7 pasi in amenajarea unui studio foto

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Fotografia a intrat in viata ta ca hobby si a ajuns sa devina una dintre marile tale pasiuni, atat de mult incat acum vrei sa i te dedici in mod profesionist? Mai trebuie sa ai propriul tau studio foto. Aici iti oferim toate indiciile necesare pentru a configura cu usurinta un studio foto acasa, pentru o investitie mica.

 

Cand ne gandim la un studio foto, primul lucru care ne vine in minte este ca trebuie sa fie scump si sa arate ca o camera mare, plina de reflectoare si softbox-uri mari, care aproape ajung la tavan. Dar nimic nu este mai departe de realitate.

Configurarea unui studio foto acasa este foarte simpla, cu conditia sa poti conta pe accesorii esentiale, de preferinta care pot fi pliate pentru o depozitare usoara. Astfel, iti poti folosi oricare din incaperile casei, indiferent daca este dormitorul sau camera de zi, atata timp cat studioul este ordonat.

 

Decide-te asupra tipului de fotografie practicat

Primul lucru de stiut este disciplina foto pe care vrei sa o practici in studioul tau de fotografie. Si este adevarat ca, in functie de ceea ce iti place, fotografie macro sau portret, va trebui sa-ti configurezi studioul foto intr-un anumit fel.

Fotografia de obiecte necesita accesorii de iluminare si stabilizare foarte precise, in timp ce, pentru portretul fotografic, utilizarea difuzoarelor si a reflectoarelor care imbunatatesc sau focalizeaza lumina pe subiect vor fi esentiale.

Alege spatiul de lucru

Cu siguranta ai acasa o camera in care strangi obiecte vechi sau pe care nu le folosesti, o incapere de depozitare, sau poate un garaj sau un subsol. Aceste spatii sunt perfecte pentru amenajarea unui studio foto acasa, cu o cheltuiala minima.

Cu cat ai mai mult spatiu la dispozitie, cu atat marja de manevra va fi mai mare, ceea ce se va dovedi util in special pentru fotografierea persoanelor intregi si implicit pentru poze profesionale sau chiar pentru fotografie de produs.

Pe de alta parte, daca faci fotografii cu bebelusi, daca exersezi fotografie macro, fotografii de produs sau close-up, nu va trebui sa ocupi o intreaga camera. Un colt de incapere va fi suficient de bun pentru orice fotograf, fie el chiar si de nivel intermediar.

Un alt element de care e bine sa tii cont, inainte de amenajarea unui studio foto, este intrarea luminii naturale in acest tip de incapere. Lumina naturala poate fi intotdeauna un mare aliat si, atunci cand ai nevoie, trebuie doar sa tragi perdelele sau sa inchizi obloanele.

Daca nu ai ferestre, trebuie sa folosesti diferite alte surse de lumina, mai ales daca te intereseaza sa faci un portret sau sa lucrezi ca fotograf profesionist.

 

Creeaza fundalul

Dupa ce ai ales camera sau o parte din ea care iti va servi pentru a exersa disciplina foto aleasa, va trebui sa te gandesti la echipamentul de lucru care va fi necesar.

Cand vine vorba de echipamente, trebuie sa tii cont de fundal. Multi fotografi aleg pur si simplu peretele pentru a crea un fundal alb, apoi isi retuseaza imaginile, daca este necesar, in post-productie. Dar acest lucru nu este intotdeauna recomandabil, deoarece poti pierde ore intregi retusand acest fundal pentru a da prioritate subiectului.

Alti fotografi prefera sa monteze o foaie alba ca fundal, dar ai grija la pliurile si posibilele zone sifonate ale hartiei, deoarece acest lucru poate provoca zone de lumina si umbra, ceea ce se va traduce in mai multe operatiuni de editare post-productie.

Cea mai recomandata optiune, desi nu obligatorie, este cea a achizitionarii unui fundal de studio. Astfel de accesorii sunt fabricate din materiale pliabile, astfel incat pot fi instalate in doar cateva secunde. Exista fundaluri fotografice de aproape toate culorile si toate texturile (lemn, piatra etc.), dar cel mai recomandat pentru un studio foto este un fundal alb. Va fi mai usor de prelucrat in post-productie, pe de o parte, iar cu utilizarea gelurilor de culoare, pe de alta parte, vei putea produce efecte foarte creative.

Softbox-urile sunt special concepute pentru fotografia produselor. Aceste echipamente ofera o iluminare complet omogena, delicata si fara umbra, ceea ce reflecta culoarea naturala a produsului.

 

Controleaza lumina

Odata ce ai ales fundalul cel mai potrivit pentru studioul tau foto, ajungem la un element esential: iluminatul. Asa cum am mentionat deja, lumina naturala poate fi foarte utila pentru multi utilizatori care isi doresc sa faca totul profi, dar pentru a controla luminozitatea fotografiilor cat mai mult, vei avea nevoie de surse de lumina suplimentare, pe care le poti manevra dupa necesitati si preferinta, cum ar fi reflectoare sau lampi cu LED.

Vei alege una sau alta in functie de rezultatele dorite in studio, chiar daca ambele optiuni sunt excelente. Asigura-te insa ca stii cum sa le utilizezi. Nu are rost sa cumperi echipamente de iluminat costisitoare sau de ultima generatie daca nu esti sigur cum sa le folosesti.

Poti utiliza, de asemenea, flash-uri de studio mult mai puternice, dar retine ca acestea vor ocupa mult mai mult spatiu de lucru. Dupa ce ai ales sursele de lumina, va trebui sa te informezi cum sa le asezi corect pentru a crea modele avantajoase de iluminare pentru subiect. Cele mai multe studiouri foto permit mutarea facila a acestor surse de lumina, asa ca nu ezita sa cauti tot felul de solutii pentru a le roti usor prin incapere.

 

Verifica-ti aparatul foto

Daca citesti un articol despre cum sa configurezi un mini studio foto, cred ca ai deja in dotare o camera digitala cu hotshoe. In caz contrar, poate fi dificil sa-ti atingi obiectivele. Nu ai nevoie de cel mai sofisticat model de camera de pe piata, cu exceptia cazului in care doresti sa-ti vezi fotografiile imprimate pe indicatoarele de pe autostrada sau sa faci picturi murale uriase. Un DSLR entry level sau o camera mirrorless isi vor face bine treaba, chiar si ocazional.

Pentru fotografiile de studio, obiectivul kitului va fi mai mult decat suficient. Deoarece vei beneficia de un iluminat destul de puternic, o deschidere mare nu te va ajuta neaparat. Nu uita de cele mai potrivite genti foto care sa-ti adaposteasca in siguranta aparatura.

 

Accesorii utile pentru a-ti completa trusa de mini studio

Vei avea nevoie de banda adeziva si de banda de mascare pentru a lipi diverse elemente pe perete sau de podea. De asemenea, iti va fi util un incarcator inteligent pentru baterii. Intrucat vei folosi o multime de acumulatori, un incarcator pentru 4 baterii iti va provoca multa frustrare. Cel mai profitabil ar fi sa achizitionezi un incarcator inteligent, care poate incarca pana la 16 baterii in acelasi timp, fara a le deteriora.

Gaseste inspiratie pentru a face fotografii originale

Acum, ca ai echipamentul foto si spatiul pentru a-ti amenaja cu succes un studio foto, tot ce trebuie sa faci este sa-ti gasesti inspiratia.

Poti face fotografii in studio, macro, cu obiecte. Si chiar daca la prima vedere nu sunt deosebit de atractive, vei vedea ca, explorand detaliile lor, vei descoperi, fara indoiala, adevarate bijuterii. Daca te-ai decis pentru fotografia de portret, poti incepe sa te distrezi alaturi de modelele tale favorite.

Un fotograf bun nu este doar priceput in domeniul foto, ci inclusiv un bun cunoscator de caracter, reusind sa scoata la iveala si sa surprinda cele mai interesante emotii si expresii ale subiectului sau uman.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu