9 idei pentru a testa puterea amplificatorului audio

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Pentru o mentenanta corecta sau schimbarea aparatului vechi cu un amplificator nou, ori pentru a vedea care sunt capacitatile sale, iti vor fi utile cateva informatii si idei, mai ales cand faci acest lucru pentru prima oara, iar din acest articol vei afla cateva metode de a testa posibilitatile acestui dispozitiv. 

 

Ti-ai cumparat un nou amplificator de sunet si abia astepti sa il folosesti pentru a te bucura de muzica preferata? Il poti testa inainte de a-l amplasa in locul potrivit din camera, fie ca e vorba despre biblioteca din living, dulapul din dormitor, masina sau club, pentru a te asigura ca functioneaza in parametri si pentru a sti exact cat poate. Iata cateva idei menite a te ajuta sa analizezi limitele acestui tip de dispozitiv. 

 

Folosirea analizatorului audio

Cea mai scumpa modalitate de a verifica orice amplificator audio de uz casnic sau profesional este folosirea unui analizator care va masura, printre altele, raspunsul frecvential si calitatea sunetului. 

Cu ajutorul unui astfel de gadget se masoara date de baza, precum eficienta amplificarii si impedanta, trebuind sa il conectezi in porturile corecte, urmand schema indicata in instructiuni. Pentru utilizatorii obisnuiti nu merita investitia, asa ca poti evita o astfel de achizitie doar pentru a face verificari sporadice. 

 

 

Multimetrul

Poate parea o sarcina complicata sa testezi puterea amplificatorului audio cu un multimetru, dar in realitate e un proces relativ simplu, atata timp cat ai cateva cunostinte legate de circuite si electronica. Sau poti urma cateva tutoriale pe Internet. 

Cu uneltele potrivite si putin timp la indemana, poti afla usor de ce e capabil gadgetul tau. Acest test este posibil a fi realizat pe amplificatoarele de masina, scapandu-te de costuri aditionale in ce priveste un diagnostic pus la service. 

Daca aparatul e defect sau nu functioneaza in parametri normali, se aprinde, dar partile componente ale sistemului audio nu functineaza, problema poate fi la boxe. In termeni simpli, firul negru al multimetrului e inclus in portul COM al amplificatorului, iar cel rosu se introduce in portul A.A (amperajul). Invarti discul selector al amplificatorului spre setarea de amperaj care coincide cu cea a amplificatorului. 

 

Testarea clasica a unui amplificator audio de masina

Pentru a te asigura ca ai ales unul din modelele de amplificatoare audio bune de pe piata, inainte de a-l instala in automobil ti-ar fi de folos sa il verifici, spre a te asigura ca nu asamblezi un produs defectuos sau chiar unul stricat, mai ales cand sunt vizibile urme de fum sau plastic topit (cand iei unul second hand). 

Daca verifici produsul sa vezi daca merge, nici nu e necesar sa il cuplezi la masina, pentru a vedea daca se aprinde trebuind doar sa iei firul de alimentare si sa il atingi de borna pozitiva a unei baterii de masina, firul de impamantare fiind atins de borna negativa a acesteia. Daca LED-ul aparatului se aprinde, atunci stii ca acesta functioneaza. 

Pentru a te asigura ca acesta e capabil sa amplifice sunetul, ai nevoie si de o boxa si fir conector cu un jack pe care il introduci in portul Output al amplificatorului. Daca aparatul se aprinde, dar nu iese sunet din boxa, este posibil ca acesta sa fi fost supraincalzit in trecut sau sa fie defectuos si sa nu mearga. 

Daca sunetul scos este clar, ai de-a face cu un gadget functional. Verifici toate sigurantele pentru a te asigura ca totul este in ordine, iar daca vreuna pare corodata sau crapata, o inlocuiesti (gasesti piese compatibile in magazinele de specialitate). 

 

Voltmetrul si CD-ul

O metoda populara in randul iubitorilor de muzica in masina este folosirea voltmetrului si a unui CD pentru a verifica puterea de iesire a dispozitivului. Vei deconecta toate boxele si alte elemente electronice atasate aparatului si vei introduce CD-ul in player. 

Setezi voltmetrul pe AC VOLTS in spectrul 10 -100 volti si conectezi varful pozitiv la canalul de iesire al amplificatorului (+). Cablul de testare negativ se va conecta la terminalul asemanator, identificat prin “-”. 

Vei selecta melodia de pe CD-ul de test pe o frecventa pe care folosesti de obicei boxele si vei nota voltajul care apare pe ecranul voltmetrului. 

 

Testarea folosind programe online

Pentru a obtine detalii clare referitoare la aparatele audio pe care le detii, te poti folosi si de diferite portale web care ofera astfel de teste simple, direct in browser, precum Audiocheck.net, acolo unde gasesti probe pentru raspunsul de frecventa inalta a sunetului, frecventa subwooferului atasat amplificatorului, cel de distorsiune a sunetului, pentru functia stereo sau polaritate ori testul de modulatie dinamica. 

 

“Puterile” amplificatorului

De regula, aceasta specificatie indica doar tensiunea pe care este capabil un amplificator sa o scoata pe un difuzor de o anumita impedanta intr-o perioada definita, la un nivel standard de distorsiuni. 

 

 

Puterea consumata

Aceasta este energia de la retea folosita in vederea reproducerii semnalului muzical. Este mentionata foarte des pe spatele produsului, alaturi de portul pentru cablul de alimentare. Ea nu ar trebui confundata cu puterea de iesire (sau oferita), care va fi mai mica. 

 

Puterea muzicala

Nu este un termen de actualitate, dar se poate gasi in pamfletul de instructiuni al produsului. De obicei, aceasta valoare este cu mult fortata, oferind informatii eronate, de cel putin opt ori mai mari decat puterea reala muzicala a aparatului. 

 

Puterea la varf

E o metoda de testare a puterii care implica folosirea amplificatorului pentru o secunda, reprezentand forta maximala de care este capabil device-ul fara distorsiuni. Nu e un criteriu demn de luat in seama deoarece, de regula, il folosesti pentru ore intregi si nu pentru cateva secunde. Daca descoperi o astfel de valoare prin ghidul produsului, imparte-o la 2 spre a obtine un indice real. 

 

Puterea RMS

Din perspectiva tehnica, nu exista, dar acest termen se foloseste pentru a aprecia capacitatile unui amplificator, intrebuintand un semnal sinusoidal standard. Exista multiple standarde folosite (EIA, FTC, EIAJ, etc.), cel mai clar si corect, potrivit studiilor, fiind FTC, dar acesta nu se foloseste foarte des de catre producatorii aparatelor audio, asa ca nu il vei intalni des prin descrierile produselor specifice. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu