese OEM pentru consumatori

Este posibil ca unui consumator sa ii fie necesare piese de schimb pentru dispozitivele sale, caz in care poate apela la piese OEM pentru ca acestea vor fi mai ieftine decat variantele oficiale, cu sigla brandului pe ele. In acest mod, poti gasi o baterie de tableta Samsung sau un ecran de telefon Sony la preturi accesibile. 

Acelasi lucru este posibil si cu componente retail pentru PC si alte piese asemanatoare. Astfel de piese vor fi disponibile pe diferite site-uri web la indemana doritorilor. Evident ca doar cunoscatorii ar trebui sa se incumete la schimbarea pieselor pentru a nu-si strica dispozitivele. 

 

OEM in lumea auto

Ce inseamna OEM in lumea auto? Aici piesele se vor imparti in cele OEM, cele Aftermarket si cele OE. 

Piese OEM sunt realizate de producator si au logoul acestuia stantat pe ele. 

Pot fi cumparate piese AM sau aftermarket, ce inseamna ca e vorba despre piese care nu au stantarea aceea ce identifica producatorul oficial. Si acestea pot fi de calitate cand sunt omologate, deoarece exista organizatii care se ocupa de testarea lor. Ele pot fi vandute de reprezentante auto sau magazine independente, dar nu vor fi gasite pe masini cumparate de noi. 

Piesele OE (Original Equipment) sunt cele pe care le intalnesti pe masini noi in reprezentante si la dealeri auto, fiind piese originale utilizate de producator in asamblarea masinii. Pot proveni de la branduri OEM si montate pe masina, dar in majoritatea cazurilor sunt create exclusiv pentru respectivul model. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu