3 tehnologii utilizate pentru UPS-uri si ce trebuie sa stii despre ele

Am modificat articolul ultima data pe: 27.11.20

 

Tehnologia avanseaza si se dezvolta foarte rapid, asa ca nici UPS-urile nu au fost lasate pe dinafara, aparand diferite tipuri pentru a veni in intampinarea clientilor si pentru a le rezolva in cele mai bune conditii dificultatile intampinate cu furnizarea energiei de la retea.

 

UPS-ul are ca scop principal diminuarea variatiilor de tensiune din retea, precum si alimentarea aparatelor in cazul unei intreruperi a alimentarii. Cum problemele sunt diferite, era de asteptat sa apara si mai multe tipuri de UPS-uri dedicate, asa ca iti prezentam, in continuare, cele mai reprezentative in functie de tehnologiile utilizate, pentru a putea sa alegi mai usor ceea ce ai nevoie.

 

On-line dubla conversie

O astfel de sursa de alimentare neintreruptibila ofera cel mai inalt grad de protectie, asa ca, daca ai probleme majore in zona unde locuiesti si vrei sa iti protejezi aparatura achizitionata, poti opta pentru acest tip.

Ca si functionalitate, acest dispozitiv transforma curentul alternativ ce vine de la retea, la 230 V, in curent continuu, pe care il utilizeaza pentru a incarca propriile baterii. Ulterior curentul continuu stocat in baterii este transformat din nou in curent alternativ de 230 V pentru alimentarea dispozitivelor cuplate.

Deoarece iesirea de curent alternativ este complet regenerata, va fi curatat de orice interferenta din retea, neexistand varfuri sau fluctuatii de tensiune. Tensiunea si frecventa de iesire sunt controlate foarte precis, rezultand astfel o iesire curata si stabila a formei de unda sinusoidala. 

Aceste modele de UPS-uri on-line dubla conversie rezista la variatii mari de tensiune din reteaua de alimentare, cel mai adesea intre 184 – 276 V, iar alimentarea, in caz de oprirea furnizarii curentului de la retea, este fara pauze. 

De asemenea, sunt prevazute cu diferite protectii, functii de siguranta si autodiagnosticare, pentru a te putea bucura cat mai mult de investitia facuta, fiind modele la un pret ceva mai ridicat. Randamentul unui UPS poate fi ceva mai scazut, deoarece converteste curentul de doua ori, avand in componenta un invertor si un redresor, echipate cu semiconductori. Totusi, ultimele modele mai performante garanteaza un randament de 96%.

Avantajele unui astfel de tip de UPS sunt: controlul continuu si precis asupra puterii furnizate; protectie impotriva defectiunilor; trecerea fara pauza in furnizare atunci cand sunt probleme la retea; toleranta larga pe intrare etc. Dezavantajul este pretul ceva mai ridicat. 

 

Off-line

Cu o functionalitate simpla, cu un cost scazut, acest tip de UPS poate fi folosit in caz ca nu ai mari probleme la retea si vrei doar o protectie pentru sarcini de putere mici. 

Astfel, un UPS off-line, in timpul functionarii normale, asigura un flux ce curge direct prin unitate si are o singura filtrare. In cazul intreruperii alimentarii de la retea sau daca se depisteaza fluctuatii mari ce ies din limitele pe care acesta le are stabilite, UPS-ul va inchide un releu, si va intra in modul de alimentare a dispozitivelor conectate din baterie.

Este dotat cu un invertor, ce poate furniza o iesire de forma patrata sau de unda sinusoidala. Nu au sistem de stabilizare a frecventei de iesire. Cand se reia alimentarea din retea, invertorul este oprit. Exista o mica pauza de trecere de 4 – 10 ms, ceea ce poate fi daunatoare pentru anumite aparate mai sensibile. 

Printre avantaje mentionam: un cost scazut; este silentios cat este in asteptare; eficient. Ca si dezavantaj major este o protectie limitata si timpul de comutare de cateva ms, ceea ce poate afecta dispozitivele conectate. 

 

Line-interactive

Este situat oarecum intre cele doua modele prezentate, functionand similar ca un UPS off-line, dar echipat cu doua convertoare ce sunt capabile sa functioneze atat ca invertor, respectiv redresor pentru a incarca bateria.

Se activeaza atunci cand detecteaza o intrerupere in reteau de alimentare sau fluctuatii mari, inchide releul si incepe alimentarea de la baterie prin invertor. Un UPS line-interactive bun, va furniza la iesire o unda sinusoidala. Cand revine la alimentarea de la retea se inchide invertorul si se deschide releul.

Ca si in cazul aparatelor de tip off-line, la trecerea pe baterie va exista o mica intarziere, ceea ce poate fi semnificativ si poate produce chiar pierderea unor informatii, mai ales in domeniul IT. 

Desi tensiunea furnizata este reglata cu ajutorul unor dispozitive electronice dedicate, ce conduce la o imbunatatire a calitatii acesteia, fluctuatiile mari, precum varfurile pot fi transmise direct la sarcina. 

Este un aparat silentios, pe modul de asteptare si are un randament bun, cuprins intre 96 – 98%.

Acest tip ofera o protectie mai ridicata decat modelele off-line, au un cost mai mic decat cele on-line dubla conversie; sunt silentioase in asteptare si eficiente; dar fluctuatiile mari pot fi transmise direct la sarcina, au o mica intarziere la trecerea pe baterie de ordinul ms, nu este dotata cu siguranta pentru protectie. 

Aceste trei tipuri ce sunt astfel clasificate de standardul EN 62040-3 si le poti gasi si sub denumirea: Voltage and Frequency Independent (VFI) – on-line dubla conversie; Voltage and Frequency Dependent (VFD) – off-line; Voltage Independent (VI) – line-interactive. 

Atunci cand vrei sa alegi UPS-uri pentru centrale termice trebuie sa iei in calcul problemele pe care le ai la furnizarea curentului electric de la retea: in caz ca nu ai probleme de obicei, calitatea este buna, fara varfuri excesive si vrei doar un nivel minim de protectie, poti sa mergi si pe un model off-line sau line-interactive; in caz ca problemele sunt majore, ai dese intreruperi de curent si fluctuatii relevante, atunci mai bine investesti in ceva mai superior, si anume on-line dubla conversie.

Daca ai o proprietate intr-o zona rurala, unde ai generator pentru furnizarea curentului electric atunci recomandat este un ups on-line dubla conversie. Avand o tehnologie mult imbunatatita, durata de viata a bateriei va fi mai lunga si aparatul mai fiabil. Echipamantele alimentate, chiar si cele mai sensibile, vor fi in siguranta, fara pauze in alimentare si cu o calitate superioara a curentului furnizat. 

Generatoarele pot functiona si cu alte tipuri de UPS-uri, dar acestea se pot defecta destul de usor. De cele mai multe ori generatoarele furnizeaza un curent critic, ce va necesita cea mai inalta forma de protectie. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments