9 momente din istoria internetului

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Istoria internetului si a web-ului este atat de bogata, incat ar fi dificil sa scrii o poveste atat de exhaustiva, cat si de fascinanta. Exploreaza povestea, descoperind sau amintindu-ti anumite date si fapte. Web-ul nu este acelasi lucru cu internetul, chiar daca cele doua sunt strans legate. Deci nu putem vorbi despre Web fara Internet, in timp ce reversul ar putea fi adevarat. Iata cateva date cheie pentru a intelege evolutia fenomenului.

 

World Wide Web, acea inventie stralucita de Tim Berners-Lee, a transformat internetul atat de mult, incat a devenit un sinonim pentru unii. Si totusi, Web-ul este doar una dintre multele aplicatii care ruleaza pe un protocol TCP / IP. Dar este, fara indoiala, cel care, impreuna cu e-mailul, a fost cel mai masiv adoptat de publicul larg, deoarece este atat de usor de utilizat. Este imposibil sa faci un tur al tehnologiilor, site-urilor si serviciilor care au marcat (deja) istoria lunga a internetului. Iata insa principalele momente.

 

1962: Inceputurile

In 1962, în contextul Razboiului Rece, îsi are radacinile istoria internetului. La acel moment, guvernul SUA cauta sa dezvolte o retea de comunicatii invulnerabile. Dupa cativa ani de studii, solutia intrevazuta recomanda în mare înfiintarea unei retele descentralizate, prezentand o structura de retea, fiecare nod (computer) putand trimite (upload), dar si primi (download)  mesaje. Cam asa poate fi descris, pe scurt, ce este internetul.

Dar nu putem vorbi despre cine a inventat internetul fara a trece in revista cateva date despre infrastructura, despre istoria calculatoarelor si evolutia lor. Se poate considera ca primul calculator din lume, in sensul primar al cuvantului, dateaza din mileniul III a. Chr. Cum a aparut calculatorul si mai ales de ce? De-a lungul secolelor, scopul oamenilor va fi fost calculul mai rapid si minimizarea marjei de eroare. Din aceasta nevoie a aparut si primul calculator inventat.

Istoricul calculatorului ne spune ca, in 1834, Charles Babbage a dezvoltat o masina care, folosind coli perforate, efectua diferitele operatii. Sa fie acesta inventatorul calculatorului modern? In prima parte a secolului XX, avansarea matematicii permite un suflu nou în cercetarea informatica. Acest lucru a dus, in 1938, la primul computer din lume, programabil, care foloseste binarul: Z3, creat de germanul Konrad Zuse. De aici, istoria computerului merge impreuna cu internetul.

 

1969: ARPA

E greu de spus cine a creat internetul. Din motive de securitate si fiabilitate în schimbul de informatii, la aparitia internetului era urmarita segmentarea mesajelor în pachete mici trimise separat destinatarului, fiecare pachet putand urma o cale diferita în retea, dar încercand întotdeauna sa se apropie de destinatie. In acest context, la sosirea la destinatie, pachetele trebuie adunate în ordinea corecta pentru a reconstrui mesajul. Aceasta se numeste tehnologia packet-switching. 

La sfarsitul anului 1969, ARPA (Advanced Research Project Agency), o organizatie creata de Departamentul American de Aparare si careia i-a fost încredintat studiul proiectului, a reunit patru computere la distanta (trei în California si unul în Utah), fiecare avand tehnologia de packet-switching.

1971-1972: Nasterea e-mailului

Dupa rezolvarea mai multor dificultati tehnice, Arpanet devine cu adevarat operational, permitand transferurile de date, precum si ca lungi si laborioase calcule sa fie efectuate simultan pe mai multe calculatoare la distanta. Dar, foarte devreme, apare o problema: se pare ca principalul trafic de informatii din reteaua mica nu are legatura cu datele stiintifice sau militare, ci priveste discutiile personale între oamenii de stiinta, în special barfele!

Astfel a aparut ideea de e-mail, urmatorul pas in evolutia internetului. In 1971-1972, a fost dezvoltat primul program de trimitere si primire a mesajelor electronice (SNDMSG si Readmail), precum si primul software de gestionare a corespondentei (clasificare, raspuns, salvare etc.). Acesta este momentul în care semnul @ a fost introdus pe adresa de e-mail pe care o folosim astazi. In 1973, posta electronica a reprezentat 75% din totalul traficului pe Arpanet.

1974: Protocolul universal

Inca de cand a aparut internetul, in anii ’70, numarul de masinarii conectate la Arpanet a crescut. In 1971, erau vreo douazeci; în 1972, în jur de patruzeci, fiind remarcata si evolutia calculatoarelor conectate. Cresterea retelei de masini conectate la retea se poate face numai cu conditia ca toate computerele sa comunice în acelasi mod, acesta fiind unul dintre dezavantajele internetului. In plus, aceste masini trebuiau sa fie echipate cu un software care gestioneaza informatii si pachete conform acelorasi reguli si conventii, conform aceluiasi protocol. In paralel cu cresterea Arpanet, au aparut alte retele de internet independente (precum Ethernet sau Telnet), care utilizeaza alte protocoale.

Vincent Cerf de la Universitatea Stanford si matematicianul Bob Kahn, care au lucrat pentru Darpa în 1974, au pus bazele unui nou protocol, pe care l-au numit TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) este responsabil de segmentarea mesajului în pachete si de reorganizarea acestora la receptie. IP (Internet Protocol) este responsabil pentru asigurarea dirijarii pachetelor de la computer la destinatie. Intr-adevar, reteaua internet urma sa se nasca.

Internetul devine realitate odata cu înfiintarea TCP / IP în 1978, un posibil raspuns la intrebarea in ce an a aparut internetul. Sase ani mai tarziu, numarul de calculatoare conectate la Internet depaseste marca 1000 si CERN (Centrul European pentru Cercetari Nucleare) adopta TCP / IP ca protocol în propria retea interna, Cernet.

12 martie 1989: prima versiune a Web-ului

„Vag, dar promitator”. Asa a comentat Mike Sendall, pe atunci seful lui Tim Berners Lee la CERN (Consiliul European pentru Cercetare Nucleara), pe marginea documentului pe care informaticianul britanic l-a asezat pe biroul sau. Un proiect de cateva pagini, numit pur si simplu “managementul informatiilor: o propunere = Information Management: A Proposal” in care Tim Berners Lee imagina o reorganizare a bazelor de date ale prestigiosului centru de cercetare nucleara si care deschide primul capitol de istoric web.

Proiectul oferea un sistem informational distribuit si folosea tehnologii non-liniare de consultare, in special hypertext, pentru a conecta nenumaratele documente stiintifice ale retelei CERN. Cu aceste noi informatii despre internet, fara sa-si dea seama, tocmai pusese bazele uneia dintre cele mai mari revolutii tehnologice ale secolului.

20 decembrie 1990: primul site

Primul site si primul server web se nasc pe computerul NeXT, pe care Sendall l-a donat lui Tim Berners Lee, inventatorul internetului “modern”. Site-ul, care putea fi vizualizat doar in reteaua interna a CERN, este afisat pe un instrument numit „browser”, pe care Tim Berners Lee il numeste WorldWideWeb. Adresa sa era info.cern.ch. Tim Berners-Lee, care lucra acum cu belgianul Robert Caillau, in cursul anului a definit bazele tehnologiei: cele doua protocoale de baza ale acesteia, HTTP (pentru localizarea si conectarea documentelor) si HTML (pentru a crea pagini ). Revolutia incepe acum.

6 august 1991: Web-ul se deschide tuturor

Tim Berners-Lee anunta proiectul pe grupul alt.hypertext al Usenet – primele forumuri de pe internet, unde pionierii tranzactioneaza din 1979. Mesajul sau despre internet incepe astfel: “The World Wide Web Project imbina tehnicile de recuperare a informatiilor si hypertext pentru a crea un sistem informational simplu, dar totusi puternic si complet. “. Cateva randuri mai tarziu, Lee scrie “incercati-l”, furnizand adresa pentru a descarca un browser si adresa URL a unui site de incercare. Este pentru prima data in cand utilizatorii de Internet o pot folosi in afara CERN.

Tot in aceasta etapa se inregistreaza domeniul .ro, moment cand a aparut internetul in Romania In 1992 a fost alocat primul bloc de adrese IP, iar in februarie 1993 a aparut ROTLD (Romania Top Level Domain). 

 

30 aprilie 1993: techno now public

Daca citim totul despre calculatoare la cateva luni de la lansarea browserului Mosaic, care a starnit interesul pentru www, CERN a lansat proiectul sau in domeniul public si si-a publicat codul sursa. Acum accesibil tuturor si gratuit, Web-ul a vazut foarte repede utilizarea lui explodand pe Internet. In doar un an, s-a trecut de la aproximativ 500 de servere Web la 10.000 la sfarsitul anului 1994. Lansarea Netscape, primul browser public cu adevarat universal.

 

Martie 2019: peste 4 miliarde de utilizatori

Avantajele internetului sunt atat de mari, incat numarul de utilizatori web lunar inregistreaza colosala valoare de 4,1 miliarde. Prin urmare, mai mult de jumatate din umanitate il acceseaza in fiecare luna, ceea ce duce, zi de zi, la evolutia computerelor. Aproape orice alte informatii poti afla doar accesand pe tableta sau pe un altfel de dispozitiv cea mai cuprinzatoare biblioteca din toate timpurile: Internetul.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu