Activ sau Standby? – telefoanele Dual SIM

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.21

 

Tehnologia avanseaza cu pasi repezi si nici producatorii de telefonie mobila nu se lasa mai prejos, dezvoltand inclusiv modelele dual sim, pentru a veni in intampinarea clientilor si pentru a le oferi variante tot mai performante. 

 

Sunt multe motive pentru care iti doresti un telefon mobil dual sim, fie nu vrei sa ai doua device-uri diferite – unul pentru serviciu si unul personal, fie iti doresti cele mai bune optiuni oferite de operatorii de retea, fie calatoresti mult si ai nevoie de un slot liber pentru a pune o cartele locala etc., iar pentru a face o alegere care sa corespunda nevoilor tale, informeaza-te in prealabil. 

In acest articol gasesti informatii despre tipurile de telefoane mobile dual sim pentru a putea face o achizitie conforma cu cerintele pe care le ai. 

 

Istoric

Avand in vedere ca tot mai multe persoane aveau nevoie de doua telefoane mobile, care implica unele dezavantaje, precum mai multe obiecte de purtat zilnic, producatorii de telefonie mobila au creat un model nou in care poti pune doua cartele sim diferite. 

Primele modele nu au convins, fiind create de firme no name, care isi doreau sa pastreze un pret cat mai jos. Vazand totusi necesitatea, marile companii au inceput sa produca astfel de modele, initial dual sim Pasive. Acesta avea doua sloturi pentru doua cartele sim diferite dar se putea utiliza doar una dintre ele, schimbul realizandu-se cu ajutorul unui buton. In caz ca foloseai una dintre cartele cea de-a doua ramanea inactiva, si comutarea se face doar manual, fiind o operatie greoaie ce nu a prins la public. 

 

 

In prezent

Odata cu dezvoltarea smartphone-ului au aparut si modele cu dual sim mai performante ce au fost bine primite de clienti. Sunt doua variante principale si anume dual Standby si dual Active, usor de comutat de pe un sim pe altul ce au ca si diferenta principala starea celui de-al doilea sim in timp ce primul sim este activ, ceea ce conduce la preturi diferite de comercializare: dual standby – are al doilea sim inactiv si un pret mai mic; dual activ – are ambele sim-uri active si un pret ceva mai ridicat decat primul model. Dar sa luam fiecare in parte si sa-l explicam mai pe larg:

 

Telefoane dual sim dual Standby

acestea au cea mai larga raspandire, fiind varianta pe care o gasesti pe aproximativ 95% din telefoanele mobile dual sim. Din conceptie acestea dispun de doua sloturi sim, pentru doua cartele diferite si un singur modul radio. Dispunand doar de un singur modem radio, cele doua cartele nu pot fi active in acelasi timp. 

Ce inseamna acest lucru? Daca primesti un apel sau apelezi tu de pe un numar de pe sim-ul 1 spre exemplu, sim-ul 2 se dezactiveaza in mod automat si nu vei putea prelua apeluri sau mesaje de pe cel de-al doilea numar. Dupa terminarea convorbirii, in starea de asteptare ambele sim-uri devin active, urmatorul apel putand fi preluat de pe oricare dintre ele. 

Cei mai multi producatori prefera acest model datorita costurilor mai mici de productie, ceea ce conduce la un pret mai mic de vanzare, putand astfel fi comercializate mai usor catre clienti. 

Poti sa iti redirectionezi apelurile de pe un sim pe celalalt, pentru a rezolva aceasta problema. Ai nevoie de o aplicatie pe care o gasesti cu usurinta pe Google Play si este gratuita. Aplicatia se numeste Call Forwarding, are o interfata facila si ai cativa pasi simpli de urmat: alegi situatia in care sa se realizeze redirectionarea (toate apelurile; daca nu raspunzi; daca esti in afara ariei de acoperire); scrii numarul la care vrei sa faci redirectionare si setezi timpul dupa care sa se activeze comanda (ai posibilitatea de a seta numarul de secunde dupa care sa se initieze redirectionarea in caz nu poti sa preiei apelul); alegi numarul catre care redirectionezi apelul. 

Aplicatia este permanenta, deci dupa ce ai facut setarile vei avea activa redirectionarea pana schimbi conditiile. In caz ca ai uitat ce setari ai facut poti sa verifici usor starea pe fiecare cartela in parte si eventual sa faci alte setari daca iti convin mai mult. 

 

 

Telefoane dual sim dual Active

Sunt produse de top, la preturi mai ridicate, care sunt dedicate pentru persoanele active care folosesc mult telefonul mobil si au nevoie de performanta. Aceste modele dispun de doua sloturi pentru doua cartele sim si de doua modem-uri radio, fiecare cartela avand modem-ul ei. Astfel indiferent de starea telefonului, in standby sau activ, cele doua cartele vor fi active si vei putea sa primesti apeluri sau mesaje simultan.

Acesta facilitate iti permite utilizarea fiecarei cartele in orice moment, daca ai raspuns la un apel de pe sim-ul 1, poti primi apeluri si mesaje de pe sim-ul 2 si invers. Vei fi notificat in timpul apelului ca ai un alt apel pe celalat numar si vei decide daca raspunzi sau nu. 

Pe langa costurile ridicate de productie si implicit de achizitie, aceste modele au dezavantajul ca vor consuma multa energie, ceea ce conduce la o autonomie mai mica a bateriei smartphone-ului. Sunt doar modele de top, destinate clientilor cu nevoi mai speciale, ce considera ca pretul merita pentru a-si putea desfasura activitatea in cele mai bune conditii. 

Cu siguranta, in timp se vor gasi solutii de catre producatori de telefonie mobila, pentru a micsora costurile de productie si pentru a creste durata de autonomie, pentru a putea scadea pretul de achizitie a acestor modele performante, dar pana atunci poti sa optezi pentru un model dual Standby, care bine configurat isi va face treaba. 

Deja ai inteles ce iti ofera piata de telefoane Dual SIM (aici lista cu produse comparate) si daca nu esti foarte ocupat, atunci poate este mai util sa alegi o varianta dual Standby, acestea avand si un pret mai mic de comercializare. Daca iti este util, avand o activitate bogata ce tine de utilizarea telefonului mobil, mergi pe un model de top dual Activ, care sa iti satisfaca toate cerintele, chiar daca pretul initial este ceva mai ridicat. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments