5 probleme rezolvate cu ajutorul UPS-urilor

Am modificat articolul ultima data pe: 04.03.21

 

In acest articol gasesti informatii despre diferite probleme pe care le poti rezolva cu ajutorul unui UPS, pe langa functia de baza de a-ti asigura un timp necesar sa iti inchizi aparatura sau sa iti furnizeze pentru o perioada limitata de timp energia necesara functionarii aparatelor cuplate in cazul unei pene de curent.

 

Tehnologia avanseaza, asa ca si noile modele de UPS-uri se dezvolta, aducand si alte avantaje celor care opteaza sa le folosesca pe langa functia de baza. Un UPS, o sursa neintreruptibila de curent, iti asigura alimentarea calculatorului si a altor echipamente sau electrocasnice conectate pe timpul unei pene de curent, avand un interval determinat. Astfel, daca pana de curent este scurta, poate asigura functionarea continua, daca dureaza un timp mai lung poti sa iti salvezi datele si sa inchizi aparatura.

Pe langa aceasta functie de baza, UPS-urile mai rezolva si alte probleme precum:

 

Valori ale tensiunii mai mici sau mai mari decat cele normale

In mod normal, curentul ce este furnizat la retea trebuie sa aiba anumite valori sandardizate, in Europa o tensiune de 230V si o frecventa de 50 Hz, in SUA si alte state 110 V si o frecventa de 60 Hz. Variatii cu +/ – 10% ale acestor valori sunt considerate normale de catre furnizor.

Marea majoritate a aparatelor de ultima generatie sunt foarte sensibile la fluctuatiile din retea, care le pot afecta in mod grav, asa ca utilizarea unui UPS este de preferat, mai ales daca locuiesti intr-o zona unde sunt des astfel de evenimente.

Fluctuatiile mari pot fi observate cu ochiul liber atunci cand becurile palpaie, cele mai mici pot fi masurate cu ajutorul unui multimetru la priza. 

Astfel, valorile voltajului pot fi mai mici decat normal in cazul in care reteua este supraincarcata. Acest comportament poate fi foarte frecvent in Romania, deoarece reteaua este imbatranita si subdimensionata in cele mai multe zone, mai ales in mediul rural si clientii finali au tot mai multe aparate de consum mare precum: frigidere, masini de spalat, combine frigorifice etc. 

In acest caz anumite aparate vor functiona defectuos, cu pauze, iar unele chiar nu vor mai porni, prezenta unui UPS fiind foarte necesara.

Valorile crescute ale voltajului sunt mult mai periculoase pentru aparatura putand sa produca chiar arderea aparatelor, asa ca, daca ai investit intr-un electrocasnic scump si important pentru tine, nu evita sa il cuplezi la un UPS care sa-l protejeze. Aceste valori mari sau chiar foarte mari pot sa apara pe perioade scurte de timp si mai ales in cazul unor furtuni puternice cu traznete si fulgere. De asemenea, mai pot sa apara dupa o pana de curent, la revenirea acestuia.

Supratensiunea este foarte periculoasa pentru aparatura si trebuie sa ai grija in caz ca esti expus des la astfel de evenimente sa iti achizitionezi un model de UPS corespunzator. Modelele mai ieftine, care asigura doar alimentarea pe timpul unei pene, pot sa nu fie de ajutor in caz de supratensiune, aceasta trecand usor la aparatura conectata sau in cel mai bun caz provocand intreruperea alimentarii. 

Capacitatea UPS-ului de a face fata la supratensiune se exprima in Jouli si trebuie sa fie specificata in cartea tehnica a produsului, cu valoare maxima de absorbtie. 

Interferente

Acestea se refera la fluctuatiile frecventei care este in mod normal de 50 de Hz in Europa si 60 de Hz in SUA. Poate fi provocata de utilizarea unor anumite aparate de consum foarte mare, precum aparatele de sudura, sau chiar in cazul unei furtuni. Si la folosirea generatoarelor pot apare interferente, iar un UPS este foarte potrivit pentru a proteja aparatura conectata.

 

Oprirea automata a echipamentelor conectate

Este o alta functie de interes pentru multi utilizatori, deoarece asa cum am mai precizat si anterior, la revenirea curentului in retea pot sa apara valori foarte mari ale tensiunii, ceea ce poate afecta grav aparatura, inclusiv sa fie componente arse. 

Astfel vei fi nevoit sa apelezi la service pentru a inlocui componenta arsa, fie echipamentul va fi schimbat in totalitate. In caz ca produsul a iesit din garantie, poate fi foarte costisitor sa faci aceste inlocuiri, asa ca nu ezita sa investesti intr-un UPS pentru a-ti asigura protectia bunurilor. 

Daca pana de curent este mai lunga decat timpul pe care il poate sustine UPS-ul din baterie, atunci acesta va putea comanda oprirea automata a aparatele conectate. 

 

Ofera o calitate superioara curentului electric furnizat

In caz ca lucrezi intr-un mediu industrial in care aparatura este foarte sensibila, sau chiar acasa daca suma investita nu reprezinta un criteriu de alegere pentru a proteja un echipament important pentru tine, atunci vei putea achizitiona un UPS de tip on line.

Acest model de UPS are la baza doua conversii astfel incat calitatea curentului obtinut nu are nici o legatura cu curentul de intrare, o conversie a curentului alternativ de intrare in curent continuu stocat in baterie, si o conversie a curentului continuu in curent alternativ, ce este folosit pentru alimentarea aparatelor conectate. Astfel, la iesire curentul are forma unei unde sinusoidale perfecte. 

Si pentru uzul casnic, daca ai aparate mai sensibile, poti sa alegi modele line-interactive, care monitorizeaza tensiunea de intrare si pot fi de doua feluri: cu iesire dreptunghiulara potrivit pentru consumatori cu sursa in comutatie (spre exemplu calculatoare, monitoare etc.); cu iesire sinusoidala ce poate alimenta orice tip de consumator. Astfel, daca vrei cel mai bun UPS pentru centrala termica, pentru aparatul de aer conditionat, combina frigorifica etc. poti sa mergi si pe aceste modele, la un pret mai mic decat cele on-line. 

 

Asigura un timp de functionare pentru aparate in caz de pana de curent

Aceasta perioada este diferita in functie de model si poate varia de la cateva minute la ore.

Astfel, timpul de autonomie se calculeaza in functie de consumatorii conectati, la capacitate maxima de functionare. La cele mai multe modelele off-line si line-interactive autonomia nu poate fi extinsa din cauza arhitecturii aparatelor, dar la modelele on-line ai aceasta optiune. 

Indicat este sa iti achizitionezi un UPS care este supradimensionat cu cel putin 10 – 15 % fata de puterea totala a consumatorilor pe care vrem sa-i conectam la acest dispozitiv, pentru a avea o buna comportare in timpul unei pene de curent. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments