5 argumente pentru tehnologie in economia de timp

Am modificat articolul ultima data pe: 29.05.20

 

Sectiunea care urmeaza se adreseaza pasionatilor de tehnologie. Vom analiza diversele moduri in care aceasta ne-a ajutat, ne ajuta si ne va ajuta in economisirea timpului. Discutam cateva din cele mai importante aspecte ale vietii de zi cu zi, in aceasta privinta, de la transport la asigurarea hranei, la munca si la organizarea birocratica si guvernamentala.

 

Timpul este o comoditate pretioasa in ziua de azi? Unii zic ca da, dar altii condamna modul in care oamenii sacrifica o mare parte a zilei pentru bani, la job, spunand ca un astfel de stil de viata nu valorifica timpul cu adevarat. In orice caz, lasand deoparte abordarile filosofice, vom discuta in urmatoarele paragrafe diversele moduri in care tehnologia ne-a permis (sau ne poate permite) mai multa economie de timp. 

S-ar putea sa introducem si niste idei deocamdata inaplicabile in societatea actuala (gen mancare adusa cu drona la fereastra), insa, in orice caz, speram ca lectura o sa va starneasca interesul in domeniu:

 

Transportul

Cei mai mari pasi in tehnologia secolelor 18-20 au fost facuti in transport. De la motorul cu aburi la avionul supersonic de pasageri Concorde (acum scos din uz de cativa ani buni), inventatorii si guvernele deopotriva au depus mari eforturi pentru a reduce timpul alocat transportului.

In prezent, influenta tehnologiei IT reprezinta cel mai rapid dezvoltat aspect al transportului: suntem convinsi ca stiti deja de diversele aplicatii de car-sharing, care au revolutionat modul in care oamenii ajung de la A la B. Insa, ele tot se bazeaza pe masinile normale, fie ele cu ardere interna, fie electrice.

Asadar, care sunt pasii urmatori prin care progresul tehnologic s-ar putea sa ne ajute la economisirea timpului? In primul rand, masinile electrice din ce in ce mai accesibile si mai rapide. Stim ca un automobil Tesla poate rivaliza cu un Lamborghini in acceleratie, insa astfel de modele inca sunt peste puterea de cumparare a omului de rand. 

In orice caz, ca si in cazul evolutiei timpurii a motoarelor pe ardere, s-ar putea sa vedem o dezvoltare accelerata a performantelor masinilor electrice – acompaniata de o ieftinire generala, pe baza cererii.

Ar mai fi de mentionat si transportul aerului. Chiar daca nu vom vedea drone personale la scara larga, in viitorul apropiat, s-ar putea ca dirijabilele sa reintre in moda. Giganticele masini zburatoare, ridicate de la sol cu heliu, pot transporta mai multi oameni, in conditii de lux, comparativ cu avioanele de linie, insa bineinteles, la viteze mult mai mici. 

Olanda deja a lansat un zeppelin numit Airlander 10, care, desi a fost retras in anul curent, a aratat ca sunt motive pentru a revigora acest gen de obiect zburator mai usor decat aerul.

 

 

Mancarea

Si aici, pe langa impactul aplicatiilor IT care permit unor firme de servicii sa va livreze fie mancarea, fie ingredientele, direct la usa, putem spune ca se fac progrese destul de neasteptate in industria de hrana. 

De exemplu, Amazon testeaza de cativa ani sistemele de livrare de colete prin drona – un pas destul de science fiction, insa sustinut de multi experti, dar si de public. Fireste, daca sistemul respectiv va merge, inclusiv mancarea va ajunge la dumneavoastra pe calea aerului, ceea ce va scurta considerabil timpul necesar pentru asigurarea nutritiei zilnice.

In agricultura, dronele vor avea si ele un rol, daca nu chiar mai multe. De la monitorizarea granelor si culturilor la testarea solului si identificarea focarelor de mane si daunatori, atata timp cat sunt fonduri alocate dezvoltarii agricole, va exista si progres. Iar cand exista progres, si timpul necesar diverselor lucrari de ingrijire va fi diminuat, pentru recolte mai bogate si costuri mai mici.

 

Lucratul de la distanta

In ultimii ani, inclusiv in Romania, munca de la distanta a devenit o optiune preferata in special de marile corporatii din mediul urban. Angajatii pot opta pentru una, doua, sau chiar mai multe zile pe saptamana lucrand de acasa. 

Acest lucru se datoreaza atat computerelor performante, cat si retelelor de Internet de ultima generatie, cel mai nou pas in domeniu fiind standardul 5G de viteza. Astfel, se va permite live streaming de continut chiar si 4K pe o gama larga de produse, wireless. 

Iata o situatie ipotetica: daca, de exemplu, va intereseaza proiectarea 3D si lucrati in domeniu, s-ar putea sa doriti acasa unul sau doua modele de videoproiectoare (aici o lista comparativa) de inalta rezolutie. 

Cu o retea 5G performanta veti putea transfera fisiere complexe de arhitectura in mod fara fir, foarte repede, pentru a le evalua acasa, exact in timpul zilei de lucru remote. Momentan, transferul a cativa Gigabiti de fisiere poate lua mai multe ore, insa generatia urmatoare de wi-fi s-ar putea sa scurteze considerabil acesti timpi.

 

Birocratia

Chiar si in tarile dezvoltate, birocratia excesiva da dureri de cap (desi in Romania, putem spune ca situatia chiar este de plans). Tehnologia a fost timp indelungat utilizata pentru a scurta procesele de administratie. Computerele, ca piesa centrala in aceste eforturi, au simplificat considerabil treaba agentiilor de stat. Insa, care este pasul urmator?

Raspunsul este in doua cuvinte: inteligenta artificiala. De exemplu, in domeniul finantelor, AI-ul deja ajuta consilierii financiari in procesul de planificare a investitiilor, insa cum s-ar putea aplica aceste solutii in guvernare? 

 

 

Aici, discutia poate deveni complicata, insa vom prezenta ideile pe larg: pe scurt, daca abilitatile de invatare dinamica a intelentei artificiale vor fi puse in aplicatie cu succes, s-ar putea ca serviciile birocratice sa fie accelerate considerabil, persoanele virtuale AI interactionand cu populatia. In plus, asta ar putea duce si la mai multa economisire de fonduri, prin eliminarea functionarilor de stat, platiti din buget. 

Desigur, grijile ca prea multa tehnologie s-ar putea sa reduca democratia sunt dese printre experti. Daca ne uitam la China, care doreste sa implementeze metode automate de monitorizare a populatiei, s-ar putea sa nu ne placa rezultatul cvasi-orwellian al simbiozei dintre un guvern autoritar si inteligenta computationala de ultima generatie. 

Este mult de treaba in domeniu, iar deciziile vor trebui luate cu grija, dar in acelasi timp exista si motive sa ne pastram optimismul, pentru viitorul apropiat.

 

Curatenia in casa

Se pierde mult timp cu ingrijirea domiciliului, asta e clar! De la maturat si curatat dusumele la tuns iarba, cel putin 1 weekend intreg va fi petrecut, pe luna, pentru smotru. Pentru oamenii care lucreaza lejer 9-10 ore pe zi, acest weekend nu ar trebui sacrificat. 

Astfel, ganditi-va cat de utili sunt roboteii care curata dusumele – investitia intr-un asa aparat s-ar putea sa fie putin piparata la inceput, insa timpul inseamna bani, iar robotul respectiv o sa va economiseasca mult timp. 

Luati in calcul si variantele care tund gazonul, o aparitie recenta pe piata Romaniei. Daca aveti o curte si tineti la aspectul impecabil al ierbii, musai trebuie sa va ganditi si la o astfel de achizitie! 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments