7 caracteristici esentiale la o tableta

Am modificat articolul ultima data pe: 07.05.21

 

Care sunt elementele la care trebuie sa va raportati, cand cautati cele mai bune tablete de pe piata? Raspunsul la aceasta intrebare este prezentat in paragrafele care urmeaza, in care vom prezenta succint modul in care fiecare factor de alegere influenteaza performanta si calitatea unui model:

 

Sistemul de operare

Ca sa trecem la informatii concrete, exista patru mari sisteme de operare, la tabletele de pe piata: iOS pentru modelele Apple, Google Android (posibil cel mai raspandit), Microsoft Windows si BlackBerry Tablet OS.

Primul este calibrat pentru modelele de la gigantul Apple si este si acelasi de pe iPhone, iPod Touch si iTouch, desi calibrat pentru ecranele mai mari. Android este utilizat si pe telefoane si permite foarte multe optiuni pentru personalizare, suportand circa 2,2 milooane de aplicatii.

Microsoft Windows este pe intregime compatibil cu versiunile pentru computerele personale, ceea ce faciliteaza transferul de fisiere – acest lucru le face de dorit pentru oamenii ce lucreaza pe ambele tipuri de platforme (PC si tableta).

BlackBerry a facut sistemul sau de operare pentru propriile produse, insa numarul de modele axate pe acest softare este relativ limitat.

 

Display

Un mare element pe care se axeaza campaniile de marketing atat la tablete, cat si la telefoane este display-ul. De regula, producatorii se concentreaza pe doua aspecte: dimensiunile si rezolutia, insa si tehnologia pixelilor a devenit un mare element de atractivitate.

Un ecran mai mare (pana la 12 inch, chiar si peste) va cere in mod obligatoriu rezolutii ridicate, altfel s-ar putea percepe pixelii individuali, ceea ce duce la obosirea vederii. Insa, o rezolutie ridicata nu impune un ecran mai mare. In zilele noastre, majoritatea produselor ofera standarde HD (1366 x 768, sau aproximativ), insa exista si modele Full HD (1920 x 1080 pixeli, cum este Wacom Cintiq Pro).

 

 

Tehnologiile moderne de display se dueleaza pentru a acapara publicul. OLED utilizeaza compusi organici ce creeaza lumina, putand genera cel mai puternic negru si cele mai impresionante culori.

AMOLED functioneaza intr-un mod asemanator, insa poate si sa stocheze energie, iar ecranele LED simple au calitatea cea mai slaba, la culori si contrast, insa ofera un grad ridicat de luminozitate. Este, totodata, si cel mai ieftin tip de display.

O tableta buna ar trebui sa impresioneze ca imagine, insa evitarea oboselii ochilor privitorului este prioritara.

 

Viteza conexiunii

Un standard de conectivitate wireless cat mai la zi (adica cat mai rapid) este de dorit pentru orice tableta, intrucat continutul de pe web poate necesita latimi mari de banda. De exemplu, daca aparatul dumneavoastra merge doar pe standardul 802.11b/g, atunci s-ar putea ca acesta sa nu ofere suficienta viteza pentru a viziona continut in rezolutie ridicata pe Youtube, ori live streaming video.

Este, prin urmare, indicat ca standardul oferit de tableta sa fie de tipul 802.11n, iar ca benzi radio suportate, modelele cele mai de dorit ar trebui sa opereze atat de banda de 2,4 Gigahertzi, cat si pe cea de 5.0 Gigahertzi, oferind astfel experienta wi-fi completa.

Daca standardul este unul nou si totusi experimentati sacadare, intreruperi si viteze mici de incarcare, cauza s-ar putea sa fie router-ul, fie distanta fata de acesta, fie incarcarea sistemului de operare cu prea multe aplicatii.

 

Procesor si RAM

Viteza procesoarelor este un prim element de selectare a unui model de tableta buna si este destul de usor sa ne dam seama care procesor este superior celuilalt, prin compararea numarului de nuclee si a frecventei acestora.

Un model quad-core de 2,4 Gigahertzi va fi superior unuia de 1,6 Gigaherzi, si asa mai departe. Lucrurile se complica putin cand spunem ca si memoria Random Access Memory (RAM) influenteaza performanta.

Cu cat exista mai multa memorie, cu atat va fi mai rapid sistemul: 16 GB cu un procesor mai slab ar putea insemna mai multa viteza decat 4 GB cu un procesor rapid. Partea proasta este ca, spre deosebire de sistemele PC, nu puteti actualiza hardware-ul tabletei prin adaugare de RAM, asa ca va trebui sa fiti hotarati cata memorie doriti, atunci cand alegeti un produs.

 

 

Camera

In zilele noastre, aproape toata lumea doreste sa faca poze de calitate. In cazul tabletelor, camera foto/video, performantele sunt limitate de dimensiuni si de pret. Daca sunteti dispus sa platiti multi bani pe un produs precum Apple iPad Pro, atunci veti primi o camera foarte performanta, la produsul cumparat.

La 12 megapixeli, sase lentile si blitz cu LED, aceasta va efectua poze de o calitate impresionanta, dar si filmari in rezolutii 4K la 30 de cadre pe secunda, in timp ce filmarea Full HD are loc la 60 de cadre pe secunda.

Insa, la cele mai multe modele de tableta, senzori de 4 – 6 megapixeli sunt intalniti, iar filmarea rareori poate fi efectuata la rezolutii ce depasesc standardul HD Ready de 1366 x 768 pixeli.

Cu toate ca lentilele acestora lasa de dorit, mai aveti optiunea de a atasa obiective cu clip-on, pentru a spori capacitatea de magnificare ori pentru a efectua poze macro sau fisheye, aceste accesorii fiind achizitionate separat.

 

Autonomia

O tableta atractiva ar trebui sa necesite reincarcarea bateriei cat mai rar cu putinta. De regula, cel putin 20 de ore de autonomie ar fi indicat sa ofere, insa conteaza si optiunile de hardware, ori modul de folosire, in influentarea acestei perioade. De exemplu, luminozitatea ridicata va consuma destul de repede bateria.

In orice caz, in zilele noastre, inventii precum power bank-urile au devenit din ce in ce mai populare, acestea fiind o solutie salvatoare, in cazul in care aveti nevoie de o reincarcare rapida si nu sunt prize prin jur.

 

Compatibilitatea cu alte gadgeturi

Aici ne referim la numarul de conectori si tipul acestora. Un port mini-USB si o iesire audio de tip Jack sunt standardul pentru cele mai multe modele de tablete, desi Apple nu si-a prevazut produsele cu USB.

Un port de docare pentru tastaturi ar fi de preferat, iar la tabletele Microsoft Surface Book, exista doua sloturi USB.

Conectivitatea prin Bluetooth este modul principal de comunicare cu alte gadgeturi la tablete, asa ca nu prea veti vedea alte sloturi decat cele mentionate, la acest tip de computere.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments