8 pasi pentru instalarea unui videoproiector pe tavan

Am modificat articolul ultima data pe: 09.12.24

 

Exploram, mai pe larg, optiunea instalarii videoproiectoarelor pe un suport de tavan, in randurile care urmeaza. Includem sfaturi utile pentru alegerea si fixarea suporturilor, pentru efectuarea conexiunilor, dar si pentru intretinerea structurii in siguranta. Speram ca, astfel, cititorii nostri sa opteze cu mai multa incredere pentru aceasta optiune de instalare, indiferent daca vorbim de acasa sau de birou.

 

Inainte sa incepem acest tutorial cu sfaturi si indicatii despre montarea videoproiectoarelor pe suporturile de tavan, ar fi cazul sa mentionam avantajele acestei idei. Acestea tin de economisirea de spatiu, intrucat nu va mai fi nevoie de o comoda sau de alta piesa de mobilier, cum ar fi un raft.

In plus, un suport de tavan, puteti sa mascati mai usor si cablurile (de retea, HDMI, de alimentare), ceea ce permite un aspect mai curat si mai ordonat in camera – nu e de mirare ca salile de conferinta opteaza cel mai frecvent pentru aceasta optiune de amenajare interioara:

 

Alegeti suportul potrivit

Este de la sine inteles ca dimensiunile platformei de fixare a videoproiectorului sa fie pe masura carcasei lui. In plus, ar fi bine sa utilizati suruburile incluse in pachet, cu care se va fixa in perete sau tavan suportul. 

Puteti opta pentru suruburi mai lungi, insa la cele mai scurte, s-ar putea ca priza sa nu fie la fel de puternica, ceea ce va implica un risc ca suportul sa cada in timp. 

In plus, este un sfat bun sa selectati modele ce permit cat mai multa flexibilitate, adica sa miscati directia de proiectare atat in plan vertical, inclinand proiectorul in sus sau in jos, cat si de jur-imprejur. Nu uitati ca sunt si multe modele de suporturi a caror inaltime se poate regla.

 

Alegeti firele potrivite

Echipati-va cu fire suficient de lungi pentru a va permite sa faceti greseli la montare. Cu alte cuvinte, daca veti masca cablurile in canale speciale de perete, comandati macar 1 metru in plus la lungimea lor – este mai bine ca ele sa fie mai lungi, decat mai scurte. 

Cablul in plus se poate incolati in mod discret, pe cand daca aveti cablu insuficient, tot planul de amenajare a sistemului se poate compromite. Orientativ, s-ar putea sa aveti nevoie de alimentare, HDMI/VGA, eventual cablu de sunet, daca intentionati sa utilizati si sisteme audio externe.

 

 

Analizati pozitia optima

Reglajele de rotatie la 360 de grade in jurul bratului si cere de inaltime si de inclinare pot fi modificate destul de mult, insa cand vine vorba de distanta fata de suprafata (ori suprafetele) pe care va fi proiectata imaginea, nu se poate spune la fel. 

Asadar, va trebui sa aveti o idee foarte clara despre pozitia pe plafon, unde va fi pus proiectorul. Desigur, daca ati gresit-o, puteti oricand sa dati un nou set de gauri si sa refaceti instalarea… insa ce veti face cu gaurile date prima oara?

 

Luati in calcul accesul la inaltimea respectiva

In cazul in care va fi nevoie sa modificati pozitia proiectorului, de exemplu daca doriti sa vizionati continut pe alt perete sau la alta inaltime ori unghi, va trebui sa ajungeti usor la piciorul suportului. Asta inseamna ca, daca aveti o sala inalta, de conferinte, ar fi indicat ca utilizatorii sa beneficieze de o scara pentru a ajunge la suport, ori de alte mijloace ce permit accesul la inaltime.

 

Atentie cand dati gaurile

Daca nu sunteti genul de persoana care se pricepe la folosit o bormasina, atunci este bine sa chemati pe cineva priceput. O gaura facuta stramb (adica cu burghiul usor oblic) va compromite intreaga lucrare. In schimb, daca dati o gaura intr-o pozitie gresita, puteti sa mai dati una in pozitia corecta. 

Nu uitati sa folositi ochelari de protectie, ca sa nu va cada tencuiala sau alte materiale in ochi, atunci cand operati bormasina. In plus, folositi exact echipamentele specificate in manualul de instructiuni ce vine cu suportul, adica burghiele de diametrul si lungimea optima pentru holzsuruburile cu care veti prinde intreaga structura in tavan.

 

Mascati cablurile cum trebuie

Procesul de mascare a cablurilor va trebui sa fie facut cu atentie, iar aici ne referim la fixarea canalelor intr-o pozitie care sa nu iroseasca cablu. Cu alte cuvinte, trebuie sa aveti suficiente canale pentru aproape toata lungimea firelor, pentru ca totul sa arate ordonat si estetic. 

Nu uitati sa verificati si sistemul de lipire a canalelor de perete – daca nu sunt prinse ferm, s-ar putea sa se desprinda in timp – nu strica sa adaugati niste adeziv in plus, daca doriti o lucrare trainica.

 

 

Fixati provizoriu proiectorul

Daca suportul a fost prins, daca cablurile au fost inserate sigur in canalele speciale, este timpul sa vedeti cum ar sta videoproiectorul prins in locul sau, adica daca pozitia sa permite o vizionare optima. Puneti-l in loc, invartiti-l, porniti-l, testati toate functiile, inclusiv sunetul, pentru a vedea cum se aude. 

Conectati toate cablurile si incercati sa verificati daca ele nu vor iesi din mufele de pe panoul proiectorului, in cazul in care il ridicati si il coborati, ori ii schimbati in orice alt mod pozitia. Din acest motiv, va sfatuiam mai sus sa instalati fire ceva mai lungi decat ati masurat pe perete.

 

Strangeti bine suruburile

Totul merge cum trebuie? Nu exista nevoia vreunei ajustari la suport, la canalele pentru mascarea firelor, la mufe si asa mai departe? Atunci puteti sa finalizati intregul proces, strangand suruburile care tin videoproiectorul de platforma de prindere a suportului si curatati locul de tencuiala si de alte resturi de pe urma intregii operatiune de montare a structurii respective. 

Nu strica sa apucati putin si sa trageti usor, dar ferm, de suport, pentru a fi siguri ca holzsuruburile cu care l-ati prins in tavan s-au infiletat cum trebuie. Insa nu fortati, intrucat aceste obiecte sunt totusi proiectate sa tina cateva kilograme, cat cantareste un videoproiector de rand. 

Acestea sunt indicatiile, pas cu pas, pentru instalarea unui suport de tavan pentru videoproiector LED in siguranta. Insa, acum la sfarsit, simtim nevoia sa va sfatuim, inca o data, sa recurgeti la serviciile unui mester profesionist pentru a efectua intregul proces, daca nu sunteti destul de siguri pe abilitatile dumneavoastra. 

In plus, daca lucrati la inaltime, asigurati-va ca riscurile de accidentare sunt minime, adica fixati scarile bine si utilizati ochelari de protectie cand dati gaurile cu bormasina. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu