5 argumente pentru a evita sa adormi cu televizorul aprins

Am modificat articolul ultima data pe: 18.04.24

 

Nu putem spune ca este o idee absolut proasta sa adormiti cu un ecran in fata. De fapt, multa lume este ajutata sa se relaxeze inainte de a dormi, fie de anumite emisiuni, fie de un zgomot de fond cu care s-au obisnuit sa mearga la culcare.

Insa, nu putem nega si ca o mare parte din populatie acuza probleme de somn, in ultima vreme – iar oamenii de stiinta au subliniat faptul ca, uitatul intr-un ecran se coreleaza vizibil cu insomnia si cu o scadere in calitatea odihnei de peste noapte.

Noi am compilat aici cinci argumente care, speram, sa va ajute in eliminarea televizorului, ca factor ce bruiaza un somn bun:

 

Influenta luminii albastre

Creierul omenesc secreta melatonina pentru a i se induce starea de somn. Acest hormon este emis pe baza influentei luminii naturale asupra organismului, iar astfel corpul uman isi regleaza si ritmul circadian, pe baza alternantei zi/noapte. Astfel, teoretic, ar trebui sa ni se faca somn dupa apusul soarelui si sa ne trezim in zori.

Pe baza experimentelor, s-a dovedit ca si lumina artificiala poate influenta secretia de melatonina, de fapt mai bine zis, o poate inhiba, ceea ce alunga somnul. Bun, pana aici va dati seama ca, pentru un somn cat mai bun, nivelul de lumina din jur ar trebui minimizat.

Lucrurile devin mai grave atunci cand discutam despre lumina albastra, specifica ecranelor de telefon, televizor si monitor: expertii au descoperit ca ea este de doua ori mai eficienta in inhibarea producerii de melatonina in creierul uman, comparativ cu lumina verde.

Ce inseamna asta? Inseamna ca pana si un ecran mic s-ar putea sa va dea peste cap calitatea somnului, comparativ cu un bec cu filament ce emite lumina galbena, de exemplu. Mai putina melatonina inseamna un somn mai prost, care vine mai greu, prin urmare din acest motiv expertii sfatuie oamenii sa se abtina de la privitul intr-un ecran cu circa 2 ore inainte de a merge la culcare.

 

 

Influenta zgomotelor asupra somnului

Exista cazuri in care oamenii, motaind cu un film pe fundal, au fost influentati de replicile auzite, avand cosmaruri exact despre subiectul tratat in filmul respectiv. Desigur, astfel de incidente sunt razlete si pot fi considerate anecdote, daca nu ati patit asa ceva sau nu ati auzit de la cineva despre o asa patanie.

Noi dorim sa va atragem atentia si la influenta sunetelor asupra somnului. Sa vedem un exemplu: va place sa adormiti cu talk show-ul preferat pe fundal, iar treptat va cufundati in somn. Emisiunea se termina si incepe un film de actiune, cu explozii, mitraliere si urlete de vitejie.

Creierul uman este facut sa se trezeasca la zgomote de pericol, intrucat asta ar putea sa anunte un pradator sau alte situatii in care se cer reactii rapide. Evident, va veti trezi, iar somnul o sa va fie compromis o buna bucata din noapte. Desigur, astfel de situatii pot fi evitate prin ascultatul la un volum scazut, insa depinde si de cat de “iepureste” doarme fiecare.

 

Consum de electricitate fara rost

Aici nu avem prea multe de zis, doar ca unii dintre dumneavoastra chiar ar dori sa minimizeze curentul consumat, fie din motive financiare, fie din unele ecologice. Desigur, s-ar putea argumenta urmatorul fapt: chiar daca folosesti un televizor Smart performant si mare, consumul rar va sari de 100 de Wati.

Insa, in casa s-ar putea sa existe mai multe camere, in care fiecare adoarme cu ochii indreptati spre comoda cu TV. Adunand consumul aparatelor, s-ar putea ajunge la 300 – 400 de Wati, daca este o familie numeroasa, iar asta se va vedea la factura de la sfarsitul lunii.

Nota: pentru a minimiza curentul consumat dupa ce adormiti, nu uitati de functia de oprire automata. Ar fi chiar ciudat sa intalniti vreun model actual de televizor care sa nu fie echipat cu asa ceva.

 

Captivarea atentiei de catre continutul vizionat

Astfel de evenimente nu se intampla des, dar ar putea strica somnul cuiva, intr-o seara in care odihna este importanta. Sa zicem ca sunteti genul de persoana care adoarme uitandu-se la anumite posturi, ori chiar si vizionand seriale pe Netflix.

S-ar putea sa apara un film foarte interesant, care sa va tina captivat pana la final. Sau, la serialul preferat, sa aiba loc un eveniment care schimba cursul actiunii intr-un mode neasteptat. Cat ati clipi, somnul v-a fost alungat si va mai trece destul timp ca sa va vina iar.

Acum, exemplul s-ar putea elabora in cazul in care vizionati social media la un televizor Smart, ori de ce nu, direct pe telefon. Cu totii stim cat de mult creeaza dependenta aplicatiile precum Twitter sau Facebook – iar in cazul browsingului acestora, sunt sanse destule sa va avantati intr-o discutie online care sa va spulbere odihna pe seara respectiva.

Sau clasicul exemplu cu Youtube, care ofera continut asemanator cu ce ati vizionat, rezultand intr-un maraton de filmulete care se lungeste multe in noapte. Concluzia, in aceste situatii, este sa va cunoasteti bine si sa luati masuri in cazul in care captivarea de catre continut sau adictia de social media va pericliteaza somnul bun.

 

 

Crearea unui obicei care impedica adormirea, daca un TV nu este prezent

Un televizor prezent in camera ar putea afecta negativ somnul persoanelor din camera, insa in unele cazuri, s-ar putea sa il faciliteze. Cu totii suntem diferiti, iar unii din noi dorm bustean chiar si cu volumul dat tare – de fapt, se prea poate ca prezenta unui televizor sa fie o conditie ca ei sa se odihneasca mai bine noaptea.

Problema apare cand televizorul lipseste din camera. Poate ca persoanele respective s-au hotarat sa renunte la televizor sau poate dorm in alta camera sau la hotel, in vacanta. In orice caz, este mai bine sa va obisnuiti sa adormiti fara ecrane in jur, decat cu ele, dar decizia ramane a dumneavoastra, bineinteles.

De fapt, o persoana cu adevarat norocoasa este una care poate sa adoarma usor, indiferent daca sunt televizoare sau nu in jur – astfel de indivizi sunt rari, dar abilitatile respective sunt de invidiat!

 

Concluzie

Somnul este important. Poate ca aceasta propozitie reprezinta un truism, insa adevarul ramane ca din ce in ce mai putina lume il constientizeaza si il ia in serios. Daca nu sunteti siguri cat de multa odihna pierdeti din pricina ecranelor inainte de culcare, incercati sa le eliminati.

Tineti minte ca rezultatele s-ar putea sa nu se vada imediat: dati-va macar doua saptamani de experimentare asa, caci rezultatele or sa se vada si s-ar putea sa fiti recunoscatori ca ati incercat aceasta schimbare!

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu