15 lucruri inedite pe care le poti afla despre brandul Samsung

Am modificat articolul ultima data pe: 29.11.20

 

Stii ca telefoanele Samsung sunt cel mai prestigios competitor al celor de la Apple, dar asta nu este de ajuns, dorind sa afli mai multe despre acest adevarat colos din lumea electronicelor? Din acest articol vei invata cateva lucruri controversate si, poate, amuzante sau informative referitoare la brandul sud-coreean. 

 

E unul din regii lumii mobile, si a devenit un adevarat imperiu in ce priveste electronicele, Samsung aratand cu varf si indesat, de-a lungul existentei sale, de ce merita aceste titluri. A fost conceput in 1938, in timp trecand prin perioade excelente, dar si prin greutati, schimband lumea, nu doar dintr-o perspectiva cibernetica. 

 

Ce inseamna Samsung

Fondatorul Lee Byung-chul a crezut inca de la inceput ca a sa companie va reprezenta inceputul unor schimbari majore in lume. Numele sau reflecta dorinta acestuia de a se afla in topuri. Samsung este construit din cuvintele “sam”, care inseamna trei, si “sung”, care se traduce prin stele, simbolul de “trei stele” fiind un reprezentant a ceva mare, puternic si numeros. Initial, Samsung era o companie comerciala cu doar patruzeci de angajati, a carei arie de lucru consta in taietei si legume produse local. 

Cand a intrat pe piata electronicelor

Abia in 1959 a fost infiintat Samsung Electronics Ltd. si in 1970 a fost lansat primul televizor alb-negru care s-a vandut foarte bine si a fost primit cu succes pe piata de profil. Insa lansarea primului sau telefon de masina, in 1986, nu a fost primita la fel de bine, produsul fiind un adevarat fiasco. 

 

Samsung are peste 489.000 de angajati

Avand in vedere ca grupul Samsung este format nu doar din divizia de electronice, ci combina 59 de companii nelistate la bursa si 19 listate la bursa, cumuleaza un numar impresionant de angajati. Printre afacerile aditionale celor de mobile si electronice se afla cele de constructii, servicii financiare, industria medicala sau constructoare de nave maritime. Divizia de constructii e responsabila cu ridicarea turnului Burj Khalifa din Dubai, una din cele mai inalte cladiri din lume. 

 

Nu si-a schimbat logo-ul decat de 4 ori 

Divizia de electronice a ramas consistenta din anii 1970 si pana in prezent, neavand loc schimbari majore de branding. Intr-o perioada de 50 de ani, nu a recurs decat la modificarea de patru ori a logo-ului central, optiunea actuala fiind stabilita in 2013. 

 

Primul telefon cu tehnologie CDMA

In 1996 a fost lansat telefonul Samsung SCH-100, primul mobil cu tehnologie CDMA, un precursor al 3G si 4G, care detinea avantaje asupra clasicului GSM, fiind si o informatie noua in acele vremuri. Desi, in timp, ambele au fost depasite, asta nu inseamna ca brandul sud-coreean nu a fost un pilon ce a ajutat la urmatoarele descoperiri. 

 

A produs primul telefon PDA cu display color

In 2001, modelul SPH-i300 a fost lansat in SUA, fiind una din primele platforme de operare inteligente, care dispunea de functiile specifice unui PDA, putand da si telefoane cu el. 

 

Primul ceas-telefon

Desi, in prezent, exista bratari fitness si ceasuri smart cata frunza, cata iarba, in 1999 a fost inventat primul astfel de dispozitiv, care a provenit chiar de la Samsung. Modelul SPH-WP10 a fost primul ceas de pe care se putea suna, care avea baterie cu o autonomie de pana la 90 de minute la apeluri. 

Cel mai bine vandut telefon clasic Samsung

Nu, nu este vreun smartphone sau vreo tableta, ci modelul E1100, un clasic cu butoane si un pret accesibil, care a fost lansat in 2009. Oficial, nu se mai produce din 2012, dar a reusit sa vanda peste 150 de milioane de unitati de-a lungul vietii sale, fiind al optulea cel mai bine vandut telefon din lume. 

 

Cel mai bine vandut smartphone de la Samsung este…

Galaxy S4, care a vandut 80 de milioane de unitati. Totodata, este si cel mai profitabil mobil cu sistemul de operare Android si al treilea cel mai popular smartphone din lume, dupa iPhone 6 si 6 Plus si Nokia 5230, care ruleaza pe defunctul sistem Symbian. 

 

Cat cheltuie Samsung anual pentru publicitate

Potrivit unor rapoarte, compania varsa in publicitate in jur de 12 miliarde de dolari anual, mai mult decat branduri bine dezvoltate precum Apple, Coca Cola, HP, Dell sau Microsoft combinate. Nu degeaba este a doua cea mai mare companie de tehnologie dupa venituri, dupa Apple Inc. 

 

Componentele sunt folosite si de competitori

Desi poate parea incredibil, pe langa faptul ca Samsung prefera sa construiasca toate componentele electronice posibile pentru produsele sale, ajungand sa faca “acasa” 90% din acestea, vinde si competitorilor sai, printre care se afla Apple. Orice iPhone ruleaza pe un procesor fabricat de catre sud-coreeni. 

 

Seria Galaxy Tab e cel mai faimos competitor al iPad-ului

Linia de tablete care ruleaza pe sistemul de operare Android a fost lansata in 2010 la IFA in Berlin, reprezentand totodata primul dispozitiv de acest fel.

Primul model de tableta Samsung a fost, asadar, Galaxy Tab, un model de 7 inch, caruia i s-au alaturat, mai tarziu, seriile Galaxy Tab A, Tab E sau Tab S, cel din urma ramanand varful de lance din fiecare an. 

 

A scos pe piata primul calculator

Desi nu a devenit un brand, asa cum este Microsoft un sinonim pentru calculatoare in prezent, Samsung este cel care a scos pe piata primul computer, desktop-ul SPC-1000 aparand in 1983, la doi ani inainte de Windows 1.0. 

Primul televizor 3D

Desi, in prezent, piata televizoarelor 3D nu mai este la fel de acerba, consumatorii preferand sa se indrepte spre ecrane clasice, la rezolutii mai mari si reproducere eficienta a culorilor, de exemplu, in 2010 Samsung “sparsese” piata odata cu anuntarea primului sau sistem cinema si televizor LED Full HD 3D pentru consumatori casnici. 

 

Alte informatii interesante

Samsung detine cele mai multe patente din lume, avand in portofoliul sau nu mai putin de 100.000 de idei legalizate. 

Litera S din numele seriei Galaxy inseamna Supersmart. 

Ramura de electronice are sedii sau fabrici in peste 60 de tari. 

In fabrica “de casa” din complexul Gumi, o echipa de psihologi alege si pune muzica k-pop pentru a-i ajuta pe muncitori sa scape de stres la locul de munca si sa devina mai productivi. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments