10 avantaje ale videoproiectoarelor pentru scoli

Am modificat articolul ultima data pe: 23.09.23

 

Proiectoarele video au devenit in ziua de azi dispozitive accesibile, utilizate din in ce mai mult si mai des in multe domenii, in special in scoli. Iata principalele avantaje pe care le ofera utilizarea aparaturii de proiectie pentru desfasurarea unei lectii reusite si pentru un feedback mai mult decat pozitiv din partea clasei.

 

Copiii de astazi sunt mult mai conectati la progresele tehnicii, sunt mult mai rapizi in reactii si, de sa nu recunoastem, mai greu de multumit si de atras. Nu multe lucruri pot fi mai frustrante pentru un profesor decat sa simta plictiseala elevilor pe care, de multe ori, nici macar nu se straduiesc sa o mascheze. Utilizat din ce in ce mai mult in salile de curs, videoproiectorul are mai multe avantaje:

 

Dimensiunea imaginii

Cu ajutorul unui videoproiector, dimensiunea imaginii in timpul prezentarilor este mai mare, dar mai ales poate fi adaptata in functie de locatia videoproiectorului. Prin urmare, dimensiunea imaginii poate fi ajustata in functie de fiecare tip de camera. Videoproiectorul permite prezentarea unui public numeros. Datorita afisajului mare si a calitatii imaginii, capteaza atentia clasei.

 

Portabilitate

Unele dintre proiectoarele video sunt mobile. Daca nu sunt fixate pe placile de tavan si greutatea lor nu este excesiva, pot fi transportate cu usurinta in timpul prezentarilor. Aceste proiectoare video sunt, prin urmare, foarte utile atunci cand esti in deplasare.

Usor de utilizat

Apreciat pentru simplitatea lui de utilizare, este suficient sa conectezi dispozitivul unde sunt prezentate documentele care urmeaza sa fie proiectate. Nu este altceva decat un aparat care permite proiectia ecranului computerului in dimensiuni mari. Prin urmare, putem vizualiza totul pe ecranul computerului: manipularea pictogramelor, meniurile, utilizarea tuturor software-urilor care se afla pe computer. Pentru a afisa prezentari ingrijite, foloseste de preferinta software-ul PreAO1 (Prezentare asistata de computer), succesorul proiectorului de diapozitive.

 

Un mod nou de predare

Acest dispozitiv schimba radical modul de invatare. Intr-adevar, tabla (sau traditionala, sau alba) poate deveni rapid inutila. Daca este inca utila pentru anumite cursuri, isi va pierde rapid interesul in fata privitorului.

Proiectorul video face posibila prezentarea unui document intregii clase: fotografie, documentatie stiintifica, text, instructiuni pentru un exercitiu, o fisa de lucru etc. Proiectorul video poate fi asociat cu o camera mica (camera web, camera video sau camera speciala pe suport flexibil) pentru a facilita prezentarea documentelor plate sau in volume.

Cu videoproiectorul, poti prezenta, de asemenea, o succesiune de diapozitive sau un program interactiv. Asociata cu o tabla interactiva, aceasta utilizare castiga si mai mult interes.

De asemenea, poti arata un experiment in direct, fie pentru a realiza un model al acestuia, fie pentru a il analiza (stiinte, informatica etc.).

 

Fluidizeaza predarea

Exista multe modalitati prin care profesorii isi pot organiza cursul. In ceea ce priveste invatarea, el poate proiecta paginile unui manual si nu scrie lectia pe tabla. Poate astfel sa mareasca textul sau o imagine, sa incercuiasca sau sa adnoteze propozitii sau fotografii. Poate folosi o telecomanda pentru a evita orice pozitie statica. 

Ecranul poate fi folosit si pentru a proiecta un exercitiu de calcul, ortografie sau conjugare. Profesorul poate apoi sa solicite elevului sa mearga la tabla pentru a face o operatie matematica sau pentru a combina un text.

Pentru lectii de istorie sau de geografie, profesorul poate folosi videoproiectorul pentru a crea mai multe diapozitive, pe care apoi le notează scriind direct pe o tableta digitala interactiva.

Face timpul de vizualizare cat mai lung posibil (in comparatie cu timpul necesar pentru „citirea” unei pagini a unei opere din care exista o singura copie disponibila si care trebuie transmisa in cateva momente scurte din mana in mana, in tacere, „din fata in spate”).

 

Elevii absenti pot recupera usor lectiile pierdute

In invatamantul secundar, un profesor de biologie sau chimie poate efectua un experiment si sa-l filmeze in timp real. Prin urmare, acest lucru va fi vizibil pentru toti cursantii. Va fi chiar posibil sa se inregistreze prin intermediul camerei de luat vederi si sa fie urmarit iar si iar. Trebuie spus ca zoom-urile optice si digitale performante garanteaza o fluiditate excelenta a imaginii. Aceasta soluție este foarte interesanta si pentru elevii absenti. Vor putea face mai usor recuperari cu astfel de cursuri.

 

Poti desfasura activitati cu persoane cu dizabilitati

Proiectorul video iti permite sa proiectezi reprezentarea marita a unei imagini sau document pe tabla, ceea ce poate fi foarte practic pentru elevii cu deficiente de vedere.

Asociat cu o tableta interactiva, ofera o suprafata mare care permite unor persoane cu handicap fizic sa deseneze.

 

Asociat cu o tabla interactiva, largeste domeniul resurselor educationale, permitand interactivitatea de grup

Posibilitatile sunt foarte importante. Interactivitatile dintre profesor si elevii sai sunt aproape interminabile. In calitate de profesor, in invatamantul preuniversitar sau la facultate, vei putea inventa noi modalitati de invatare, imbunatatind in acelasi timp participarea cursantilor.

Faciliteaza o abilitate fundamentala la gradinita si mai tarziu in ciclul primar: vorbirea in grupuri mari, schimburi intre copil si adult sau intre elevi: atentia lor este mentinuta mult mai mult treaza, utilizarea videoproiectorului permite sesiuni de constructie a limbajului mai lungi si mai dense: profesorul, eliberat de gestionarea constrangerilor materiale, se poate concentra mai bine pe obiectivele materiei sale (diverse activitati lingvistice, verbalizarea tuturor studentilor).

Acesta face posibila reunirea intregii clase, pentru a le capta atentia asupra unui document marit, curat si colorat: este foarte important in gradinita sa se afiseze documentul in culori; vizualizarea in alb si negru, fotocopierea in alb si negru elimina o buna parte din interesul vizual al unei carti, al unei ilustratii, dar, de asemenea, foarte des mascheaza citirea informatiilor (in plus, intensificarea culorii sau imprimarea color in mai multe exemplare este extrem de costisitoare).

 

Un raport atractiv pret / suprafață de prezentare

Pentru o prezentare pe un ecran (sau monitor) interactiv de dimensiuni echivalente, costul este rapid prohibitiv, prin urmare, putem considera ca videoproiectorul este cea mai economica solutie.

In ceea ce priveste pretul, vei numara intre 2000 si 25000 de lei, in functie de tipul de dispozitiv, de cel mai bun ecran pentru proiector si de luminozitate.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu