7 sfaturi ca sa pozitionezi bine proiectorul

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

Instalarea unui videoproiector acasa, la birou sau intr-o sala de clasa este cu siguranta diferita de configurarea unui televizor, dar, in cele mai multe cazuri, este inca destul de simplu, daca stii pasii. Iata cateva sfaturi de care sa tii cont, legate de achizitia, amplasarea si interactiunea dintre diferitele componente ale unui dispozitiv de proiectie.

 

In ziua de astazi, proiectia si aparatele care o deservesc se bucura de o utilizare tot mai mare, fiind din ce in ce mai accesibile. Pentru ca insa toate specificatiile tehnice sa functioneze in parametri optimi, trebuie sa ai in vedere cateva lucruri chiar de dinainte de cumpararea dispozitivelor. Care sunt acestea?

 

Ce presupune utilizarea unui videoproiector

Principiul de functionare a dispozitivului este distribuirea, proiectarea continutului calculatorului pe orice suprafata neteda si clara (ecran, perete etc.). In cazul in care vrei sa folosesti un astfel de sistem in scoala, este de preferat sa se proiecteze pe o tabla alba, pentru a putea nota ceea ce apare pe ea.

Un dispozitiv de proiectie video este format dintr-un computer dedicat, un videoproiector, un ecran alb si echipamente de sunet adaptate. Calculatorul dedicat se recomanda sa aiba acces la internet.

Ecran de proiectie sau perete alb?

Pe ce mediu intentionezi sa proiectezi imaginea? Daca un perete alb poate face treaba foarte bine, cu conditia sa fie perfect neted, exista vopseluri care vor imbunatati rezultatul, daca este nevoie. Dar un ecran dedicat acestei utilizari este inca cea mai buna solutie pentru a pastra culorile si luminozitatea.

Fixat pe un cadru sau pe un trepied, sau care poate fi rulat sau chiar incorporat, dimensiunea acestuia depinde de camera, distanta si videoproiector. Una dintre caracteristicile tehnice ale ecranelor este capacitatea lor de a optimiza contrastul si luminozitatea imaginii. Daca un raport de la 1 la 1.1 este suficient pentru modelele de inalta performanta, ar fi mai bine sa alegi unul cu un gain de 2.1 pentru proiectoarele video cu luminozitate scazuta.

 

Ce este o proiectie interactiva

Interactivitatea iti permite sa controlezi computerul din imaginea proiectata: stylusul sau degetul inlocuiesc mouse-ul. Transformand imaginea proiectata intr-o „tableta” gigantica, interactivitatea integreaza in mod natural TIC-urile intr-o sesiune de invatare. Astfel, elevii se familiarizeaza cu zi de zi in mediul IT, folosind un procesor de texte, sau cautand pe Internet.

 

Cum si unde vei plasa videoproiectorul in raport cu ecranul

Intrebarile sunt atat de importante, incat merita sa ti le pui chiar inainte de a cumpara dispozitivul. Unde intentionezi sa instalezi proiectorul si cat de departe va fi de perete sau ecran? Pentru ca idealul este sa iti instalezi echipamentul in fata suprafetei de proiectie.

Cu exceptia cazului in care alegi un model cu o „schimbare a lentilelor” care iti permite sa pastrezi imaginea fara denaturari, majoritatea dispozitivelor necesita o distanta minima de 3 m pentru a obtine o imagine cu diagonala de 2,50 m.

Impartind distanta dintre perete si dispozitivul tau la latimea imaginii pe care o iei in considerare, vei obtine raportul de proiectie ideal pe care ar trebui sa il aiba videoproiectorul. Iar daca distanta nu este suficienta, poti alege oricand un proiector cu distanta ultra-scurta de proiectie, care poate fi instalat si la 50 cm de ecran.

Unde instalezi videoproiectorul

Primul lucru pe care trebuie sa il faci, chiar inainte de a lua in considerare achizitia unui videoproiector, este sa stabilesti daca ai de gand sa proiectezi pe un ecran sau pe un perete. Daca proiectezi pe un ecran, ar trebui sa cumperi si ecranul odata cu proiectorul.

Majoritatea video proiectoarelor pot transmite imagini catre un ecran din fata sau din spate, precum si de pe o platforma de tip masa sau din tavan.

Pentru plasarea in spatele ecranului, ai nevoie de un ecran compatibil cu proiectia din spate. Daca proiectorul va fi montat in aceasta pozitie, inseamna ca imaginea va fi inversata orizontal.

Cu toate acestea, daca proiectorul este compatibil cu acest timp de sistem, va oferi o caracteristica ce iti va permite sa efectuezi o rasturnare orizontala de 180 de grade, astfel incat imaginea sa aiba orientarea corecta atat la stanga, cat si la dreapta din zona de vizualizare.

 

Instalarea din tavan

Pentru a proiecta din tavan (fie din fata sau din spate), proiectorul trebuie sa fie asezat cu susul in jos si atasat la un suport de tavan. Aceasta inseamna ca imaginea, daca nu este corectata, va fi, de asemenea, cu susul in jos. Totusi, proiectoarele compatibile cu montaj pe tavan includ o caracteristica ce iti va permite sa inversezi imaginea, astfel incat imaginea sa fie proiectata cu partea dreapta in sus.

De asemenea, pentru instalatii de tavan – inainte de a da gauri in tavan si de a insuruba montura, trebuie sa determini distanta dorita de la proiector la ecran.

Evident, este foarte dificil si total inutil sa te urci pe o scara si sa tii proiectorul cu susul in jos pentru a gasi locul potrivit. Nu uita, distanta necesara fata de ecran este aceeasi cum ar fi pe podea. Deci, cel mai bun lucru de facut este sa instalezi initial videoproiectorul pe o masa sau pe podea, care sa intruneasca distanta corecta dintre ecran si transmitatorul pe care il doresti si apoi sa folosesti o scara pentru a marca acelasi loc / distanta pe tavan.

Daca intentionezi sa instalezi un videoproiector pe plafon este mai bine sa consulti un instalator specializat, pentru a te asigura ca nu numai distanta dintre dispozitive, unghiul fata de ecran si montajul pe tavan se realizeaza corect, ci si daca tavanul va suporta greutatea atat a proiectorului, cat si a sistemului de prindere.

Cum calculezi distanta fata de ecran

Un alt instrument care poate ajuta amplasarea videoproiectorului sunt graficele de distanta furnizate in manualul de utilizare al dispozitivului si calculatoarele de distanta pe care producatorii de proiectoare le furnizeaza online. Doua exemple de calculatoare de distanta online sunt publicate de Epson și BenQ.

Distanta dintre obiectivul proiectorului si diversele ecrane de proiectie, setarea zoomului si formatul video afecteaza fiecare dimensiunea imaginii proiectate. Consulta indicatiile specifice din manualul de utilizare pentru a determina pozitia corespunzatoare pentru proiector.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu