10 notiuni despre utilizarea si importanta microscoapelor

Am modificat articolul ultima data pe: 24.04.24

 

In prezent, majoritatea campurilor stiintifice nu pot evolua cu adevarat fara ajutorul microscopului, ajutand specialistii sa analizeze si sa descopere noi si noi lucruri, contribuind la evolutiile tehnologice, si nu numai. De ce sunt acestea mai putin utilizate in sfera educationala romaneasca si cum se folosesc?

 

Microscopul este o unealta de diagnostic folosita de oamenii de stiinta in vederea studierii microorganismelor, celulelor, structurilor moleculare sau cristaline ale obiecteor si vietatilor din jurul nostru. In consecinta, medicii pot depista si trata anumite boli, prin analiza judiciara a probelor criminalii ajungand dupa gratii, iar chimistii reusesc sa dezvolte noi medicamente, leacuri, tehnologii ori materiale de constructii. Aparatul acesta joaca, asadar, un rol esential in dezvoltarea societatii si a educatiei. Iata cateva informatii valoroase pe aceasta tema. 

 

Microscopul in medicina

Poate cel mai important sau cunoscut mod in care este folosit acest aparat este in variate arii ale medicinei. Introducerea microscopului pe aceasta ramura stiintifica a avut loc in anii 1860 cand Louis Pasteur a descoperit ca microorganismele analizate de el sub obiectiv sunt cauzatoare de boli. Pana atunci, majoritatea oamenilor considerau ca bolile vin de la Dumnezeu sau de la spiritele rele. 

Odata cu teoria sa asupra patogenilor bacterieni a avut loc o revolutionare a procesului de identificare, tratare si preventie a afectiunilor uzuale de care sufera oamenii. In prezent, laboratoarele de analize si spitalele folosesc microscoape pentru a identifica microbii si agentii patogeni cauzatori de viroze, cancere si alte boli. 

 

 

In investigatii criminalistice

Microscopul este nelipsit si din investigatiile criminalistice, acesta putand fi portabil, pentru analize preliminare, si static, in cadrul laboratorului specializat, unde optiunile de cercetare vor fi cu mult dezvoltate. 

Criminalistii vor verifica sub ocular praf, fibre, sange, par ori alte materiale gasite la locul crimei pentru a oferi procurorilor probe. Acestia, la randul lor, vor putea folosi aceste dovezi pentru a pune sub acuzare suspectii. 

 

In investigatii stiintifice

Oamenii de stiinta investigheaza apa si solul, ori chiar elementele organice, in timp ce geneticienii vor observa sub microscop cromozomii, pentru a identifica eventuale defecte. Si in cadrul ingineriei acest aparat are o importanta majora, fiind folosit pentru a investiga componentele structurale ale materialelor de constructie pentru nave, cladiri, poduri, sateliti ori rachete, spre a se asigura ca acestea nu prezinta riscuri. 

 

In educatie

Microscopul are rolul sau special la orele de biologie, fie ca sala de clasa sau laboratorul dispun de fonduri in vederea procurarii unor astfel de aparate, fie ca nu este posibil. El devine mijlocul prin care copiii iau, poate pentru prima data, contact cu structura lucrurilor prea mici pentru a fi observate cu ochiul liber. Celulele insectelor, plantelor sau bacteriilor ori drojdiei sunt exemple facil de realizat in scurte experimente educationale. 

Copiii invata in mod practic despre diversitatea vietii pe planeta si despre fizica din spatele oglinzilor si lentilelor de marire si micsorare, descoperind cate ceva despre proprietatile luminii. 

 

In inginerie

Te poti folosi de un astfel de aparat si cand efectuezi modificari de ordin tehnologic, atunci cand lipesti, cureti sau dezlipesti mici piese pe circuite. Pasionatii electronicii, care nu se sfiesc de la a-si repara singuri dispozitivele preferate, se pot intrebuinta de acestea pentru a monta microcipuri, capacitoare sau rezistente, printre altele, fara a avea dificultati in pozitionarea lor si fara a le fi obstructionata vederea. 

Desi multe astfel de gadgeturi pot avea costuri de achizitie mai mari decat variantele pentru scoala, de exemplu, exista si optiunea celor cu conectare USB care sunt un fel de camere video, putand observa imaginile in timp real pe un ecran al calculatorului sau laptopului. Modelele acestea sunt mult mai accesibile ca pret si ofera utilizatorului o solutie rapida si curata. 

 

Fotografia micro

Prin mici cheltuieli te poti bucura de o micuta camera numai buna de efectuarea fotografiilor la nivel microscopic, fara a investi considerabil intr-o camera DSLR. Desi nu se vor compara imaginile obtinute cu un aparat profesional cu cele de pe un microscop digital, acestea nu sunt nici foarte departe de calitatea ce iti va aduce inimioare si apreciere pe retelele de socializare, cel putin. 

 

Microscopia virtuala

Se foloseste de tehnologie virtuala in vederea transformarii imaginilor captate cu ajutorul unui microscop specializat in date electronice care emuleaza rezultatele date de un microscop optic. Astfel, datele pot fi transportate imediat in mediul virtual, putand fi investigate mai repede de multiple laboratoare, de la distanta. 

 

 

Ce fel de microscop sa alegi in functie de cum il folosesti

Inainte de a te resemna la primul produs pe care il intalnesti in magazinele fizice sau virtuale, ar putea fi o idee buna sa decizi ce tip preferi, si anume unul binocular sau unul mono-ocular. 

In cazul in care motivul pentru care il cumperi implica folosirea sa zilnica, este mai util un model binocular, deoarece acesta va fi mai confortabil pentru ochi. 

Insa, daca preferi sa il folosesti din cand in cand si nu iti este necesar din punctul de vedere profesional, chiar si modelul mono-ocular poate fi suficient, mai ales daca este o optiune cu conectare USB, unde oricum te vei uita la rezultate pe un ecran. 

 

Focalizarea

Este importanta, putand alege intre cea fina si cea manuala. Primul caz implica cel mai bun microscop pentru studiu, permitand utilizatorilor sa nu piarda timpul cu managerierea functiilor disponibile deoarece versiunile cu focalizare manuala vor presupune folosirea unui buton sau a unei rotite ce trebuie intoarse spre a obtine imaginea clara prin lentila. 

 

Elemente esentiale

Chiar daca vor fi mai atractive acele pachete care includ tot felul de surle si trambite pe langa obiectul central, in special atunci cand nu il folosesti foarte des sau cand iti sunt necesare doar imaginile clare, va fi mai bine sa iti cumperi un model cu o carcasa rezistenta, din metal, si sa te asiguri ca elementele optice sunt realizate din sticla. 

In plus, nu achizitiona microscoape despre al caror producator nu stii nimic sau care nu pare cunoscut si nu are experienta pe aceasta bransa, in special cand te afli la prima achizitie de acest fel. In acest caz, stai departe si de modelele la mana a doua, deoarece e foarte posibil sa nu stii sa apreciezi conditia acestora si sa cumperi unul defect. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu