9 caracteristici esentiale la un videoproiector Home Cinema

Am modificat articolul ultima data pe: 30.05.20

 

Daca doriti sa cumparati un videoproiector bun, pentru vizionarea filmelor acasa, cu cat sunteti mai informati, cu atat veti avea mai multe sanse sa alegeti produsul optim. Noi va venim in ajutor, oferind noua specificatii de urmarit la aceste aparate, ca sa efectuati cea mai buna achitie pentru sistemul de home entertainment dorit.

 

Vom insira, in paragrafele de mai jos, noua caracteristici considerate esentiale la modelele de videoproiectoare pentru anul curent. Unele din ele s-ar putea sa nu fie chiar atat de importante, pentru unii utilizatori, iar aparatele mai vechi s-ar putea sa nu fie echipate cu multe din specificatiile respective. Insa, per total, puteti alege linistiti orice model care da dovada de toate din ele:

 

Zoom

Posibilitatea de zoom este foarte importanta din doua puncte de vedere. In primul rand, in cazul unui proiector portabil, posibilitatea de a ajusta dimensiunea imaginii proiectata este utila, atunci cand pe peretele pe car afisati imaginea nu se afla suficient spatiu disponibil. 

Al doilea caz in care aceasta functie va fi utila cand dispuneti de mai multe surse de semnal (de exemplu, televizorul si computerul de gaming), la rezolutii diferite. Daca, sa zicem, rulati un joc performant si placa video nu este suficient de puternica, o imagine prea mare ar fi obositoare, intrucat se vor vedea pixelii la rezolutii mici. Prin micsorarea imaginii, pixelii vor fi mai greu de vazut.

 

Intrari HDMI

Cu cat mai multe, cu atat mai bine. Conectorii mai vechi, de genul DVI sau VGA pot transmite doar imaginea, nu si sunetul, prin urmare au devenit depasite, in ultimii ani. Nu ne intelegeti gresit, este bine ca proiectorul ales sa dispuna si de astea, insa conectorul HDMI a devenit obligatoriu. 

Cel mai bine este ca aparatul sa ofere doua astfel de sloturi, de exemplu unul pentru computer si unul pentru televizor. In plus, functia de cautare automata a semnalului va fi foarte utila cand utilizati un singur aparat – cu o apasare de buton, software-ul proiectorului va trece prin toate sursele, detectand care din ele are un imput prezent.

 

 

Iesire sunet

In cazul utilizarii unui televizor, sau a unui computer desktop cu boxe proprii, aceasta s-ar putea sa nu fie atat de importanta. Insa, daca folositi videoproiectorul la o sala de conferinte, prin HDMI, atunci s-ar putea sa fiti mai mult decat interesati ca aparatul respectiv sa ofere iesire de sunet, pentru a-l conecta la sistemul de boxe din incapere. 

Putem mentiona atat iesirile de tip jack, cu o mufa de casti, cat si conectorii RCA (stanga – dreapta), ambele fiind usor de conectat la un sistem de amplificare. La modelele mai avansate de proiectoare, s-ar putea sa intalniti si mufe de tip XLR, care se folosesc la concertele live.

 

Difuzor propriu

In cazul in care veniti cu un laptop la munca si trebuie sa sustineti o conferinta cu sunet, s-ar putea ca micile difuzoare ale computerului fie sa fie prea slabe, fie sa fie prea departe de ascultatorii din sala respectiva. 

Un proiector cu difuzor incorporat poate salva situatia, de cele mai multe ori ele fiind suficient de galagioase pentru a reproduce destul de fidel vocea umana. 

 

Rezolutie cel putin HD Ready

Intrarea de aici s-ar putea sa starneasca ceva controverse. Standardul HD Ready este echivalentul a 1366 x 768 pixeli si nu toate modelele de videoproiectoare din comert o ofera, unele limitandu-se la 1280 x 800 pixeli, de exemplu. Insa, nu uitati ca traim in epoca 4K, in care rezolutiile Ultra HD au devenit standard la televizoare. 

Din acest motiv, daca sunteti dispusi sa investiti intr-un proiector, merita sa bagati ceva mai multi bani pentru a cumpara un model HD Ready sau, cel mai preferabil, Full HD (1920 x 1080 pixeli), intrucat asa transmit majoritatea posturilor de televiziune, in acest moment.

 

Geanta de transport

Este destul de evident ca modelele de videoproiector portabil sunt vizate aici. Cand transportati orice aparat electronic, va fi necesar sa il protejati de socuri si de infiltratiile de apa, sa aveti loc pentru accesoriile necesare, dar si sa vi se permita sa il carati fara mare efort. 

O geanta speciala este optima, in aceasta privinta, daca producatorul o include in pachetul de cumparare al gadgetului multimedia ales. Daca nu se ofera asa ceva, atunci nu e cazul sa va orientati catre alt produs, ci puteti oricand sa cumparati separat o geanta de transport. Atata doar, sa aveti grija ca ea sa fie suficient de mare pentru a acomoda proiectorul dorit.

 

Un cablu de alimentare lung

Aici, ar fi cazul sa specificam o dimensiune optima. Cel mai bine ar fi ca aparatul sa ofere cel putin 120 centimetri de cablu. In plus, acest fir ar fi bine sa se poata detasa de carcasa, la fel ca la sursele de alimentare ale computerelor desktop. 

Astfel, il veti putea inlocui cu unul mai lung, in caz de aveti nevoie, dar si vi se va permite sa transportati proiectorul mai usor, bagand cablul intr-un buzunar special din geanta.

 

 

Un ventilator silentios

Nu este enervant sa auziti deodata cum se tureaza ventilatorul in timpul unui film, datorita incingerii lampii? De regula, este, in special daca nu este prezent un sistem audio care sa acopere bazaitul acestuia cu sunetul propriu. 

Fie alegeti un model la care se specifica nivelul de zgomot (sub 45 de decibeli este de dorit), fie va trebui sa utilizati aparatul la o luminozitate scazuta, iar asta inseamna sa fie destul de intuneric in incaperea unde il folositi, astfel incat imaginile de pe ecran sa fie usor vizibile.

 

O telecomanda usor de utilizat

Telecomenzile bune ar trebui sa permita gasirea tuturor butoanelor doar dupa pipaire, in cateva zile de utilizare de catre cumparator. In plus, este de preferat ca insemnele butoanelor sa nu fie plasate pe acestea, ci deasupra sau sub ele, astfel incat, pe parcursul anilor, ele sa nu fie sterse de degetele ce apasa pe buton. 

Marimea este un alt aspect de discutat: o telecomanda mica poate fi de preferat, insa si usor de pierdut. Mai mult decat atat, unii prefera modelele albe ori deschise la culoare, pentru a nu fi confundate cu cele negre, atat de des utilizate la televizoare si la combinele audio.

 

Concluzie

Un videoproiector bun ar fi bine sa ofere atat functionalitate, cat si performanta. Daca modelul dorit da dovada de cel putin sapte din cele noua caracteristici enumerate in lista noastra, foarte bine. 

Daca le are pe toate, bravo, ati gasit un aparat bun! Nu uitati, daca veti opta pentru un model bine echipat, exista si sanse mai mari sa il vindeti la un pret convenabil ulterior, cand faceti un upgrade!

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments