5 noutati tehnologice mult-asteptate in IT

Am modificat articolul ultima data pe: 07.05.21

 

Daca ar fi sa anuntam o noutate IT mult-asteptata, care ar face oamenii sa deschida sticle ridicol de scumpe de sampanie, in timp ce danseaza in bustul gol pe strada, am spune ca se va renunta, in sfarsit, la pop-up urile care cer consimtamantul pentru cookies la site-uri.

Insa, un asemenea eveniment ramane improbabil, dar noi am selectat, totusi, cinci noutati care ar putea deveni realitate in viitorul imediat:

 

Implementarea retelelor 5G

Daca doriti cele mai bune tablete si telefoane mobile, dar va intereseaza si viteza in utilizarea computerelor personale, atunci conexiunile la internet cu viteze cat mai ridicate se afla pe radarul dumneavoastra de dorinte.

S-ar putea sa fi auzit, deja, de controversa 5G, standardul de conexiune care promite Internet la viteze de la 10 pana la 20 de ori mai mari decat acum. Unele voci spun ca tehnologia respectiva ar putea sa fie nociva pentru sanatate, intrucat nu au fost facute suficiente experimente in acest domeniu.

 

 

Insa cei mai mult experti in domeniu spun ca riscurile sunt cvasi-inexistente si ca beneficiile vor fi colosale. Nu numai ca totul pe Web se va misca considerabil mai repede, dar si diverse aplicatii precum masinile care se conduc singure, orasele inteligente sau operatiile chirurgicale de la distanta vor putea sa devina mult mai eficiente, utilizand standardul acesta de conexiune!

Pentru anul curent, Coreea de Sud, China si Qatar sunt tarile care doresc sa testeze, cat mai repede, retelele 5G pe scara larga. Ramane de vazut cum se vor comporta si ce potential vor descatusa in domenii multiple ale vietii de zi cu zi in secolul 21.

 

Modalitati de Cloud Storage interconectate

Inmagazinarea de date pe Cloud pune anumite probleme pentru companii, cand vine vorba de managementul stocarii in mod public, privat, sau centru de date. Unii din cei mai mari utilizatori de Cloud Computing (putem sa mentionam Amazon si Alibaba aici) ofera optiuni pentru Cloud-uri private, insa acestea isi au limitarile lor.

Implementarea de modalitati interconectate pentru stocarea publica si privata va avea un impact considerabil asupra abilitatilor companiilor mari de a oferi servicii cat mai eficiente clientilor sai.

Astfel, sistemele de Cloud hibrid vor permite mai mult control si flexibilitate in transferul datelor, fara a pune in pericol informatiile personale ale utilizatorilor. Aplicatiile respective vor mentine un regim de functionare asemanator Cloud-urilor publice, numai ca, in momentele de suprasolicitare (cum este Black Friday), vor trece la modul Public Cloud, astfel eliminand supraincarcarea retelelor si ducand la o eficienta si usurinta in utilizare net superioare sistemelor contemporane.

 

Lansarea display-urilor pliabile

Considerabile avansari s-au facut in domeniul telefoanelor mobile si tabletelor care sa nu fie doar pliabile, ci si mult mai rezistente la socuri si zgarieturi. Display-urile pliabile au fost experimentate in prototipuri si designuri diverse de ceva ani, deja – insa, pe piata larga, ele nu au avut parte de o lansare.

De la ecrane de tipul sul de pergament, unde suprafata de redare a imaginii se va rula in jurul unei tije, pentru a putea ocupa cat mai putin loc intr-o geanta, pana la telefoane care se vor indoi usor, fiind astfel mai confortabile in buzunare, multe lucruri par promitatoare cu acest tip de tehnologie.

Desigur, chiar daca display-urile pliabile vor deveni accesibile la nivel larg, asa nu inseamna ca vor le vor detrona complet pe cele rigide, actuale. S-ar putea, la fel de bine, sa vedem o raspandire a acestora ca optiune la modelele cu ecran din sticla. De exemplu, cumparatorul sa poata alege dintre un model de smartphone Samsung rigid si unul care permite un anumit grad de indoire, care sa nu fie atat de incomod in buzunar.

Posibilitatile sunt destule. Iar daca mai adaugam si rezistenta sporita la socuri, este clar de ce aceasta tehnologie pare atat de promitatoare pentru multi clienti, mai ales pentru cei care lasa gadgeturile in mainile copiilor.

 

Imbunatatiri considerabile pentru chatbots

Chatbotii – sau aplicatiile pentru simularea interactiunii cu o alta fiinta umana – au fost timp de multi ani nimic mai mult decat niste curiozitati IT, in care se experimenta modul in care un program si-ar putea alege raspunsurile, pe baza interactiunii cu un mare numar de utilizatori.

Desi, la inceput, rezultatele au fost destul de ilare, tehnologia a avansat destul de rapid, iar in viitorul apropiat, s-ar putea ca aceasta tehnologie sa ia locul angajatilor de suport tehnic ori asistenta vanzari, pentru un site de comert online, de exemplu.

In anul curent, pasi considerabili au fost facuti in privinta aceasta, aplicatiile de chat devenind considerabil mai eficiente, mai ales dupa implementarea unor tehnici NLP (programare neuro-lingvistica). S-a estimat ca circa 40 la suta din intreprinderile mari vor integra chatboti de acest tip, pana la sfarsitul anului 2021, intr-o anumita masura.

Desi vestile sunt imbucuratoare pentru cei care urmareasc evolutia tehnologiei, o serie de ingrijorari au fost exprimate, cu privire la reducerea numarului ridicat de angajati responsabili cu interactiunea cu clientii. Insa, asa cum ne-a invatat istoria, tehnologia care preia din treburile oamenilor este ceva de dorit, altfel inca am fi cu totii cu sapele in mana, la arat pamanturile.

 

Realitatea augmentata isi va face din ce in ce mai mult loc in vietile noastre

Realitatea augmentata, cu ajutorul careia veti putea privi, pe ecran, o imbinare a mediului virtual cu imagini din lumea reala, a facut avansuri considerabile. Aceasta ofera enorm de multe posibilitati in materie de orientare, marketing si turism.

Recent, retele de jaloane invizibile au fost implementate pe hartile GPS ale unor strazi, fapt care va ajuta considerabil in dezvoltarea sistemelor care sa le permita masinilor sa se conduca singure. In muzee, informatia despre exponate anunta sa fie urmatoarea frontiera, intrucat o noua metoda de ghidaj, cu o holograma 3D a ghidului, este experimentata la muzeul Smithsonian din SUA.

 

 

Iar o noua platforma tech, Mirrorworld, se va axa pe realitatea augmentata pentru a acoperi cat mai mult din lumea cunoscuta (numele sau inseamna “Lumea oglinda”).

Aceasta  platforma va avea mult in comun cu Google Earth, care are deja cativa ani de succes in spate, iar pe termen scurt si mediu, s-ar putea ca realitatea augmentata sa se imbine cu cea virtuala, sub forma unor ochelari portabili care sa permita vederea lumii din jur, suprapuse cu imagini si indicatii hologramice, pe care doar utilizatorul sa le perceapa prin micul strat de sticla al lentilelor.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments