7 pasi simpli in conectarea si utilizarea unui soundbar

Am modificat articolul ultima data pe: 07.10.24

 

 7 pasi simpli in conectarea si utilizarea unui soundbar

 

Conectarea, amplasarea si utilizarea in regim corect sunt niste pasi simpli, cand vine vorba despre electronicele audio cum sunt boxele soundbar. Descriem mai pe larg aceste aspecte in bucata care urmeaza, pentru ca cititorii nostri sa scoata ce este mai bun din sistemul lor de sunet, iar sfaturile oferite ii vor si ajuta sa cumpere un model cat mai potrivit nevoilor pe care le au.

Unii dintre cititorii acestui site doresc sa afle mai mult despre boxele de tip soundbar. In ajutorul lor, am scris sectiunea de mai jos, in care abordam cateva idei generale ce tin de alegerea, instalarea si utilizarea acestor incinte acustice. Sa incepem cu cateva idei generale despre amplasare:

 

Unde pui soundbarul?

Printre cele mai des intalnite locuri de amplasare sunt doua pozitii: sub televizor sau deasupra lui, pe perete. Teoretic, sunetul din difuzoarele soundbarului ar trebui sa vin direct din directia televizorului, prin urmare nu este indicat ca acesta sa fie prea in stanga sau prea in dreapta fata de ecran, altfel efectul stereofonic va fi compromis. 

 

 

In ceea ce priveste amplasarea subwooferelor (multe seturi de sounbdar includ asa ceva), atunci o sa va bucurati cand veti auzi ca nu prea exista multe restrictii in legatura cu acest subiect. Frecventele joase de bas se vor propaga nedirectional, raspandindu-se destul de uniform prin camera, prin urmare puteti sa amplasati un subwoofer aproape oriunde doriti. Ideal, desigur, ar fi aproape de centrul camerei, pentru ca basul sa fie imprastiat in mod cat mai eficient peste tot.

Daca ati optat si pentru un set de soundbar cu boxe sateliti pentru spate, acestia vor trebui amplasati dupa canapeaua de unde veti asculta muzica ori viziona filme. Puteti ori sa optati pentru suporturi de tip picior, pentru aceste boxe, ori sa le fixati pe perete in cuie, intrucat aproape toate modelele de satelit au gauri pe spate. Desigur, mai aveti optiunea de a pune satelitii pe rafturi ori polite.

 

Instalarea firelor

Daca modelul de soundbar pe care il doriti se conecteaza cu cabluri la televizor (ori intre soundbar si restul boxelor), atunci cel mai probabil nu o sa vreti ca acestea sa se vada, intrucat arata dezordonat si va si puteti impiedica de ele. Din acest motiv, cautati sa le mascati dupa mobila, sub covor, ori chiar si cu canale speciale pentru cabluri, de tipul celor care se lipesc de perete. 

Este important ca intai sa amplasati cablurile in pozitia dorita, fara a le fixa, iar apoi sa le conectati. In caz contrar, daca ati conectat, sa zicem, un cablu HDMI de televizor, si doriti sa inserati celalalt capat intr-o boxa, aveti grija cand trageti de fir, ca sa nu daramati televizorul.

 

Stabilirea conexiunilor Bluetooth

Daca sistemul pe care l-ati cumparat se axeaza pe transmiterea semnalului audio prin Bluetooth, atunci conectarea poate fi efectuata imediat ce ati instalat boxele. Procedeul este simplu: se apasa butonul de cautare la boxa si pe televizor, telefon sau tableta, va trebui sa gasiti soundbarul. Introduceti parola de securizare si apasati connect. 

Reluati procedeul, daca ceva nu merge. Un lucru de care trebui sa tineti cont este ca raza de acoperire Bluetooth rareori depaseste 10 metri, prin urmare sa nu va bazati pe faptul ca o sa puteti face streaming de pe telefon dintr-o camera in alta.

 

Cat de multa putere audio va trebuie?

Multi din cei interesati de sisteme audio se gandesc la puterea boxelor, cand vine vorba sa isi aleaga un sistem. La soundbaruri, puteti gasi modele de la sub 50 de Wati (doar pentru boxa centrala, orizontala), pana la peste 300 de Wati, daca luam in calcul si subwooferul si incintele pentru spate. 

Puterea unui sistem ar trebui sa fie direct proportionala cu camera in care il amplasati. O valoare de circa 50 de Wati este suficienta pentru 20 de metri patrati. Peste 200 de Wati sunt adecvati pentru saloanele mari, de 60 de metri patrati, orientativ. 

In descrierile tuturor boxelor, gasiti valoarea puterii in Wati RMS (care poate fi sustinuta mult timp), dar si valoarea peak power (putere suportata pentru perioade scurte). De exemplu, un sistem poate avea 60 de Wati RMS si 100 de Wati peak power, si asa mai departe.

 

Cum intretii soundbarul?

Intretinerea electronicelor audio trebuie sa aiba in vizor in special protectia impotriva prafului si ferirea de socuri. O data pe saptamana, stergeti praful de pe boxa, insa nu folositi carpe foarte ude, pentru a nu se infiltra picaturi de lichid la componentele din interior. De asemenea, nu amplasati boxa intr-o pozitie precara, care o face vulnerabila la cazaturi. 

Daca aveti copii, sa fiti atenti in cazul in care ascultati la boxa fara grila de protectie: cei mici adora sa infunde calotele difuzoarelor, iar acestea vor avea un aspect neplacut daca sunt infundate cu degetul, iar valoarea lor va scadea, in cazul in care doriti sa vindeti obiectul respectiv.

 

Ce accesorii ar fi utile cu un soundbar?

Aici, va recomandam sa va acumpaniati modelul de soundbar bun pentru care ati optat cu o telecomanda universala (ce controleaza atat boxa, cat si televizorul sau Blu-ray playerul), suporturile de sateliti spate (daca dispuneti de asa ceva) si, eventual, un suport pentru boxa principala, pentru perete, in cazul in care ati decis ca acolo doriti sa il amplasati. Nu strica sa aveti prin zona si un spray antistatic, cu care sa stropiti si sa stergeti periodic electronicele, pentru a limita depunerile de praf.

 

 

Ce fac daca intampin defectiuni la soundbar?

Daca boxa nu merge, verificati din nou conexiunile, adica mufele de la fire sau refaceti conexiunea Bluetooth. In cazul in care cablurile trec pe sub covor, aveti grija ca ele sa nu fie calcate sau deteriorate din cauza faptului ca o piesa de mobilier sta pe ele. 

Daca exista paraieli in difuzoare sau alte sunete suspecte, cel mai bine este sa mergeti la showroomul de unde ati cumparat-o, daca mai este in garantie. 

Nu va recomandam sa incercati o reparatie pe cont propriu, mai ales pentru ca aceasta incercare poate compromite garantia produsului. Nu uitati sa cititi si manualul soundbarului, unde ar trebui sa fie o sectiune cu probleme intampinate si solutiile propuse pentru rezolvarea acestora.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu