7 idei despre unde sa iti plasezi televizorul

Am modificat articolul ultima data pe: 23.04.24

 

Unde punem televizorul? O intrebare simpla, in aparenta: in fata locului unde sta privitorul! Insa, unii cititori s-ar putea sa doreasca mai multe sfaturi si indicatii, cu referire la avantajele si dezavantajele mai multor idei de amplasare. Iata, asadar, o scurta prezentare a diverselor modului in care ati putea pune, prin casa si nu numai, televizoare Smart sau conventionale:

 

Pe mobila

amplasarea pe o polita, pe o comoda speciala, ori chiar si pe un dulap, are avantajul ca nu necesita mult efort, asa cum e cazul instalarii unui suport de perete, unde va trebui sa dati gauri, sa fixati totul la o pozitie orizontala si sa ordonati cablurile cati mai bine cu putinta, ca sa nu arate inestetic.

Dezavantajul este ca televizorul nu va fi chiar asa de stabil. Daca un animal de casa jucaus, sau chiar si copii, vor da peste el, s-ar putea sa cada, ceea ce inseamna avarii serioase. In trecut, la aparatele cu tub, aveai nevoie de forta serioasa pentru a le darama, insa modelele LED, actuale, sunt chiar usoare. Pentru mai multa stabilitate, recomandam un suport, care insa are si el dezavantajele lui, precum urmeaza:

 

Pe un suport de perete

ca avantaj, suportul s-ar putea sa salveze spatiu in camera, intrucat nu va fi nevoie de o piesa de mobilier pe care sa stea televizorul. In plus, puteti sa alegeti si inaltimea pe care o doriti, pentru vizionare!

Mai mult decat atat, un TV cocotat si prins ferm pe suport va fi aproape imposibil de daramat accidental, de catre adulti neatenti, copii sau animale de casa. Pregatiti-va, insa, bormasina si salopeta de lucru, intrucat va trebui sa dati gauri (suficient de adanci!) pentru a prinde cu fermitate suportul de perete. Nu uitati sa cumparati unul compatibil VESA cu televizorul (adica sa se potriveasca la gaurile de suruburi pentru fixarea aparatului pe schela).

 

 

In colt

multa lume prefera amplasarea de acest tip. Nu prea putem sa spunem decat ca distanta televizorului de coltul camerei depinde de diagonala sa. E logica simpla: cu cat un TV este mai mare, cu atat marginile sale se vor lovi de peretii vecini la o distanta mai mare de muchia camerei. In plus, s-ar putea sa doriti si o comoda TV, de tip triunghiular, pentru cea mai buna potrivire.

 

In dormitor

in zilele noastre, aproape toate dormitoarele au televizor. Dupa o zi lunga de munca, nu va face cu ochiul sa va aruncati in pat, cu mancarea in brate, urmarind show-urile favorite? Ba mai mult decat atat, moda de a adormi cu un film sau cu o emisiune pe fundal este destul de raspandita. Problema este urmatoarea: din ce in ce mai mult experti au inceput sa studieze efectele negative ale privitului in ecran, inainte de culcare.

Somnul nu are o calitate buna, iar insomniile sunt frecvente, la cei care obisnuiesc sa se uite la TV, computer sau pe telefon, dupa ce s-au pus in pat. Noi nu va putem recomanda cu tarie sa nu va amplasati televizorul in dormitor, insa daca suferiti de probleme de dormit, merita sa eliminati orice ecran, cu cel putin 1 ora inainte de culcare, ca sa vedeti daca va veti odihni mai bine! Daca am eliminat dormitorul, exista multe alte optiuni de a pozitiona televizoarele.

 

In bucatarie

si aici se prea poate sa doriti sa vizionati emisiunile dorite. Ce mai, si asa cele mai multe case moderne detin bucatarii de tip open space, constituind o incinta comuna cu livingul.

Ca dezavantaje, putem mentiona faptul ca spatiul in care gatiti s-ar putea sa nu permita amplasarea unui televizor mare, iar ca loc de fixare, recomandam suporturile de perete, ori sus pe frigider, eventual. Mai putem atrage atentia asupra aburilor si fumului, care ar putea duce la stricarea componentelor electronice. Prin urmare, sa utilizati hota tot timpul, eventual sa tineti geamurile deschise cand gatiti.

 

La terasa

dupa cum era de asteptat, vremea este principalul element de care sa luati seama, cand va decideti sa fixati televizorul pe terasa, ori pe alte spatii din curte. Chiar daca va fi prezenta o umbrela sau un foisor, ca adapost, vijeliile puternice s-ar putea sa arunce stropi de ploaie pe ecran.

Asadar, alegeti-va cu grija amplasarea si este un sfat bun sa puteti sa luati televizorul si sa il bagati in casa, in caz de furtuni surpriza. Prin urmare, nu recomandam fixarea cu suruburi intr-un suport.

 

 

Mai putem mentiona faptul ca un model de TV scump s-ar putea sa atraga privirile hotilor, daca el se vede usor de la strada.

O astfel de tentatie s-ar putea sa duca la vizite nedorite, asa ca luati masuri de securitate (alarme, un caine, ori un gard greu de escaladat; eventual, amenajati-va terasa in curtea din spate, pentru a o feri de ochii trecatorilor cat mai mult).

 

Ce inaltime este optima

Ideal, indiferent in locul unde veti amplasa televizorul, ar fi bine ca privitorul sa tina ochii la acelasi nivel ca televizorul, linia imaginara care uneste cele doua puncte fiind paralela cu solul.

Acest lucru s-ar putea sa nu fie tot timpul posibil: de exemplu, daca amplasati aparatul in dormitor, sunt destul sanse ca privirea sa fie ridicata, cand vizionati continut, in timp ce stati pe pat.

In astfel de cazuri, recomandam sa va odihniti capul pe suficiente perne, pentru a nu va trezi cu dureri de gat. In plus, mai dorim sa mentionam ca suporturile ce permit modificarea unghiului vertical si a celui orizontal, dar si a inaltimii, pot fi o investitie foarte indicata, intrucat ele vor permite cea mai confortabila pozitie de vizionare, in aproape toate situatiile.

 

Concluzie

dupa cum ati vazut, posibilitatile de amplasare a televizoarelor sunt multe, iar fiecare are plusuri si minusuri. Speram ca ghidul nostru o sa va fie de folos si mai dorim sa mentionam ca s-ar putea sa dati peste noi moduri inedite de a amplasa un televizor (de exemplu, un sistem de rabatare de tavan, daca il construiti personal). Va uram spor la idei si la gasirea televizorului potrivit pentru camera aleasa!

 

 

9 intrebari la care sa gasesti raspuns, inainte de a monta televizorul

 

Cand vine vorba de achizitionarea unui televizor, trebuie sa te gandesti dinainte la cum anume il vei monta, deoarece acum ai mai multe variante la dispozitie si trebuie sa o alegi pe cea potrivita. E bine sa-ti pui o serie de intrebari legate de tipul de instalare, variantele de suporturi existente, distanta ce trebuie sa fie intre tine si ecran, cum procedezi pentru a ascunde cablurile sau cat de simplu va fi sa ai acces la porturile din spatele dispozitivului. 

 

Pentru oricine e important sa faca o alegere potrivita cand vine vorba de achizitionarea unui TV. Dar, pe langa asta, trebuie sa acorzi o mare importanta modului in care acesta va fi instalat in incapere. 

Daca vrei sa te asiguri de faptul ca ai luat in calcul toate aspectele importante, pune-ti urmatoarele intrebari:

 

Pentru ce tip de montare sa optez?

Aici lucrurile sunt destul de simple. Poti sa mergi pe varianta clasica, ceea ce inseamna ca folosesti suportul care vine cu device-ul si il asezi pe o suprafata dreapta si stabila (comoda, dulapior, masa etc.) sau poti sa iei in calcul un suport de perete si sa faci economie de spatiu, dand un aspect mai aerisit incaperii in care il instalezi. 

Peretele e suficient de stabil pentru a sustine greutatea televizorului?

Daca iti permiti financiar si daca vrei sa instalezi ecranul intr-o camera mai mare, atunci e foarte probabil sa optezi pentru un model cu o diagonala generoasa, care, bineinteles va avea si o greutate semnificativa. 

E important sa stii din ce e fabricat peretele pe care vrei sa prinzi device-ul, pentru a nu te trezi cu surpriza neplacuta ca acesta nu poate sustine greutatea aparatului. Recomandat ar fi sa te folosesti de un zid din beton sau caramida si sa excluzi peretii care sunt confectionati din gips-carton. 

 

Ce tipuri de suporturi TV exista?

Pe piata vei intalni patru tipuri de suporturi pentru televizoare: fixe (vin montate pe perete si nu permit apoi ajustarea unghiului de vizualizare), flexibile (iti vor da voie sa inclini TV-ul sau sa il indrepti intr-o anumita directie, in functie de locul din care privesti), cu prindere de tavan (sunt variante pentru care se opteaza atunci cand nu se poate face o fixare pe zid) si de sol (ocupa putin spatiu, sunt simplu de mutat dintr-o incapere in alta, de regula pot fi ajustate pe inaltime).

Studiaza bine toate variantele si opteaza pentru cea mai potrivita. 

 

Ce instrumente sunt necesare pentru a monta un televizor?

Intrebarea acesta trebuie sa ti-o pui daca vorbim de variantele care vin instalate pe suporturi de perete/tavan. Vei avea nevoie neaparat de o bormasina, pentru a putea da gaurile in zid, dar si de alte instrumente mai simplu de gasit, precum o surubelnita in cruce, o ruleta, o cumpana si un creion. 

 

Care este distanta optima la care ar trebui sa asez televizorul?

Distanta dintre device si locul din care privesti se alege in functie de cat este de mare ecranul, dar si de rezolutia acestuia. Ideal ar fi sa vezi de la ce distanta vei viziona ce se afiseaza pe display, apoi sa alegi ce diagonala maxima e potrivita si ce rezolutie. In acest sens iti vom da cateva exemple:

2.5 metri – televizor HD de 101 cm, Full HD de 147 cm, UHD de 190 cm;

3.5 metri –  televizor HD de 139 cm, Full HD de 197 cm, UHD de 253 cm;

4.5 metri –  televizor HD de 177 cm, Full HD de 253 cm, UHD de 346cm;

Daca nu vrei sa te complici cu atatea detalii, diagonalele optime recomandate in functie de distanta de vizualizare, indiferent de rezolutie, sunt urmatoarele: 1 m – 23 cm; 1.5 m – 40 cm; 2 m – 56 cm; 2.5 m – 71 cm; 3 m – 80 cm; 3.5 m – 101 cm; 4 m – 119 cm; 4.5 m – 127 cm; 5 m – 147 cm. 

 

Daca voi utiliza console sau alte gadgeturi unde le asez?

Daca esti pasionat de gaming, filme sau muzica, vei folosi la TV si o serie de device-uri aditionale. Ia in calcul si locul in care le vei aseza pe acestea. 

E posibil sa ti se potriveasca mai bine o piesa de mobilier in care sa integrezi totul, decat sa montezi TV-ul pe perete si oricum sa fie nevoie de o suprafata de sprijin pentru gadgeturi. 

Cum procedez pentru a nu lasa foarte vizibile cablurile?

Daca folosesti televizorul pe suportul standard va fi simplu sa acoperi cablurile cu o comoda, iar daca il montezi pe perete, o priza aproape te va ajuta sa faci firele mai putin vizibile. Insa, daca in acest ultim caz folosesti si device-uri precum console, DVD-uri etc., pe care le asezi pe un mic raft de sub TV, de exemplu, cablurile de la ele pot fi ceva mai dificil de acoperit.

 

Pot aseza televizorul intr-un unghi din care sa pot privi cat mai confortabil?

Cand te uiti la ecranul device-ului tau trebuie sa stai intr-o pozitie cat mai comoda. In ceea ce priveste unghiurile, nu e recomandat sa ridici capul mai mult de 15 grade. Acest lucru e simplu cand montezi TV-ul in dormitor, deoarece in general vei sta in pat pentru a privi la el si iti vei da seama si unde sa-l pozitionezi pentru a vedea in intregime ecranul. 

Problema e atunci cand vrei sa ai un astfel de dispozitiv in sufragerie, mai ales cand aceasta e spatiu comun cu bucataria si ba esti intr-un loc, ba in altul. In astfel de cazuri, cel mai bine e sa optezi pentru un televizor montat pe un suport care sa-ti permita sa il indrepti in directia dorita de tine. 

 

Cat de usor va fi accesul la porturile din spatele/lateralele device-ului?

In eventualitatea in care crezi ca vei folosi des porturile din dotarea aparatului, e important sa tii cont de cat de simplu ai acces la ele. Cel mai greu e atunci cand alegi un suport fix de perete, deci, mai bine eviti astfel de achizitii daca te intereseaza acest aspect. 

Acestea sunt cele mai importante intrebari la care e bine sa gasesti raspunsuri, daca vrei sa achizitionezi apoi cel mai bun suport TV de perete, de tavan, sol sau clasic. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu