4 detalii desprinse din istoria telecomenzii

Am modificat articolul ultima data pe: 16.07.20

 

Telecomanda se foloseste, in prezent, pentru aproape orice tip de produs electronic sau electrocasnic, si este luata ca atare, fiind unul din cele mai comune simboluri ale tehologiei moderne. Insa cate lucruri stii, de fapt, despre articolul acesta care iti permite sa schimbi canalul, sa setezi temperatura camerei sau sa blochezi portiera masinii? 

 

Adevaratii iubitori de tehnologie pot avea pe masuta de cafea sau noptiera zeci de telecomenzi, si chiar si cei care nu pun pret prea mare pe produsele de acest fel vor avea cel putin doua sau trei, una pentru TV, una pentru aerul conditionat si una pentru masina. Exista in variate forme si cu diferite numere de butoane, de la cele care se apasa pana la cele care se invart.

Pozitionarea acestora ar trebui sa fie logica, in asa fel incat sa invete oricine ce face fiecare optiune in parte. Si, desi telecomenzile sunt cel mai des conectate la televizor, nu aceasta este prima data cand omenirea a avut de-a face cu ele. 

 

Prima telecomanda

A fost produsa in anii 1800, cand inventatorul Nikola Tesla a aratat lumii primul concept de controlare de la distanta, fara fir, lansand in New York, in 1898, un mic vas pe care l-a controlat folosindu-se de o frecventa radio accesibila prin folosirea unei cutiute cu un maner si o cheie de telegraf. Desi, initial, Tesla isi dorise ca inventia sa sa fie incorporata in armata americana, aceasta nu a prins, fiind considerata prea delicata. 

In schimb, oamenii obisnuiti au fost surprinsi si fermecati, modelul sau fiind transformat pentru a putea controla, tot prin intermediul unor transmitatoare de telegraf fara fir, semnale catre alte vehicule, precum triciclete, barci cu motor sau chiar torpile. 

 

Primele intrebuintari profesionale

In timpul Primului Razboi Mondial aceste inventii au fost puse in aplicare cand trupele germane au folosit barci controlate pentru a ataca si arunca in aer navele marine ale armatelor oponente, transformand fata teatrului de razboi pentru totdeauna.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial s-a trecut la folosirea armelor si a bombelor controlate de la distanta. Germanul R C Goertz a dezvoltat, in 1948, un manipulator mecanic menit a ajuta la cercetarea radioactiva. 

Dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, americanii au experimentat cu gasirea de noi intrebuintari pentru proto-telecomanda, la sfarsitul anilor 1940 fiind lansate produsele pentru inchiderea automata a usilor de garaj. 

 

Prima telecomanda pentru televizor

Inainte de inventarea dispozitivului de control pentru canalele TV, oamenii trebuiau sa se dea jos din pat sau sa se ridice din scaun pentru a le schimba manual, prin apasarea sau invartirea butonului din panoul de control de langa ecran. 

Abia in anii 1950, Zenith a scos pe piata telecomanda Lazy Bones care folosea, totusi, fir. O alta incercare a fost Flashmatic TV, care folosea fascicule luminoase menite a controla ecranul, dar celulele fotografice sensibile reactionau si la alte fascicule luminoase, cauzand schimbari spontane de canal. 

In 1956 a fost produs primul “clicker” sau “Space Command Control”, care se folosea de sunete ultrasonice de inalta frecventa pentru a muta canalul, neavand nevoie nici de baterii, deoarece avea patru mici clopotei sau ciocanele care loveau niste fibre de aluminiu, scotand sunete accesibile receiver-ului televizorului. Desi pentru oameni zgomotul nu era deranjant, prietenii patrupezi se aratau afectati de acesta. 

Aceasta inventie a devenit un adevarat succes, crescand cu o treime pretul noilor televizoare, dar oamenii le-au cumparat, devenind din ce in ce mai lenesi. Astfel, omenirea a intrat intr-o noua era a sedentarismului, in care utilizatorii nu mai trebuiau sa se miste pentru a schimba canalul cand era publicitate. Si televiziunile au luat act de acest lucru, schimband modul in care isi fac programele. 

Telecomanda s-a dezvoltat in continuare, insa. Pana in anii 1980, obiectul cu unde ultrasonice a reprezentat standardul, dupa care a fost inventat un model mai performant cu semnele luminoase infrarosii. Articolul in sine a devenit atat de popular incat oamenii au inceput sa fie exasperati de achizitionarea si necesitatea pastrarii fiecarei cutiute cu butoane. 

In ajutorul lor a venit inventia denumita telecomanda universala, care putea sa controleze mai multe dispozitive diferite. Bang & Olufsen este unul din pionierii acestui tip de tehnologie, imbinand terminale audio si video intr-un singur aparat. 

 

Alte intrebuintari utile

In prezent, gasesti telecomenzi (aici lista noastra comparativa) capabile sa controleze de la TV si pana la sistemul de incalzire a locuintei. Ventilatorul, aerul conditionat, masinutele, elicopterele de jucarie sau alte articole pentru copii – toate sunt controlate prin intermediul unui dispozitiv mai simplist sau mai complex. 

Gasesti chiar si bideul controlat de la distanta, modelul Kohler C3 reprezentand un exemplu interesant si inedit pe aceasta nisa de piata. 

Telecomanda poate fi de dimensiuni reduse, cu doar cateva butoane, sau un adevarat mamut plin de piese, ecrane LCD proprii, discuri de control sau senzori gravitationali care sa te ajute sa efectuezi modificari prin simpla miscare a mainii. 

 

 

Avand in vedere dezvoltarea nisei de software, telefoanele mobile inteligente au devenit si ele telecomenzi universale capabile sa controleze tot felul de lucruri, daca detin programul necesar. Cu aplicatia potrivita, poti debloca masina, schimba canalul sau seta temperatura dorita. 

Dar tehnologia aceasta are si intrebuintare profesionala. Exista, in prezent, numeroase tipuri de munitie folosite in conflicte la nivel global care folosesc ghidarea cu fascicule laser, controllere sau sisteme de ghidaj. 

Unele vehicule blindate dispun de arme controlate de la distanta, permitand soldatilor sa ramana in siguranta, in interior, tintind si tragand folosindu-se de o camera si de joystick-uri. Dronele controlate de la distanta sunt capabile sa supravegheze subiecti sau tinte, avand si capacitati de atac. 

Dar tehnologia de control de la distanta este intrebuintata si spre binele omenirii. NASA foloseste astfel de aparate in proiectele sale, reusind sa duca un rover pe suprafata planetei Marte prin manevrarea unei nave spatiale. Iar oamenii de stiinta pot trimite comenzi robotului de pe suprafata martiana, indicandu-i sa foloseasca anumite instrumente pentru a aduna date importante. 

Telecomenzile le permit oamenilor sa duca la indeplinire sarcini dificil de realizat in mod normal, iar istoria lor abia a inceput. Pe masura ce omenirea descopera noi tehnologii, si dispozitivul acesta sufera modificari menite a face viata mai usoara. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments