6 Rezolutii de Monitor si cat de mult ai nevoie de 4K

Am modificat articolul ultima data pe: 04.07.20

 

Monitoarele se aleg in functie de rezolutie, acest lucru indicand modul in care imaginea este redata, mai exact numarul maxim de pixeli. Cu cat display-ul e mai mare, cu atat si rezolutia trebuie sa fie mai ridicata, pentru a observa cat mai clar fiecare detaliu. Intrebarea se pune daca e atat de multa nevoie de ecrane 4K, daca ne referim la monitoare. Ei bine, nu neaparat. Continutul 4K nu e atat de popular, astfel incat sa ai musai nevoie. Da, e din ce in ce mai frecvent intalnit, dar marea majoritate a jocurilor si filmelor sunt in format Full HD. In plus, ecranele nu sunt atat de mari incat sa aiba nevoie de o asemenea claritate. 

 

E important sa stii cat mai multe detalii legate de rezolutie, pentru a putea alege in cunostinta de cauza un monitor. In continuare, iti vom prezenta cele mai intalnite variante si caracteristicile pe care acestea le au. 

 

HD/High Definition/720p

Aceasta este rezolutia considerata a fi cea mai slaba, cand vine vorba de ecranele pentru computere ce pot fi achizitionate in zilele noastre. Cand a aparut, a fost foarte apreciata, deoarece oferea o calitate mult mai buna decat Standard Definition (SD), care insemna 720 x 480 de pixeli. 

Monitoarele HD au 1280 x 720 pixeli, unde 720 inseamna ca acesta e numarul de linii de pe verticala si 1280 pe orizontala. In acest caz, intalnesti o rata de refresh de 24//25/30/50 sau 60 Hz. Cu cat aceasta e mai mare, cu atat mai bine, deoarece succesiunile cu care vor fi afisate cadrele sunt mai rapide. Formatul imaginii la aceasta rezolutie este de 16:9. 

Acum, cu greu mai poti gasi display-uri noi cu aceasta specificatie, deoarece e deja prea invechita ca sa mai intereseze pe cineva. E prezenta pe variantele ce nu au fost inlocuite sau poate pe cele pe care le achizitionezi la mana a doua. 

FHD/Full HD/1080p sau 1080i

Rezolutia adusa acum in discutie este de 1920 x 1080 pixeli. Ea e cunoscuta in doua variante – 1080i sau 1080p. 

Prima dintre ele, 1080i ofera o imagine intretesuta, care afiseaza succesiv pixelii – mai intai liniile impare, apoi cele pare, ceea ce da un usor palpait. Aceste schimburi pot fi facute de 25-30 de ori intr-o secunda, ceea ce inseamna ca rata maxima de refresh la aceste monitoare poate fi de cel mult 30 Hz. 

Varianta 1080p este cea pe care o gasim astazi pe display-urile Full HD. Ea afiseaza imaginea in mod progresiv, motiv pentru care aceasta este clara si stabila. Rata de refresh la aceste modele poate fi de 50/60/120 Hz, ceea ce inseamna performante imbunatatite. 

Device-urile cu un astfel de format sunt cele mai populare la ora actuala, deoarece ofera claritate si un pret foarte accesibil. 

 

2K

Astfel sunt denumite ecranele care prezinta imagini de 2048 x 1080 pixeli, care afiseaza circa 2000 de pixeli pe orizontala. Rezolutia aceasta e apropiata de cea anterioara, dar e totusi diferita, oferind imagini ceva mai clare. 

Aceasta varianta e foarte rar intalnita pe monitoare. Chiar daca gasesti modele cu aceasta denumire, verifica si numarul de pixeli, pentru ca de multe ori ele sunt de fapt QHD – 2560 x 1440 pixeli, despre care vom discuta in continuare. 

Cel mai bine e ca atunci cand iti place un ecran 2K sa verifici exact numarul de pixeli de pe orizontala, respectiv verticala. 

 

QHD/Quad HD/1440p

Aici avem de-a face cu o rezolutie de 2560 x 1440 pixeli, pe care o regasim la computerele intrebuintate in gaming, deoarece permite surprinderea detaliilor, astfel incat sa ofere o experienta cat mai placuta. 

Aceasta versiune este una mult mai clara decat cea HD, mai exact de patru ori mai performanta. E intalnita adesea si sub denumirea de 2K, dar, asa cum am vazut ceva mai sus, nu e una neaparat corecta. 

 

4K/UDH/Ultra HD/2160p

Cand e vorba de device-uri premium, care sa permita surprinderea celor mai fine detalii, precum expresii faciale, fire albe de par, culoarea irisului sau alte astfel de informatii “microscopice”, 4K e varianta pe care trebuie sa o alegi. Dispunerea pixelilor in format 3840 x 2160 ofera o experienta de un inalt nivel. 

Astfel de monitoare ar putea fi alegerea potrivita pentru gameri. Ele au un timp de raspuns rapid, de pana in 5 secunde, au functii speciale pentru a oferi culori cat mai naturale si imagini de o claritate rar intalnita si o rata de refresh ce poate ajunge pana la 144 Hz. 

Device-urile cu o astfel de rezolutie ar trebui sa aiba cel putin 32 inch pentru a merita cu adevarat sa fie cumparate. Daca e vorba de valori mai mici, o astfel de imbunatatire nu aduce performante care sunt vizibile in mod clar.

 

8K/4320p

Rezolutia aceasta este fara doar si poate uimitoare, fiind de 16 ori mai performanta decat cea mai populara dintre toate (Full HD). Ea e prezenta foarte rar, dar cu siguranta in viitor va castiga tot mai mult teren. 

Nu e insa una ce poate da diferente vizibile, avand in vedere faptul ca un monitor cu diagonala mare nu poate fi exagerat in ceea ce priveste dimensiunile lui fizice. Valoarea de 40 de inch este mai mult decat suficienta pentru orice utilizator. Insa, in ceea ce priveste televizoarele sau ecranele de cinema, in mod sigur va aduce rezultate uimitoare.

In concluzie, acestea sunt cele mai intalnite rezolutii pe care le poti avea pe un monitor de PC. Unele dintre ele sunt prea slabe pentru cat a avansat tehnologia in zilele noastre, altele mult prea mari pentru a fi cu adevarat rentabile, cand vorbim de un display de computer. 

In ceea ce priveste varianta 4K, cea care probabil te intereseaza, din moment ce ai parcurs acest text, ea este intr-adevar una ce te va uimi cu claritatea, insa, merita sa investesti intr-o astfel de opriune doar atunci cand mergi si pe o dimensiune cu adevarat generoasa. Ai insa in vedere ca un astfel de “moft” vine la pachet si cu un pret pe masura, care de obicei nu e mai mic de 3.000 lei. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments