ABC-ul fotografului: Distanta focala

Am modificat articolul ultima data pe: 09.12.24

 

Daca te atrage arta fotografica si vrei sa incerci sa faci fotografii, cu siguranta ai nevoie sa cunosti bine notiunile de baza, iar distanta focala este un element de tehnica fotografica esential, pe care trebuie sa-l aprofundezi. 

 

Dupa ce ti-ai achizitionat aparatul foto, una din principalele preocupari este sa il cunosti cat mai bine, din punct de vedere tehnic, pentru a sti ce iti ofera si cum poti profita de toate atributele sale. Obiectivul are trecute cateva informatii si, cu cat le studiezi mai bine, cu atat vei sti pe viitor ce ai nevoie si ce accesorii sa-ti mai cumperi. 

Chiar daca sunt detalii tehnice, acestea trebuie intelese, deoarece te vor ajuta mult in luarea unor decizii cand vei face fotografii, iar distanta focala este o notiune de baza.

 

La ce se refera specificatiile de pe obiectiv?

Pe langa numele producatorului, pe un obiectiv mai poti gasi si alte notatii de forma:

 – spre exemplu: 17 – 55 f/ 2.8 – care inseamna ca distanta focala este variabila, avand un minim de 17 mm la capatul scurt si un maxim de 55 mm la capatul lung. Mai simplu spus este cu zoom. Parametrul f/2.8 se refera la diafragma si deschiderea acesteia.

 – sau 50 mm f/1.4 – care inseamana ca nu este un obiectiv cu zoom, si are o distanta focala fixa de 50 mm. Deschiderea diafragmei este mare, de 1.4.

O mare parte a fotografilor profesionisti prefera aparate ce au distanta focala constanta, deoarece se considera ca au o calitate mai buna a imaginii fata de cele care sunt cu zoom si sunt ceva mai complicate ca si constructie. Dar sunt putine persoane care pot sesiza aceste diferente. 

Ce este distanta focala? 

Sigur te intrebi: dar pana la urma ce este distanta focala? Aceasta se refera la un sistem optic si este “o masura a puterii de convergenta sau divergenta a luminii de catre acel sistem”, la cat de bine se incadreaza imaginea proiectata de lentila a unui obiect. 

Poate fi putin cam tehnica definitia si probabil, daca nu iti mai amintesti din fizica, nu intelegi foarte bine, dar ceea ce trebuie sa stii este cum se aplica ea in fotografie. 

Sunt doua carateristici foarte importante ce tin de distanta focala si anume: factorul de marire si unghiul de vizualizare. Poate nu este important cum se calculeaza distanta focala, avand la baza o formula destul de stufoasa, dar, atunci cand alegi un obiectiv, trebuie sa tii cont de notatiile date de producator. Cei care calculeaza distanta focala au la dispozitie mai multe metode si tehnici si vor utiliza ceea ce au mai la indemana. 

Astfel, relatia dintre distanta focala si factorul de marire este direct proportionala, la o distanta focala mai lunga, fiind si un zoom mai mare si invers. 

 

Ce inseamna unghi de vizualizare?

Cand te referi la poze cu unghi de vizualizare bun, descrii de fapt modul in care cadrul din fata camerei a putut fi suprins de catre senzorul camerei. Unghiul de vizualizare tine in general de doi factori importanti si anume: distanta focala si de formatul senzorului camerei. 

Astfel, pentru doua obiective ce au aceeasi distanta focala si acelasi senzor, unghiul de vizualizare va fi acelasi, dar, daca senzorul este diferit (de 35 mm si APS-C, spre exemplu) vei sesiza diferentele. 

 

Cum te ajuta perspectiva? 

Si perspectiva in cadrul unei fotogafii va fi influentata de distanta focala, de distanta de la un punct la un plan, subiectul din prim plan si fundalul putand sa apara mult mai aproape in imaginea finala. Acest fapt se datoreaza in mare parte utilizarii unui teleobiectiv, care denatureaza putin perspectiva. 

In functie de ce tip de teleobiectiv folosesti, vei avea rezultate diferite, astfel, daca utilizezi un model superangular si te apropii mult de subiectul aflat in prim plan, obiectele din fundal vor fi incomparabil mai mici decat in realitate. 

Din acest motiv, este foarte important sa faci diferite experimente, care sa te ajute sa iti formezi ochiul si sa capeti experienta.  

 

Cum te ajuta cunosterea distantei focale?

Este important sa stii cu cat este egala distanta focala, deoarece este un element de baza pentru realizarea unei fotografii de calitate, fiind determinanta pentru incadrare. 

Daca poti sa obtii o incadrare buna, toate celelalte atribute ale fotografiei precum expunere, adancimea campului, balansul luminii  etc., se vor putea regla, fiind dependente de aceasta. 

De asemenea, daca folosesti o distanta focala lunga este posibil sa comprimi perspectiva si, din acest motiv, toate obiectele cuprinse in imagine sa para in acelasi plan. Pe de alta parte, si daca folosesti un unghi de vizualizare foarte larg, vei avea o exagerare a profunzimii. Pentru a putea realiza fotografii de peisaj placute, este indicat sa folosesti lentile ultra-largi.

Ce tipuri de lentile sunt si cum este indicat sa le folosesti?

Daca deja te-ai familiarizat putin cu ceea ce inseamna distanta focala, iti prezentam in continuare ce tipuri de lentile sunt si ce distante sa folosesti, la un aparat cu senzor de 35 mm (factor de multiplicare 1).

 – unghiul ultra larg – pentru distanta focala de 14 – 24 mm;

 – unghi larg – ce se preteza la 24 – 35 mm;

 – normal, pentru distante cuprinse intre 40 – 75 mm;

 – telezoom mic, potrivit pentru distante focale de 85 – 105 mm;

 – telezoom mediu, pentru 120 – 300 mm;

 – telezoom lung, pentru distante focale cuprinse intre 300 – 800 mm. 

Astfel, la distante focale foarte mici, chiar daca ai unghi de vizualizare foarte mare, de pana la 180 de grade, distorsiunea este foarte puternica. Cele cu distante focale foarte mari sunt bune atunci cand vrei sa fotografiezi anumite subiecte de care nu te poti apropia, precum un anumit sportiv in timpul jocului sau animale salbatice.

Pentru portete, este util sa ai un obiectiv cu o distanta focala de 50 – 125 mm, deoarece creeaza cele mai mici distorsiuni. 

Pentru a putea sa te formezi ca si fotograf profesionist trebuie sa exersezi foarte mult, sa ai la indemana aparatura performanta si accesoriile necesare, si nu uita sa consulti oferta la trepiede (aici o lista cu produse comparate), fiind foarte important sa iti achizitionezi unul compatibil cu camera ta. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu