Auzim multe despre starea de sanatate a unui PC, dar, in general, vorbim despre software-ul si fisierele sistemului, nu despre dispozitivul in sine. Dar, asa cum v-ar reaminti orice lucrare motivationala, mens sana in corpore sano. Acest ghid de baza pentru curatare laptop se concentreaza pe aspectul fizic al computerului tau.
Poate ca iti pasa doar de curatarea exterioara a laptopului (mai bine decat nimic), dar aici iti oferim cateva sfaturi pentru curatarea aparatului in interior si in exterior. Desi curatarea carcasei computerului mai intai poate fi tentanta, iti recomandam totusi sa incepi cu interiorul.
Generalitati
Laptopurile sunt realizate folosind multe materiale diferite si fiecare poate necesita o curatare specifica, care difera in functie de elementul pe care vrei sa-l igienizezi. Iata cateva notiuni introductive, obligtorii pentru orice curatare laptop. Utilizeaza numai carpe moi, fara scame. Buretii sau prosoapele obisnuite, prosoapele de hartie sau obiectele abrazive pot deteriora unitatea.
Deconecteaza laptopul de la orice sursa de alimentare externa. De asemenea, deconecteaza orice dispozitiv si cabluri de la computer. Evita sa pui aparatul in contact cu substante lichide si impiedica patrunderea umezelii in orificiile sale. Nu utiliza aerosoli, solventi sau produse abrazive si, in cazul in care folositi spray-uri, nu pulveriza produsul de curatat direct pe computer.
Curatare laptop in interior
Praful infunda radiatoarele si ventilatoarele, impiedicandu-le sa disipeze si sa epuizeze toata caldura emisa de computer. Acest lucru are ca rezultat supraincalzirea componentelor (procesor, placa grafica, chipset etc.) care se vor deteriora mai repede. Trebuie sa stii ca, cu cat o componenta se incalzeste, cu atat durata de viata a acesteia este mai redusa. Supraincalzirea computerului va provoca, de asemenea, probleme multiple, cum ar fi opriri neasteptate, ecrane albastre, reporniri etc. Iti recomandam o curatare laptop de praf cel putin o data la 3 sau 4 ani.
Inainte de a incepe aceasta calatorie in inima laptopului, sa stii ca este mai bine sa lasi profesionistilor o curatare interioara mai aprofundata, intrucat manipularea necorespunzatoare a componentelor ar putea deteriora dispozitivul. Si nu ti-ai dori, pe nepusa masa, sa trebuieasca sa faci o schimbare procesor laptop. Cu toate acestea, daca doresti sa continui, iata cateva elemente de baza.
Pentru a curata interiorul computerului, ai nevoie, in principal, de doua unelte: un spray cu aer comprimat si o surubelnita sau doua, la fel ca si atunci cand ai nevoie de depanare laptop. Spre deosebire de desktop-uri, multe laptopuri (inclusiv Apple) au suruburi minuscule cu cinci muchii, numite pentalobe. Numele lor este intimidant, poate, dar nu au nimic special, cu exceptia faptului ca necesita o surubelnita aparte. Alte laptopuri nu folosesc suruburi. Se inchid cu un sistem de parghii pe care trebuie doar sa le apesi pentru a scoate panoul de protectie laptop din spate. Nu uita ca acest ghid este general. Laptopurile variaza de la model la model, deci este mai bine sa verifici specificatiile produsului inainte de a actiona in vreun fel asupra lui.
Oricum, dupa ce ai gasit surubelnita potrivita (daca este necesar) si aer comprimat, poti incepe sa lucrezi. In primul rand, asigura-te, dupa cum am precizat mai sus, ca ai oprit si ai deconectat laptopul inainte de a incepe curatarea. In caz contrar, echipamentul, chiar si dintre cele mai bune laptopuri (aici exemplele noastre) ar putea fi grav deteriorat. Scoate panoul din spate si sufla aer prin diferitele porturi si sloturi de pe laptop, folosind paiul de plastic atasat la recipientul de pulverizare. Tine ventilatorul in pozitie cu degetul inainte de a sufla pe el, astfel incat sa nu se roteasca prea repede si sa deterioreze mecanismul.
Cum se curata exteriorul laptopului
Dupa ce ai pus carcasa inapoi pe laptop, poti curata exteriorul. Sterge usor cu o carpa din microfibra moale, non-abraziva, fara scame, umezita usor cu apa sau alcool izopropilic (se usuca rapid) pe partea inferioara si superioara (partea din spate a ecranului) ale computerului.
Cum sa curata tastatura
Interiorul laptopului poate colecta mult praf, dar nu la fel de mult ca tastatura, care este de obicei cea mai murdara dintre componentele unui laptop. Ascunzand firimituri (daca mananci deasupra biroului), unghii roase, urme de cafea si praf, tastatura ta este o groapa de germeni. Prima misiune: realizeaza o stergere anti-bacteriana pe taste.
Inclina computerul cu susul in jos pentru a elibera particulele libere. Umezeste o laveta din microfibre si trece-o usor peste tastatura. Pentru gunoaiele incapatanate si spatiul dintre taste, poti utiliza un tampon de bumbac foarte usor umezit cu apa, solutie de curatat plasticul sau alcool. Poti utiliza un tampon de bumbac (un betisor de urechi, de exemplu), si pentru a curata colturile tastaturii.
Finalizeaza o curatare tastatura laptop utilizand un recipient cu aer comprimat special pentru tastatura. Unele spray-uri au un tub de extensie pentru a igieniza si colturile inaccesibile.
Cum se curata trackpad-ul laptopului
Poti curata trackpad-ul cu o carpa umeda din microfibra, mai ales daca nu esti un utilizator impatimit al mouse-ului.
Cum se curata ecranul
Ca la orice curatare pc, ecranul este, de asemenea, foarte usor de curatat. Mai intai indeparteaza praful de pe monitor cu o carpa uscata din microfibra. Apoi utilizeaza o solutie de curatare, care este diferita de solutia de curatare a suprafetei de pe restul computerului. Aceste spray-uri sunt uneori furnizate cu o carpa din microfibra.
Asigura-te ca spray-ul este special conceput pentru ecranele laptopului si nu contine acetona. De asemenea, ai grija sa nu pulverizezi solutia pe ecran. In schimb, umezeste laveta, asa cum ai facut pentru curatarea tastaturii, si sterge usor monitorul. Daca nu ai un detergent special pentru ecran, poti amesteca apa cu alcool izopropilic. Ar trebui sa fie suficient.
Cum se curata mouse-ul
Ultima fortareata a bacteriilor, in contact aproape constant cu mana, mouse-ul contine la fel de multi microbi ca tastatura. Prin urmare, se recomanda curatarea zilnica cu o solutie anti-bacteriana pentru a dezinfecta mouse-ul. Vei putea naviga pe web fara nici o teama de virusi sau bacterii. Poti curata cu usurinta un mouse extern optic sau mecanic cu alcool si o carpa. Daca mouse-ul are o bila, indeparteaz-o si curat-o cu o carpa umezita cu alcool, apoi spal-o de praf.
Lasa un comentariu
0 Comentariu