Afla ce este NFC si cum functioneaza

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

Near Field Communication (NFC) este o tehnologie prezenta pe marea majoritate a telefoanelor mobile inteligente mai noi, indiferent de sistemul de operare, si permite stabilirea unei legaturi radio intre doua device-uri compatibile, prin atingere, pentru a face diverse activitati precum: transfer de fisiere, plati cu telefonul, confirmare acces etc. 

 

Multi dintre noi observam ca avem telefoane dotate cu functia NFC, insa, cand vine vorba de folosirea ei, nu stim de fiecare data ce presupune mai exact. Vrem sa iti aducem o serie de lamuriri cu privire la ea, in cele ce urmeaza.

 

Ce este NFC

Daca te intrebi ce e NFC, afla ca aceasta prescurtare vine de la Near Field Communication, care inseamna in limba romana “Comunicare in camp apropiat”. Aceasta tehnologie reprezinta un standard ce permite comunicarea pe distante scurte, intre doua dispozitive compatibile. Practic, se stabileste o legatura radio intre ele si cele doua device-uri trebuie doar atinse sau alaturare la mai putin de 10 cm. 

Aceasta tehnologie a aparut pentru prima data in anul 2006, la telefonul Nokia 6131. Ea a luat fiinta in urma unei colaborari intre Sony, Philips si Nokia. In privinta telefoanelor echipate cu Android, a fost prezenta pentru prima data pe Nexus S, in 2010. 

Ce inseamna NFC la telefon? Inseamna ca poti face cu ajutorul unui astfel de gadget o multime de actiuni, fara a mai realiza o legatura prin cablu intre smartphone si un alt device compatibil. 

La ce poate fi de folos tehnologia NFC

Pentru a intelege ce poti face practic prin intermediul acestui standard, iti vom spune la ce iti poate fi de ajutor in mod concret:

  • transfer de fisiere

In momentul in care exista doua dispozitive cu tehnologie NFC si doresti sa transferi de pe unul pe altul imagini, melodii, documente etc., totul e foarte simplu. Doar activezi din setari aceasta functie, apoi printr-o simpla apropiere a device-urilor se va copia continutul de pe un model pe altul.

  • plati cu telefonul

Probabil ai observat si tu faptul ca tot mai des oamenii platesc diverse produse si/sau servicii cu ajutorul telefonului. Acest lucru e posibil deoarece exista functia NFC. Practic, in telefon exista o aplicatie numita “Portofel”, iar din moment ce iti treci acolo datele de pe card, poti sa platesti cu telefonul simplu si rapid. 

  • transfer de date intre doua telefoane

Ai aflat despre NFC ce inseamna, deci, e simplu sa intelegi faptul ca prin aceasta tehnologie poti sa transferi si diverse date de pe un smartphone pe altul. De exemplu, iti poti muta cu usurinta contactele, anumite pagini web salvate etc. 

  • pentru a conecta diverse dispozitive cu telefonul

Uneori, e necesar sa se stabileasca o legatura intre anumite device-uri, pentru a putea ca ele sa fie controlate mai simplu (casti, boxe, console etc.). Daca acestea sunt dotate cu functia NFC, totul va fi mult mai simplu si conexiunea va fi usor de realizat. 

  • confirmare de acces 

Chiar daca in tara la noi poate nu folosim frecvent astfel de metode, se pare ca standardul NFC poate fi deosebit de util si pentru a permite accesul persoanelor autorizate in anumite incaperi. De exemplu, cand ajungi la munca, nu mai folosesti un card de acces, ci doar apropii telefonul.

 

Cum aflu daca dispozitivul meu e dotat cu NFC

Acest standard NFC, ce este foarte apreciat de multi utilizatori, e prezent pe foarte multe telefoane mobile inteligente mai noi. Pentru a afla daca si tu ai o astfel de functie, trebuie sa urmezi cativa pasi simpli, in functie de sistemul de operare folosit de gadgetul tau:

  • NFC Android

Daca vrei sa verifici daca exista NFC la Samsung, NFC Huawei sau alte branduri cu Android, trebuie sa intri in setarile telefonului, iar acolo sa cauti sa vezi exact unde exista ramura dedicata dispozitivelor ce pot fi conectate. Cand intri in acel meniu, ar trebui sa iti apara si functia NFC. Pasii exacti pot fi diferiti in functie de compania care produce un anumite telefon mobil inteligent, dar, in general, va trebui sa cauti functia la setari, la conectivitati.

  • NFC iPhone

In privinta telefoanelor de la Apple, lucrurile sunt putin mai simple. Tehnologia nu e prezenta deloc la modelele mai vechi de iPhone 5C. Ea e prezenta pe 6, 6 Plus si SE, insa numai pentru plati si pe iPhone 7, 8, X si mai noi, pentru plati sau citire de cipuri NFC, insa cu ajutorul unei aplicatii.

Siguranta utilizarii tehnologiei NFC pe telefon

Acum, ca ai aflat ce inseamna NFC, ce poti face concret cu ajutorul acestei tehnologii si pe ce modele ar putea fi disponibila, vrem sa-ti vorbim putin si despre cat este ea de sigura. 

Se pare ca la acest capitol lucrurile nu stau extrem de bine. Da, datele din cardurile bancare sunt criptate, dar nu exista alt tip de securitate. E drept ca e o tehnologie ce permite realizarea unei conexiuni doar cand device-urile sunt foarte apropiate, la cel mult 10 cm, dar asta nu inseamna ca nu ar putea fi supusa unor vulnerabilitati. 

 

Bluetooth vs. NFC

Oamenii se intreaba frecvent de ce ar folosi NFC si nu Bluetooth, din moment ce astfel de tehnologie e mai veche si cumva mai populara. Ei bine, chiar daca pentru unii pot parea lucruri similare, in realitate, aceste doua tehnologii sunt foarte diferite:

  • Standardul Bluetooth e folosit pentru a conecta cu ajutorul lui o gama mai larga de gadget-uri si pentru a le controla apoi cu usurinta de pe smartphone;
  • NFC se poate folosi pentru plati cu cardul si acces autorizat;
  • Distanta dintre cele doua gadgeturi care comunica e mult mai mare la Bluetooth – 10 metri, fata de NFC – 10 cm.

 

Bucura-te de evolutia tehnologiei si alege sa folosesti astfel de functii pentru a-ti usura viata. Poti sa conectezi rapid diverse gadgeturi prin NFC si ar trebui sa profiti de asta. Ai aceasta tehnologie si pentru imprimanta laser, console, casti, boxe si multe alte gadgeturi. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu