6 device-uri pentru care memoria RAM e esentiala

Am modificat articolul ultima data pe: 07.05.21

 

In prezent, piata este saturata cu tot felul de electronice de dimensiuni mai mici sau mai mari, majoritatea avand in descriere si memoria RAM, care creste de la un an la altul. Au nevoie telefoanele mobile de aceeasi cantitate de memorie precum desktop-urile anilor trecuti? La ce ajuta acesta in cazul dispozitivelor de mici dimensiuni, precum bratarile fitness? Afla din randurile urmatoare. 

 

In acest articol vei afla cate ceva despre memoria RAM si modul in care este aceasta folosita in diferite dispozitive si despre cate placute ai nevoie cu adevarat pentru a te bucura de aparatul pe care il folosesti. Pentru majoritatea electronicelor capabile de calcule, RAM-ul este o componenta esentiala, care stocheaza date si faciliteaza procesele efectuate de chip. 

 

Desktopuri

Pentru un utilizator obisnuit, care petrece majoritatea timpului navigand pe Internet, uitandu-se la continut media de streaming (Netflix, Youtube, Twitch, etc.), este suficienta o placuta de 4 GB de RAM. 

In cazul in care deschizi cateva aplicatii sau te mai si joci din cand in cand, calculatorul va rula mai fluid daca are cel putin 8 GB de RAM. Cand aduni toate aplicatiile deschise intr-un anumit moment, poti ramane fara memorie foarte repede, asa ca, cu cat mai multe procese deschizi, cu atat vei avea nevoie de mai multe resurse. 

Pentru utilizatorii care isi forteaza la maximum desktop-ul cu aplicatii si programe complicate (editare foto-video, design, etc.), adaugand si un joc pe ici pe colo, vor fi de preferat cel putin 16 GB de memorie RAM, pentru ca totul sa functioneze in parametri normali, pentru ca programele si aplicatiile sa nu se blocheze si sa nu dea erori si pentru a nu exista lag. 

Laptopuri de uz normal

In general, “reteta” de succes este aceeasi precum in cazul desktop-urilor. Un laptop folosit in timpul liber, cateva ore pe zi, frugal, pentru navigare pe Internet, aplicatii simple (ocazionalul Word, Powerpoint, programe simple de editare), vizualizare de filme si seriale in browser sau videoclipuri si stream-uri live, nu are nevoie de mai mult de 4 GB de RAM, fiind preferate optiunile DDR4, mai rapide decat versiunile anterioare. 

Si un produs folosit pentru munca, dar unde nu sunt intrebuintate programe “mancatoare” de resurse hardware, se va descurca cu o conformatie minima de 8 GB de RAM. 

 

Laptopuri de gaming

Desi se gasesc si variante economice, care folosesc 4 GB de RAM, este indicat sa alegi un produs cu cel putin 8 GB de memorie, pentru ca si cele mai complicate si exigente jocuri sa ruleze bine. Desi implica o investitie financiara consistenta, articolul obtinut va avea o durata de viata mai mare si va fi mai de folos si pe viitor. 

Daca esti gamer inrait si vrei sa fii pregatit pentru orice, sau daca folosesti programe extrem de solicitante, precum cele de editare video sau CAD, ti-ar fi mai util un dispozitiv cu cel putin 16 GB de RAM. Este un punct de pornire foarte bun si pentru cei care lucreaza cu baze de date mari si fisiere Excel voluminoase. 

 

Tablete

Pentru acest tip de dispozitiv RAM-ul nu are aceeasi importanta, deoarece sistemele de operare Android si iOS actioneaza diferit. In medie, gasesti tablete cu 1 GB si pana la 4 GB de RAM, hibrizii care functioneaza si drept ecran de laptop putand pune la dispozitia utilizatorului chiar si 16 GB de memorie, deoarece aplicatiile utilizate vor consuma mai mult. 

Pentru navigare pe Internet si continut media iti este suficient o varianta cu pana la 2 GB de  memorie, iar pentru munca vei pune, mai degraba, accentul pe dimensiunea si proprietatile ecranului, care ar trebui sa fie mai mare si la o rezolutie Full HD, cel putin. 

Daca iti permiti si ti-ar fi de folos o constructie capabila de multitasking, poti apela la variantele “varf de lance” de la Apple (iPad Air), Samsung (Galaxy Note Pro 12) si Microsoft (Surface Pro 4). Chiar si pentru jocuri este suficienta o conformatie de 2 GB de RAM. 

 

Telefoane mobile

In cazul acestor dispozitive, memoria RAM este intrebuintata in vederea mentinerii datelor la indemana utilizatorului, tinand informatiile referitoare la aplicatiile cel mai des intrebuintate pentru ca, data viitoare cand accesezi respectivele programe, acestea sa porneasca mai repede. 

Cu cat ai mai multa memorie pe smartphone, cu atat mai multe fisiere si aplicatii poti pastra deschise. In prezent, optiunile din comert folosesc de la 1 GB si pana la 8 GB de memorie, o valoare usor exagerata, potrivit unor specialisti din industria tehnologica. Valoarea maxima mentionata se gaseste si in constructia tehnica a desktop-urilor sau laptopurilor, fiind mai mult decat suficienta pentru sarcini uzuale. 

Desi poate parea ca, daca iti cumperi acum un smartphone cu mai multa memorie RAM te vei bucura de el pentru mai mult timp, acest lucru nu este tocmai adevarat. Componentele fizice se degradeaza si “imbatranesc” repede, in fiecare an aparand noi si noi versiuni ale varfurilor de lance si telefoanelor mai accesibile publicului. 

Valoarea optima pentru un sistem bazat pe Android este de 4 GB de memorie, sustinand multiple aplicatii de-a lungul zilei, cu succes. De regula, smartphone-urile cu acest OS vor fi mai generoase cu aceasta componenta, deoarece chiar versiunea de Android instalata ocupa mai mult spatiu. Pentru a te bucura de fluiditate si lipsa lag-ului, cauta produsele ce au in descriere 3 GB de RAM, pentru ca multitudinea de aplicatii deschise sa nu fie afectata. 

Pentru un produs iOS, sunt suficienti 2 GB de memorie, deoarece sistemul de operare nu foloseste la fel de multe date si “ingheata” aplicatiile cand sunt deschise, dar nefolosite. 

In cazul telefoanelor inteligente intrebuintate zilnic, 1 GB de RAM nu este suficient, din pacate, rezultand in latente mari, blocarea aplicatiilor la deschidere si o “leneveala” generala a dispozitivului. 

 

Bratari fitness

In acest caz nu este necesara o placuta mare, cel putin nu in prezent, chiar daca multe optiuni au deja ecrane colorate si o varietate de optiuni. Majoritatea modelelor prezinta de la 50 Kb si pana la 25 MB de memorie, valoarea variind in functie de cat de dezvoltat este produsul, cate aplicatii ii sunt compatibile, cati senzori foloseste si cum stocheaza informatiile calculate. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments