contact

7 motive pentru care laptopul merge greu

Am modificat articolul ultima data pe: 28.09.22

 

Cand folosesti un laptop sau un calculator si te grabesti sa rezolvi probleme importante, intarzierile in procesarea comenzilor sunt neplacute si iti pot crea probleme. Am facut o scurta lista cu cele mai frecvente motive pentru care dispozitivele merg greu si nu-ti ramane decat sa identifici cauza exacta si sa o elimini.

 

Nu este cazul sa iei o pauza de cafea pana se deschide o fila noua pe laptopul tau, asa ca te poti folosi de indiciile noastre ca sa rezolvi cat mai rapid problema. O laptop care merge cu intarziere poate semnala diverse probleme care trebuie eliminate inainte de a conduce la lipsa totala a functionalitatii. 

Laptopul s-a umplut de praf

Una dintre cauzele cele mai comune pentru care laptopul merge greu este faptul ca praful din interior duce la incalzirea excesiva. In astfel de conditii, functionarea sa este intarziata pentru ca altfel depaseste zona de functionare sigura. 

Un laptop, ca si un calcularor de birou, se poate umple rapid de praf. Cu atat mai mult daca a fost transportat de ici colo, pentru ca atat gentile in care sunt transportate, cat si mediile diferite in care sunt depozitate sunt surse de praf. Orice laptop merge greu dupa ce a trecut prin mai multe medii cu praf sau tinut in conditii improprii.

Primul lucru la care ma gandesc daca imi merge greu laptopul si pe care ai putea si tu sa-l treci primul pe lista, este ca atunci cand calculatorul merge greu trebuie sa-i cureti interiorul. Cel putin odata, la 3 sau 4 luni, ar fi bine sa intervii cu o laveta si cu betisoare cu bumbac. 

 

Hard ocupat

Daca tot nu te-ai lamurit de ce merge greu laptopul, ar trebui sa cauti sursa problemei in alta parte. Unii recomanda o formatare baterie laptop, dar avand in vedere ca dispozitivele noi au baterii performante, cu Li-ion, nu este cazul sa faci o formatare, pentru ca risti sa faci mai mult rau decat bine. 

Cel mai sigur este sa verifici daca nu cumva hard-ul acestuia este ocupat sau daca nu are probleme. Poti sa utilizezi atat uneltele pe care le ai la dispozitie in sistem, pe un laptop cu Windows instalat, cat si programe speciale care sa estimeze sanatatea partitiilor. 

Daca un program verificare hdd iti ofera un diagnostic din care rezulta ca partitiile necesita o curatare completa, poti sa efectuezi o formatare laptop, cu conditia sa salvezi datele pe un hard extern sau alt dispozitiv. In principiu poti sa utilizezi in locul unui program de verificat hdd de bad-uri o linie de comanda, cu Chesk Disk, dar daca ti se pare dificil, e mai bine sa utilizezi un program separat.

In cele mai multe cazuri, trebuie doar sa scapi de o parte din continut, astfel incat cel putin 15% din spatiul partitiei sa fie disponibil pentru rulaj. Chiar daca drive-ul este unul nou, de tip SSD, tot e posibil sa intampini probleme, totusi nu este recomandat sa faci defragmentare SSD, caci ii scurtezi durata de viata. 

Lipsa unui antivirus

Se poate ca lipsa unui antivirus sa iti creeze probleme. Daca calculatorul merge greu si se blocheaza, exista posibilitatea ca o problema de securitate sa se afle la mijloc. Pe un laptop personal poti sa rezolvi problema apeland la orice tip de antivirus care ti se pare potrivit. In cazul unui dispozitiv de serviciu ar trebui sa discuti problema cu managerii sau departamentul IT, care vor lua decizia corecta. 

 

Programe nefolosite

Indiferent cat de bine esti protejat de virsi, daca merge greu laptopul Windows 7 sau abia ai facut o verificare a parametrilor si totusi windows 10 merge greu, ar fi timpul sa cureti dispozitivul de programe vechi, care aglomereaza drive-ul. Nu este un efort prea mare sa scapi de ele. Din Programs and Features incepi sa dezinstalezi acele programe pe care esti sigur ca nu mai ai de ce sa le pastrezi. 

 

Programe care ruleaza in fundal

Cand esti hotarat sa afli de ce se blocheaza laptopul ar trebui sa ai in vedere ca una dintre cauze este functionarea, in fundal, a unor programe care nu-ti aduc beneficii, dar solicita resurse. 

Cand laptopul merge greu trebuie sa iei in considerare si faptul ca o parte dintre programele instalate se deschid odata cu sistemul. Pentru a modifica lista de programe care se deschid odata cu windows 10 trebuie sa accesezi din meniul de start Managerul de activitati, respectiv fila Pornire si sa selectezi programele care pornesc la deschiderea laptop-ului. 

In cazul in care incercarile tale nu au succes, trebuie sa stii ca uneori se deschide greu calculatorul Windows 7 si datorita setarilor de boot-are. Un network boot: disable poate face minuni.

Conexiune incetinita

Daca se incarca greu paginile de internet, atunci este posibil ca problema sa se afle intr-unul dintre programele care incetinesc conexiunea. Pe langa resetarea router-ului sau a adaptorului de retea, e bine sa verifici programele care iti incetinesc conexiunea, cum ar fi AVG Web Tuneup, ASUS GameFirst, LAN Optimizer si altele. 

Poti sa fli de ce merge greu internetul si verificand versiunea sistemului de operare si driver-ele. Cu niste drivere compatibile vei observa ca viteza internetului revine la normal. 

 

Setari si defecte alte sistemelor de operare

Daca Windows 10 merge foarte greu, se poate ca laptop-ul tau sa nu fie destul de performant pentru a face fata cerintelor sistemului de operare, dar este la fel de posibil ca, pentru un un Windows 10 mai rapid sa ai nevoie de niste setari care sa faca sistemul sa ruleze mai rapid. 

Printre primele trucuri care apar ca raspuns la intrebarea ce sa fac sa mearga calculatorul mai repede windows 10, vei afla ca poti sa intri direct in meniul de start si sa debifezi “animate windows”, lucru care o sa-ti scuteasca laptopul de o munca inutila. 

De asemenea, nu strica sa dezactivezi Lock-screen-ul si sa fortezi Windows-ul sa inchida programele atunci cand apesi shudown, operand in Registry Editor. In felul acesta vei avea deja Windows 10 mai rapid. Printre setarile care te incetinesc chiar si cele mai bune laptopuri se afla cele ce tin de registri, iar in acest sens, un tweak realizat de cei de la askvg.com te poate ajuta sa ai un Windows 10 mai rapid cu un singur click.

Ai acum la indemana cateva setari Windows 10 mai rapid, dar un sitem de operare defect iti poate cauza neplaceri din ce in ce mai mari, asa ca un program cu kit de reparatii iti poate fi de folos cand vrei sa afli de ce merge greu calculatorul. Cu ajutorul unui Complete Repair Utility Kit, de exemplu, iti poti verifica integritatea softului si iti poti repara Windows 7 gratis.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu